*Nettavisen* Nyheter.

– Godt å se kjentfolk igjen etter 20 måneder alene!

Robert Løken får en god klem av moren Jean Løken på kjøkkenet i barndomshjemmet på Nordberg. Etter 20 måneder alene på vandring langs den kinesiske mur synes han det er godt å se familien igjen. Foto: Foto: Marte Kristiansen

Robert Løken (41) vandret 600 mil alene langs den kinesiske mur i halvannet år. Nå har han slappet av og pleiet kroppen. Nå må han sosialiseres igjen.

Klikk på bildet for å forstørre.

VELKOMSTFEST: Robert Løken blir ønsket velkommen hjem av venner og familie etter sin lange vandring. Da åpnes selvfølgelig champagnen. Foto: Margrete Tennfjord Foto: Foto: Margrete Tennfjord

Klikk på bildet for å forstørre.

BRATT: Robert Løken på vei opp den siste stigningen av sin 6000 kilometer lange ferd. På den andre siden av toppen venter grensen til Nord-Korea. Foto: Privat Foto: Foto: Privat

Klikk på bildet for å forstørre.

SVENSKEMUREN: Hjemme i Oslo er Robert Løken på tur langs «Svenskemuren» på Korsvoll. Foto: Privat Foto: Foto: Privat

Klikk på bildet for å forstørre.

Det hjelper å gå med staver når man skal gå nærmere 600 mil. Her er Robert Løken på den siste strekket av den kinesiske muren som er gjenoppbygget. Foto: Foto: Privat

Klikk på bildet for å forstørre.

På mange av stedene Løken gikk forbi hadde det aldri vært hvite før, og de var nysjerrige på hva han drev med. Foto: Foto: Privat

Klikk på bildet for å forstørre.

Robert Løken ved muren ende. Kun 15 meter fra grensen til Nord-Korea. På den andre siden patruljerer Nord-Koreanske soldater. Foto: Foto: Privat

NORDBERG: – Det er først nå jeg begynner å senke skuldrene og det er først nå det begynner å gå opp for meg hva jeg har vært med på, sier Robert Løken.

SE BILDER: Robert Løkens vandring langs den kinesiske mur

Nordre Aker Budstikke snakket med han før avreise. Les intervjuet med Robert før han dro - Møt Nordbergs gale vandrer

LES OGSÅ: Blir han den første til å gå langs hele den kinesiske mur?

Et maraton om dagen

Den hjemkommende vandreren sitter avslappet i sofaen hjemme i stuen til foreldrene i barndomshjemmet på Nordberg, iført typisk turtøy, som virker litt for stort på den tynne kroppen. Turen har tydelig vært en fysisk påkjenning.

– Det har selvfølgelig vært fysisk krevende. De siste 41 dagene gikk jeg 32 maraton, så det kjennes. Jeg har vandret i temperaturer fra minus 23 til pluss 43. De varmeste dagene måtte jeg bare sitte og hvile midt på dagen mens svetten rant. Og på de kaldeste var det bare å holde seg i bevegelse, sette opp teltet fort slik at jeg kom meg i soveposen før jeg ble for kald, forteller Løken, i det hans far kommer inn i stuen med kaker og brus.

Her skal sønnen fetes opp igjen.

Det ensomme Fantomet

Løken trekker likevel fram ensomheten som noe av det tyngste på turen, noe han fryktet allerede etter et par måneder.

– De siste 20 månedene, minus litt besøk, har jeg vært helt alene. Når du går langs muren er det ingen som kjenner deg. Det er merkelig hvor mye det har å si å bli gjenkjent, forteller han.

Etter at han kom hjem ble det arrangert stor velkomstfest med ekskolleger, venner, familie og kjæreste.

– Det er rart å plutselig treffe masse folk etter så lang tid. Jeg må liksom tilvennes sosialt igjen, og det er en ganske stor overgang å ikke være alene.

Løken forsikrer at han ikke har blitt folkesky etter den ensomme vandringen, men trekker likevel paralleller til sin egen tegneseriefavoritt.

– Jeg merker at jeg må trekke meg litt tilbake, slik som Fantomet, sier han, og bryter ut i et av sine latterutbrudd.

LES OGSÅ: Ja, jeg går bare med ett bar boksere

Ikke bare gnagsår

Latteren demper seg. Løken finner fram laptopen og viser bilder fra turen. Han har tatt tusenvis.

– Det blir mange bilder på en slik reise. Jeg har omtrent 13000 bilder, så jeg har mye sortering å gjøre.

Nå ønsker han å lage bok og holde foredrag.

– Jeg gleder meg til å holde foredrag. Det er mye interesse rundt Kina for tiden, og folk vet kanskje ikke så mye. Jeg skal ikke bare snakke om vandringen, men også om den kinesiske kulturen, så det blir ikke bare om gnagsår og blemmer.

Historisk vandrer

Det var i mars 2009 Løken satt seg på flyet til Kina for å gjennomføre den 22 år gamle drømmen: Å gå den kinesiske mur på langs, inkludert den «nyoppdagede delen» av muren. Til sammen utgjør det utrolige 600 mil.

– Ingen murvandrere har gjort dette tidligere, så i tillegg til å bli den som har gått tettest på muren fra Jiayuguan til Gulehavet, blir jeg eventuelt også første person i verden som følger langs hele Ming Dynasti-muren, sa han da til Nordre Aker Budstikke.

I desember fullførte han turen. Dermed er Nordberg-gutten den første som noen gang har gått langs hele muren. Men for Robert Løken har det viktigste hele tiden vært at han fulgte sin egen drøm.

– Dette er livsdrømmen. Føles herlig og er glad for at den er oppfylt.

SE BILDER: Robert Løkens vandring langs den kinesiske mur

Sprø drømmer

som du endelig har gjennomført dette, har du noen nye drømmer på gang?

– Ja, jeg har noe jeg har drømt om i et halvt år nå. Jeg har jobbet med IT, og i løpet av januar drar jeg ned til et vennepar i Tjøme. Der skal jeg og en god venn bygge hver vår fantastiske rå datamaskin i løpet av en helg. Da blir det testing og dataspill med høy nerdefaktor, forteller han med en barnslig iver.

Men Løken er ikke helt ferdig med Kina, og drømmer om nye utfordringer.

– Etter oppholdet i Kina ønsker jeg å gjøre noe mer der. Som for eksempel å padle langs en elv. Og da hadde det vært gøy å lage film, hvisker han nesten.

For dette er foreløpig kun på tankestadiet. Det er også drømmen om å svømme den engelske kanal.

– Men det er foreløpig ikke noe jeg MÅ gjøre. Ikke nå.

Den gale vandreren har flere ganger stillt til nettmøte. Senest i november svarte han leserne direkte fra Kina. Se hva Robert Løken svarte her.

SE BILDER: Robert Løkens vandring langs den kinesiske mur

LES OGSÅ: Blir han den første til å gå langs hele den kinesiske mur?

LES OGSÅ: Nå frykter Robert Løken ensomheten

LES OGSÅ: Robert Løken går bare med ett bar boksere

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag