– Galgeberg er Galgeberg og kan ikke bli noe annet

STØTENDE? Dropp Galgebergs brutale historie, og bytt til Jordal, mener beboer Erling Haaland. Nei, mener befolkningen – torsdag behandler bydelsutvalget saken.

STØTENDE? Dropp Galgebergs brutale historie, og bytt til Jordal, mener beboer Erling Haaland. Nei, mener befolkningen – torsdag behandler bydelsutvalget saken. Foto: Foto: Marion Juliussen

Torsdag denne uka skal bydelsutvalget i Gamle Oslo avgjøre om Galgeberg skal fjernes fra Oslo-kartet. Svært mange er uenige i forslaget som er fremmet av Erling Haaland på Carl Berners plass.

GALGEBERG: Etter at dittOslo skrev om Erling Haaland som vil fjerne Galgeberg-navnet, har en del sinn blitt satt i kok, både på Galgeberg og andre steder i hovedstaden – og lenger ut i landet.Vår høyst uoffisielle avstemning (til høyre) viser at hele 90 prosent er uenig i at navnet Galgeberg bør fjernes.

Begrunnelsene for å ikke beholde navnet varierer.

Galgeberg er et historisk navn som det er viktig å beholde, det vil bli kostbart å forandre det, og flere uttrykker noe sånt som «hva i all verden er dette for noe tøys»?

LES OGSÅ: Vil fjerne Galgeberg fra Oslo

Dårlige odds

Vi fikk en prat med Erling Haaland, vestlendingen som har bodd på Carl Berners plass i 20 år, og som er opphavsmannen til forslaget om å fjerne Galgeberg-navnet. Han vil ikke ha bildet sitt i avisa, men sier han er glad for at saken får så stor oppmerksomhet.

Haaland ser med spenning fram til BU-møtet torsdag, men innser at oddsene er heller dårlige for å få fjernet navnet fra Oslo-kartet.

Hengte fanger i konsentrasjonsleirene

– Hvorfor er det så viktig for deg å fjerne dette navnet?

– Galgeberg-navnet er det første jeg ser hver morgen når jeg ser ut av vinduet, for der står ett av de fem skiltene med dette navnet i området. Og når navnet også står på alle bussene som går tolv ganger i timen over Carl Berners plass blir det veldig mye, sier han, og legger til:

– Det ville vært så mye bedre om det sto Jordal på bussene og at det sto Bjørvika på skiltene.

– Bjørvika? Det ligger ikke på Galgeberg?

– Det er jo i samme retning, argumenterer Haaland.

Russerne greide det jo. Etter kommunismens fall skiftet Stalingrad navn til Volgograd og Leningrad ble St. Petersburg. Da kan vel vi greie det også?

– Hvorfor er det så problematisk med Galgeberg?

– Jeg vokste opp under krigen, og jeg husker så godt, etter frigjøringen, bildene i avisen av hengte fanger fra konsentrasjonsleirene. Hver gang jeg ser navnet Galgeberg får jeg disse bildene for mitt indre øye.

– Hvis navnet ble fjernet ville det bli «ute av syne, ute av sinn». Forstår du? spør han.

Når det gjelder verdien av å ta vare på historien til stedet, mener Haaland at vi kan leve uten Galgebergs historie.

Russerne greide det

– Flere av dine motstandere framhever at det faktisk vil bli svært dyrt å skifte navn. Hva tenker du om det?

– Tja. Russerne greide det jo. Etter kommunismens fall skiftet Stalingrad navn til Volgograd og Leningrad ble St. Petersburg. Da kan vel vi greie det også?, sier Haaland.

– Historieløst

En liten runde på Galgeberg viser at det folkelige engasjementet er stort – de fleste mener at Galgeberg bør få fortsette å hete Galgeberg.

Torry

Torry Prøsch, Jordal, pensjonert fengselsbetjent:

– Jeg er i mot å forandre et stedsnavn med gamle tradisjoner. At vi i vår historie har hatt et rettersted her er ikke noe å skamme seg over. Tvert imot.

Tom

Tom Pape, Vålerenga, tidligere medlem av Oslo bystyre:

– Dette er like dumt og historieløst som å døpe om Drammensveien til Henrik Ibsensgate. Jeg forutsetter at bydelsutvalget legger dette dødt.

Kenneth

Kenneth Leinann, Gamlebyen, innkjøper:

– Sånt koster. Vi har andre ting å bruke ressursene på. Galgeberg er et innarbeidet navn som folk har et forhold til.

Marit

Marit Berntsen, Kampen:

– Tåpelig forslag. Selv om historien er negativ har jeg aldri assosiert stedet med noe negativt. Kan han (Erling Haaland jour.anm.) ikke bare flytte fra Carl Berner, da?

Bitte

Bitte Hepsø, pensjonert fengselsbetjent, Galgeberg:

– Vanvittig! Det er jo historie selv om den er negativ. Galgeberg er Galgeberg og kan ikke bli noe annet.

Si din mening på torsdag

Når de folkevalgte skal avgjøre saken har de fått mange innspill å fundere over.

Engasjementet sprer seg langt utover bygrensa, blant annet dette, fra Karen Heggelund fra Førde.

«Vi er vel ikke akkurat stolte av at vikingene plyndret, drepte og voldtok heller, men vi kaller fortsatt skipene deres vikingskip og museet der de står for Vikingskipsmuseet. Galgeberg er et spennende navn som for en person med litt fantasi gir deilige grøssende forestillinger. Jordal høres ut som et høl i bakken som forbindes med tannløse hockeyspillere og rølpete supportere.»

Det gjenstår å se hva politikerne lander på.

Møtet starter torsdag 2. februar klokka 17, med en åpen halvtime hvor folk kan komme og si fra hva de mener om både Galgeberg-saken og andre bydelssaker de er opptatt av.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.