– Gamle Oslo er en fantastisk bydel

Leder av bydelsutvalget, Hans Christian Lillehagen (Ap) tar avsløringene om det såkalte «moralpolitiet» på Grønland på alvor. Nå vil han ha rasismefri sone i bydelen.

Leder av bydelsutvalget, Hans Christian Lillehagen (Ap) tar avsløringene om det såkalte «moralpolitiet» på Grønland på alvor. Nå vil han ha rasismefri sone i bydelen.

BU-leder Hans Christian Lillehagen krever handling for å fjerne det så kalte «moralpolitiet» på Grønland.

GRØNLAND: – Grønland er det stedet i Norge som har hatt lengst kontinuerlig innvandring, sier leder av bydelsutvalget, Hans Christian Lillehagen (Ap).

Han påpeker at man dermed blir et slags utstillingsvindu for resten av landet.

– Veldig mye er bra, jeg mener jo at dette er en fantastisk bydel å bo i, og det vet jeg at det er mange andre som gjør også. Men man får en idé om hvordan innvandringen påvirker Norge på lang sikt sikt, og et bilde på hvordan integrering og inkludring fungerer i Norge, sier han.

Rasismefri sone

De siste ukene har mediene igjen satt sitt fokus på Grønland. Avsløringer om utbredt trakassering fra det såkalte «moralpolitiet» i enkelte muslimske miljøer i bydelen har skapt sterke reaksjoner og munnet sist uke ut i en debatt på rikspolitisk plan.

Det er i sær unge jenter og homofile som har blitt trakassert av andre muslimer, for eksempel for å ikke ha brukt hijab, for å være «for norske» eller for å være homofil. En trist utvikling, mener Lillehagen, som nå vil ha konkrete tiltak for å hindre trakasseringen.

– Jeg kommer til å foreslå for bydelsutvalget at vi gjør Bydel Gamle Oslo til rasismefri sone, sier Lillehagen, og henviser til Bydel Østensjø.

I 2005 vedtok Bydel Østensjø at bydelen i løpet av en fireårsperiode skulle gjøre alle sine tjenestesteder til rasismefrie soner, gjennom å følge et opplegg utarbeidet av Norsk Folkehjelp. I desember i fjor fikk de 12 siste tjenestestedene godkjent-skilt.

Lillehagen vil overføre modellen til Gamle Oslo.

– Jeg mener det viser at vi tar saken på alvor og vil oppfordre næringslivet i bydelen, foreninger og menigheter til å gjøre det samme, sier han.

– Omvendt rasisme

Kristiske røster har ønsket et tallfestet materiale på hvor utbredt problemet med trakassering egentlig er. For Lillehagen er ikke antall trakasserende kommentarer det essensielle. Han mener man uansett må ta avsløringene på alvor.

Samtidig er han klar på at man ikke må skjære alle over en kam.

– Jeg synes det blir urettferdig å snakke om «muslimer». Dette dreier seg overhode ikke om alle. Samtidig må vi være ærlige nok og ikke pakke problemet inn i ull. Vi kan ikke ha det sånn at enkelte tar seg til rette i enkelte geografiske områder, sier han, og påpeker at trakasseringen kan defineres som omvendt rasisme.

– Det er en form for omvendt rasisme når minoriteter vender seg mot storsamfunnet, sier han, men påpeker at dette ikke er et nytt fenomen.

– Ikke nytt

– Nei, det er det ikke. Tidligere har vi sett både vold mot homofile og unge jenter som blir utsatt for «tafsing» og verbal trakassering, sier han.

– Men når dette fører til at unge jenter unngår å gå på Grønland, eller at homofile ikke tør å leie fordi de er redd for å bli slått ned, så er det klart at sånn skal vi ikke ha det.

– Grønland har et stort mangfold og i utgangspunktet er det stor takhøyde her, og det skal det fortsette å være, sier Lillehagen.

– Men har man svikta når denne typen adferd får utvikle seg?


– Ja, det er klart. Det handler jo i stor grad om integreringspolitikk. Det er jo en måte å hevne seg på. Så skal vi jo ikke stikke under en stol at det er vanskeligere å delta i samfunnet når man har innvandrerbakgrunn, sier Lillehagen.

Han vil i første omgang ha bydelsutvalget med på å gjøre bydelen rasismefri. I tillegg mener han at det er viktig at debatten ikke stilner.

– Men det er viktig at innvandrerne selv deltar. Jeg er veldig glad for at islamsk råd har tatt saken på alvor og vil gjøre sin skjerv i innsatsen. Jeg tror også denne debatten er viktig, fordi det bevisstgjør oss og er med på å gjøre samfunnet bedre, avslutter Lillehagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.