Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Gode løsninger for Oslo

Vinnerutkastet til nytt Munch-museum har møtt sterk kritikk. Nå er byrådet og Riksantikvaren enige om en bedre dialog om utviklinga i Bjørvika.
Vinnerutkastet til nytt Munch-museum har møtt sterk kritikk. Nå er byrådet og Riksantikvaren enige om en bedre dialog om utviklinga i Bjørvika.
En av de mest omdiskuterte saker i Oslo de siste åra fikk i går et rørende foreløpig sluttpunkt.

BJØRVIKA: – Jeg opplever at vi hadde et godt og konstruktivt møte hvor vi lyttet til hverandres synspunkter og ble enige om en videre prosess, sa byrådsleder Stian Berger Røsland etter møtet med riksantivkar, Jørn Holme i går.

Også Holme selv var fornøyd med møtet, og påpekte at man nå har fått på plass gode løsninger for Oslo. Det var som om det aldri hadde vært uenighet.

Lang strid

Alle som har fulgt prosessen i Bjørvika vet at akkurat det ikke stemmer. Helt fra de så kalte barcode-byggene ble lansert for over tre år sida har siktlinjer, åpenhet mot havna, høyhus og murer blitt diskutert både på gateplan, hos arkitekter og ikke minst blant politikere.

Særlig i Gamle Oslo har utbyggingen vakt sterke reaksjoner, og mange har påpekt at utbygginga ikke tar hensyn til beboerne i området. Diskusjonen nådde trolig sitt klimaks, da det i 2008 ble kjent at Munch-museet skulle flyttes til Bjørvika. Ord som skandale ble brukt flittig, og da vinnerutkastet til nytt Munch-museum ble kjent i fjor var krisen komplett for mange.

VENSTRE: – GLAD FOR AT DE FULGTE VÅRT RÅD

Optimist

Men i går var det en svært fornøyd riksantikvar som kunne forlate møtet med byrådet.

– Vi har oppnådd tre ting i dag, sa Holme:

– For det første er vi i en god dialog og har startet en viktig prosess videre. For det andre vil Oslo kommune jobbe for å åpne Kongsbakken mer og gjøre området mer tilgjengelig. For det tredje vil Riksantikvaren være med i arbeidet med planprogrammet for Munch-museet, slik at våre synspunkter kan bidra til å forme planen i forhold til høyde, bredde, lengde og nøyaktig plassering før den legges ut.

– Tenkepausen er oppnådd. Vi vil fortsette samtalene framover, og jeg tror nå at samarbeidet vil resultere i gode løsninger for byen og nasjonen på sikt, sier riksantikvar Holme.

Bedre samarbeid

Det var da riksantikvar Holme holdt et foredrag i Polyteknisk forening i november i fjor at han ba poltikerne om å ta en tenkepuse i Bjørvika-utbyggingen.

Området, som kalles Kongsbakken er på hele 70.000 kvadratmeter og utbyggingen vil sperre store deler av Middelalderparken inne. I den nye avtalen mellom byrådet, Plan- og bygningsetaten og Riksantikvaren legges det opp til bedre siktlinjer, samt et bedre forhold mellom gammel og ny arkitektur.

Det blir møte mellom kommunen og Riksantikvaren i februar/mars før utleggelsen til offentlig ettersyn av planprogram for nytt Munch-museum.

BLI FAN AV ØSTKANTAVISA PÅ FACEBOOK

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!