RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Fryktet for livet


Joel Gillberg (Grünerløkka) og Sølve H. Paulsen (Grefsen) har møtt på mye motgang under sin Amazonas-ekspedisjon, men gir ikke opp av den grunn.
Joel Gillberg (Grünerløkka) og Sølve H. Paulsen (Grefsen) har møtt på mye motgang under sin Amazonas-ekspedisjon, men gir ikke opp av den grunn. Foto: Foto: Gillberg/Paulsen
Tre ganger har de fryktet for sine egne liv. Men på tross av pirater, uvær og sykdom fortsetter Sølve og Joel fra Oslo sin ekspedisjon langs Amazonaselva.

AMAZONAS: Dyrelivet, med kaimaner og pirajaer var en av de store utfordringene Sølve H. Paulsen, som har bodd på Grefsen, og Joel Gillberg fra Grünerløkka, så for seg da vi møtte dem på hjemmebane ved Akerselva i høst.

Forlatt av guiden

Nå har de to kameratene, som følger i de spanske erobrernes fotspor nedover Amazonas-elva, vært på reise siden november. Og opplevelsene underveis har vært utfordrende.

I byen Puerto Francisco de Orellanaa i Ecuador kjøpte de båten de skulle padle nedover verdens største elv i. Etter kort tid ble de forlatt av guiden de hadde leid. Dermed havarerte nesten ekspedisjonen før den hadde startet for alvor.

Ble robbet

Men verre skulle det bli:

– Etter nesten tjue dager på Rio Napo hadde vi begge opplevd å være skikkelig dårlige med omgangssyke, noe som er spesielt kjedelig når man er om bord i en liten båt og ikke kan søke tilflukt fra solen. Hver gang vi stoppet over natten i en by opplevde vi også at utstyr vi lot ligge igjen i båten ble stjålet. Videre er listen over utstyr som har gått i stykker lang. Det åpenbart et tøft klima for alle og enhver, skriver de to oppdagelsesreisende i et reisebrev du kan lese her!.

Et svært kraftig regnvær, og en porsjon overmodighet, gjorde at det nesten gikk galt i litt for store bølger i Brasil. Heldigvis kom Sølve og Joel seg til land i tide.

Pirater og skudd

I Brasil har de også fått merke den utbredte kriminaliteten.

– Vi merket fort at narkotikasmugling er «big business» og et stort problem i området mellom Tefé og Manaus. Og på selveste julaften er vi ganske sikre på at det har blitt utløst et skudd mot båten vår, skriver de to.

Båten har dessuten blitt boret av både Policia Militar og av en gjeng pirater, alle på jakt etter narkotika. Heldigvis lot de penger og filmutstyr være.

Med alvorlig frykt for eget liv tre ganger så langt, har Joel og Sølve nå valgt å avslutte padlingen.

– Vi føler det er for utrygt å padle og vil nå ta passasjerbåter videre mot Macapa og Atlanterhavskysten. På en måte passer dette bra i forhold til temaet for vår tur siden også Francisco de Orellana byttet båt underveis på sin reise, skriver Sølve.

LES HELE REISEBREVET FRA AMAZONAS - KLIKK HER!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere