*Nettavisen* Nyheter.

– Garanterer at vi vil beholde gnisten

(Fra venstre:) Diakonhjemmets direktør Morten Skjørshammer, byråd Sylvi Listhaug, direktør for tjenesteutvikling og samhandling i Helse Sør-øst Ingrid Risland, bydelsdirektør i Bydel Vestre Aker Vidar Haukeland og bydelsdirektør i Bydel Ullern Thor-Even Strømme sto for snorklippingen fredag. Bydelsdirektør i Bydel Frogner, Wenche Ørstavik, kunne ikke være tilstede. Foto: Fredrik Eckhoff Foto: Fredrik Eckhoff

Store ord ble servert og solide løfter ble gitt da Spesialisert korttidsenhet ble offisielt åpnet på Diakonhjemmet fredag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Byråd Sylvi Listhaug gratulerte leder for avdelingen, Asbjørn Hægeland, med åpningen fredag. Foto: Gratulerte:

FRØEN: Korttidsenheten er et tilbud til pasienter over 60 år, som er ferdig utredet og i gang med behandling. Den er et resultat av godt samarbeid mellom bydelene Ullern, Vestre Aker og Frogner og Diakonhjemmet sykehus. Enheten ligger i sykehusets lokaler, i avdelingen som tidligere hust Post 2 kirurgi.

Sykepleiere, fysioterapeut og lege er en del av tilbudet, og målet er å forberede pasientene best mulig på å takle det å komme hjem igjen. Avdelingen har også et eget treningsrom, som allerede er blitt flittig brukt.

Et av målene ved den nye avdelingen er at pasientene kan korte ned på sykehusoppholdet. Dessuten ser man for seg at overgangen til å komme hjem blir langt enklere.

En sykehusplass koster for øvrig rundt 5.000 kroner i døgnet, mens en plass på korttidsenheten koster omtrent halvparten.

Motivasjon er viktig

I starten av februar i år kom de første pasientene til avdelingen, og leder Asbjørn Hægeland mener erfaringene så langt er gode.

– Ja, det har gått over all forventning. Vi har hatt 26 pasienter hos oss i løpet av den første måneden, og nå er avdelingen i full drift, sier Hægeland. Han understreker at det er viktig at pasientene som kommer til korttidsenheten er motiverte for rehabilitering. Det er også et poeng når de skal velge ut hvilke sykehuspasienter som skal få tilbud om opphold på den nye avdelingen.

– Bundet oss til masten

Fredag var det altså offisiell åpning, taler og snorklipping. De tre bydelene Ullern, Vestre Aker og Frogner har vært sterkt involvert i oppbyggingen av avdelingen, sammen med Diakonhjemmet og Helse Sør-øst. Det er første gang i Norge en slik avdeling er plassert på et sykehus, og dermed er dette et pilotprosjekt.

– Vi har ivret for at dette skal ligge vegg i vegg med sykehuset, for på den måten fortløpende å kunne løse oppgavene. Her kan vi ta direkte kontakt med leger og sykepleiere på sykehuset, sier Diakonhjemmets direktør Morten Skjørshammer.

Bydel Vestre Akers bydelsutvalgsleder Elin Horn Galtung konfronterer ham med liknende prosjekter tidligere, som nærmest er rent ut i sanden etter en stund, men ingen av disse har ligget på sykehusområde.

– Jeg kan garantere at vi vil beholde gnisten, sier Skjørshammer.

– Vi har på sett og vis bundet oss til masten her, sa han i sin tale på åpningen.

– Det er fabelaktig at vi nå har denne korttidsenheten. Vi krysser fingrene for at den vil fungere, sier Horn Galtung.

Ullerns bydelsutvalgsleder Carl Oscar Pedersen mener at man ikke kunne funnet noen bedre løsning enn denne.

– Det er veldig viktig at pasientene føler at de ikke blir flyttet. Når avdelingen ligger her på Diakonhjemmet, vil samarbeidet bli et helt annet, sier Pedersen.

Fornøyd byråd

Byråd for helse og eldre Sylvi Listhaug sa i sin tale at hun fikk en henvendelse fra Morten Skjørshammer allerede i 2006, hvor behovet for en slik avdeling ble nevnt.

– Så dette har vi jobbet med lenge! sa Listhaug, som understreker at denne avdelingen ikke er for dem som ønsker å slappe av.

– Hit kommer man ikke for å slappe av, men for å jobbe, sa Listhaug, og benyttet samtidig sjansen til å takke de tre bydelene for jobben som er lagt ned for å få til korttidsenheten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.