*Nettavisen* Nyheter.

– Frekt og kunnskapsløst av varaordføreren

BU-leder Hans Christian Lillehagen lar seg provosere av varaordfører Aud Kvalbeins uttalelser om eldresentre. Kvalbein avviser kritikken.

Aud Kvalbein får full slakt av Hans Christian Lillehagen i diskusjonen om eldresentre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men varaordfører Aud Kvalbein tar det med ro.

ENSJØ: Kvalbein kritiserte Lillehagen etter hans utspill om å trekke støtten til Ensjøtunet eldresenter. Hun var opprørt over at BU-lederen ønsket å legge ned et populært eldresenter.

LES SAKEN: – Rart det Lillehagen sier

Lillehagen er ikke nådig tilbake.

– Kunnskapsløst

– Det er oppsiktsvekkende at hun ikke setter seg bedre inn i saker enn dette. Hun har vært med på å vedta at bydelen skal betale for eldresenteret på Ensjø. Hun er også med på å fatte vedtak som gir oss mindre penger i kassa. Dermed er hun med på å undergrave eldresenterne i bydelen. Det er frekt og kunnskapsløst, raser BU-lederen.

Han mener varaordføreren bevisst misforstår budskapet.

– Vi vil ikke legge ned Ensjøtunet, vi vil slippe å betale for det. At vi må betale går utover andre tilbud i bydelen. Skal det være noen vits å ha bydeler, må vi ha frihet til å bestemme hva vi skal bruke pengene på. Byrådet stiller oss i en veldig vanskelig situasjon når de pålegger oss å ha et nytt eldresenter som vi før ikke har betalt for, sier han.

LES OGSÅ: Kvalbein vil satse på eldresentrene

– Litt spesielt

Bydelsdirektør Lasse Østmark bekrefter overfor Østkantavisa at Gamle Oslo blir pålagt å betale for eldresenterdriften på Ensjøtunet, uten å kunne påvirke avtalen.

– Avtalen er inngått sentralt og eldresenteret inngår i avtalen. Bydelen overtar avtalen, og det har byrådet og bystyret bestemt. Vi betaler for eldresenterdriften. 1,4 millioner i husleie og 1,6 millioner i driftsmidler. De øvrige kostnadene i avtalen er knyttet til Omsorg Pluss, sier Østmark.

Hvorvidt dette er rimelig, ønsker han ikke å si noe om.

– Men man kan vel si at det er litt spesielt. Bydelen har ikke hatt noen innvirkning på avtalen. Det fins også andre områder hvor bydelen ikke har full autonomi, sier direktøren.

Lillehagen ber Kvalbein ta ansvar for at partiet hennes støtter H/Frp-byrådet.

– Krf er like ansvarlig for budsjettet som Frp og Høyre er. Det å stille seg på sidelinjen og ikke ta ansvar, er dårlig politisk håndtverk. Hun skyver de eldre foran seg, og det er dårlig gjort, sier Lillehagen.

Kvalbein synes kritikken er malplassert.

Aud Kvalbein svarer

– Diskusjonsmåten og ordbruken til BU-lederen får være opp til ham. Servicesenteret på Ensjøtunet har vært i drift siden 1996 og har så langt vi kan se hatt avtale med bydel Gamle Oslo i mange år. Det er altså ikke noe nytt senter vi her snakker om, og det er heller ikke noe nytt at bydelen gir driftstilskudd til senteret, sier varaordføreren.

– For meg virker det som om BU-lederen prøver å diskutere Omsorg Pluss uten å si at det er det han snakker om. Krf tar gjerne en debatt med BU-lederen om Omsorg Pluss. Da må det være klart at det er det vi snakker om og ikke Ensjøtunet servicesenter, sier Kvalbein.

Ap var med

Hun viser til at også Ap har stemt for Omsorg Pluss i bystyret. Det i sin tur ledet til at avtalen mellom Ensjøtunet og byrådet ble inngått. Når det gjelder budsjett, viser hun til kriteriesystemet, basert på antall eldre i en bydel.

– Jeg skjønner at bydelene opplever at det aldri er nok penger. Vi ser nå at vi går mot strammere tider. Da er det viktig for oss alle å ha kontroll på økonomien og kutte i tide, samtidig som man prioriterer tiltak som kan spare penger på sikt, for eksempel Omsorg Pluss, sier Kvalbein.

– Min intensjon har ikke vært å skape en konflikt med BU-lederen. Jeg er opptatt av at eldre får det tilbudet de trenger blant annet i form av seniorsentere, og jeg er glad for at Gamle Oslo nå har sett seg i stand til å videreføre alle sine tre eldresentere, sier hun videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag