RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Fullt mulig å hente søppel i Oslo


Bugner: Søppelet kan komme til å bugne i Oslos gater om streiken opprettholdes, og Renovasjonsetaten fortsatt ikke henter søppel fra husholdninger og næring i Oslo. Slik så det ut på Langøyene i Oslofjorden mandag, allerede før streiken.
Bugner: Søppelet kan komme til å bugne i Oslos gater om streiken opprettholdes, og Renovasjonsetaten fortsatt ikke henter søppel fra husholdninger og næring i Oslo. Slik så det ut på Langøyene i Oslofjorden mandag, allerede før streiken. Foto: MOBILFOTO: Vemund Sveen Finstad
Renovasjonsetaten sier «søppelstreiken» kan bli tvunget avbrutt om liv og helse står i fare. – Det er fullt mulig å hente avfall, sier Maskinistforbundet.

HARALDRUD: Fra klokka 06.00 torsdag gikk ansatte tilknyttet Det Norske Maskinistforbundet (DNMF) ut i streik. Det fører til at søppelforbrenningsanleggene i Oslo kommune stanser opp.

Som en følge av det vil hverken matavfall, plastembalasje eller restavfall bli hentet fra husholdninger og næring i Oslo. Men ifølge DNMF er det fortsatt fullt mulig å for Renovasjonsetatens underleverandører å hente avfallet.

– Det at de velger å la være å hente søppel er en vurdering de må ta for egen regning, sier advokat og forhandlingssjef i DNMF, Hege-Merethe Bengtsson.

Kan tvinge frem streikebrudd

Fungerende kommunikasjonssjef i Renovasjonsetaten i Oslo kommune, Elisabeth Marie Vollan, er klar på at streiken kan bli tvungent avbrutt om den utgjør fare for liv og helse.

– Det er alltid en risiko for det når man lammer avfallsortering. Vi går inn i helga med veldig mange boliger som har full avfallsbehoder, og smittevernoverlegen i Oslo kommune vil vurdere konsekvensene som følger av en streik, sier hun.

Renovasjonsetaten har i flere medier gått ut og anbefalt privatpersoner om å gjøre ting som å fryse ned matavfall og oppbevare plast hjemme.

– Søppelet kan hentes

Det mener DNMF er unødvendig. De mener avfallet kan hentes, og avfeier muligheten for et eventuelt påtvunget streikebrudd.

– Det er fullt mulig for kommunen å hente søppel og levere det på vanlig søppelplass. Vår streik er en fjernvarme- og energistreik og det at de truer med streikebrudd handler om at kommunen taper masse penger på at vi streiker, mener generalsekretær Hilde Gunn Avløyp.

DNMF organiserer ikke arbeidstakerne som henter og leverer avfall, kun maskinistene som styrer forbrenningsanleggene.

– Det eneste streken rammer er energiproduksjon, sier advokat og forhandlingsleder i DNMF Hege-Merethe Bengtsson.

Mange steder å levere søppel

Bengtsson sier det er flere alternativer steder man kan kjøre søppelet i Oslo.

– Det er relativt store depoter på Klemetstrud og Brobekk, og bruken av disse er ett av virkemidlene de kan bruke for å få unna avfall, mener hun.

Hun informerer om at søppel er en handelsvare som kan kjøpes og selges som alt annet, og at man enten kan stanse import av avfall fra utlandet til forbrenningsanlegget på Klemetsrud, eller sende avfallet fra Oslo til andre steder.

– Men det er selvfølgelig fordyrende for arbeidsgiver, sier hun.

Bengtsson mener stansen i søppelhenting er noe som må stå for kommunen egen regning.

– Vi skjønner ikke helt at de velger å gjøre det, men det er en handling de må stå for selv, for det er ingen nødvendig handling av vår streik, sier hun.

Bengtsson
KAN HENTES: Oslo kommunes påstand om at de ikke kan hente søppel i Oslo grunnet streik får stå for deres regning, ifølge Hege-Merethe Bengtsson i DNMF.

Hafslund med økt beredskap

Hafslund, som er den største mottakeren av fjernvarme fra de streikerammede forbrenningsanleggene på Klemetsrud og Haraldrud, har nå iverksatt produksjon av varme ved hjelp av andre kilder som kloakk, olje og strøm.

Informasjonssjef i Hafslund Truls E. Jemtland sier at med dagens temperaturer ute er det uproblematisk.

– Vi følger situasjonen tett og har økt beredskap, sier han.

Ifølge Jemtland vil imidlertid Hafslund bruke mer strøm enn vanlig som et følge av streiken, men han kan ikke si noe om hvilke økonomiske konsekvenser en eventuelt langvarig streik kan få.

Følger med på smittefare

Smittevernoverlege i Oslo kommune, Tore Steen, sier det er fylkeslegen som formelt sett kan avbryte streiken om det er fare for liv og helse, men at han og andre kan vurdere situasjonen og gi beskjed videre om situasjonen blir uholdbar.

– Vi vil naturligvis følge litt ekstra godt med på smittsomme sykdommer, for eksempel økning i diarétilfeller og sånn, sier han. Steen sier det ikke er noe som skjer over natten, men at det kan bli en risiko ved langvarig streik.

Har kontrakt om søppellevering

Vollan i Renovasjonsetaten vet ikke hvor stor en økonomisk smell kommunen får som et følge av streiken.

Hun sier Renovasjonsetaten er bundet av en kontrakt som kun gir de lov til å levere avfall til Energigjenvinningsetaten, som kontrollerer forbrenningsanleggene.

Ifølge Vollan må man også gå inn å vurdere juridisk i forhold til om det er streikebryteri å levere avfall andre steder.

– Vi vet på nåværende tidspunkt ikke hvor lang tid det tar før vi må begynne å se på dette. Men det er tatt en beslutning om at man ikke får lov å levere avfallet andre steder enn til Energigjenvinningsetaten, og den beslutningen handler vi på oppdrag fra, sier hun.  

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere