– Godt å vite at jeg har vært gjennom det verste jeg noensinne kommer til å oppleve

ANTIRASISME: – Jeg vil hverdagsrasismen til livs og håper at alle bruker stemmeretten sin for å nå dette målet, sier Torunn Husvik.

ANTIRASISME: – Jeg vil hverdagsrasismen til livs og håper at alle bruker stemmeretten sin for å nå dette målet, sier Torunn Husvik. Foto: FOTO: GUNN BENJAMINSEN

Tilfeldigheter gjorde at Torunn Kanutte Husvik (Ap) ikke møtte Anders Behring Breivik på Utøya.

VALGKAMP: Husvik har vært med på mange valgkamper siden hun meldte seg inn i AUF på 1990-tallet. I år blir valgkampen helt spesiell. Foto: FOTO: GUNN BENJAMINSEN

ST. HANSHAUGEN: BU-leder på St. Hanshaugen, Torunn Kanutte Husvik var på ungdomsleiren for å holde foredrag om rollen som ungdomskandidat og unges muligheter til å påvirke i lokalpolitikken.

Del på Facebook

Da angrepet mot regjeringskvartalet ble kjent, ønsket Husvik å reise fortest mulig til St. Hanshaugen for å delta i bydelens krisehåndtering. Praktiske gjøremål forsinket BU-lederen, og det reddet kanskje livet hennes.

– Jeg ville ta i et tak for bydelen. Nå er det bydelen som har tatt i et tak for meg, sier Husvik.

LES OGSÅ: – Folk løp, skrek og gråt

Ikke helt på topp

Husvik ønsker nå å stå fram for å forklare hvorfor hun ikke klarer å yte hundre prosent i sin stilling som BU-leder i de nærmeste ukene. Politikeren forteller at hun har problemer med korttidsminnet og konsentrasjonen, og at hun ennå ikke orker å håndtere detaljerte saksspørsmål. Hun har sett seg nødt til å si fra seg rollen som stemmestyreleder ved valget.

– Jeg ber om forståelse for at jeg ikke er helt på topp for tiden, sier Ap-politikeren.

Husvik synes imidlertid det er viktig å få fram at det store deler av tiden går bra med henne. Det kommer vel så mye latter som tårer i løpet av intervjuet.

LES OGSÅ: Oslo samlet i sorgen etter 22. juli

Gjemte seg alene

– Jeg har vært på Utøya siden jeg var 14, og kjenner øya like godt som min egen bukselomme. Det viser seg at jeg er ganske god i gjemsel, sier Husvik.

I tre og en halv time lå hun skjult under to trær i det høye gresset, og i motsetning til de fleste andre som gjemte seg for skuddene på Utøya, var Husvik alene. I timene BU-lederen gjemte seg, holdt hun telefonkontakt med blant andre bydelsdirektør Ellen Oldereid.

LES OGSÅ: Mentale sår viktigst for kommunen etter 22. juli

Hun ble viktig for å få ut informasjon til politiet.

– Jeg var blant de siste som ble funnet på Utøya. Det var til slutt Vegard (Grøslie Wennesland, nestleder i AUF i Oslo og kandidat for St.Hanshaugen Ap, red.adm.) som måtte fortelle politiet hvor jeg lå gjemt, sier Husvik.

Roser bydelens oppfølging

I etterkant av terrorangrepene har det viktigste for Husvik vært å snakke med andre som var på Utøya om deres opplevelser. Den beste medisinen i en slik situasjon er å være sammen, mener hun.

Men hun har også opplevd oppfølgingen fra bydelen som svært god.

– Morgenen etter terrorangrepet sto det en krisepsykolog på døren min, sier Husvik.

Ønsker en bredere debatt

Opplevelsene fra Utøya setter naturlig nok hverdagen i perspektiv. Husvik forteller at politiske saker hun tidligere har måttet være opptatt av, som parkeringsnormer, nå framstår som mindre viktig i en periode.

Hennes ønske nå er at de større sakene blir løftet fram også i bydelspolitikken. Hun nevner blant annet klasseskillene mellom øst og vest i Oslo, som også er tydelige innad i Bydel St. Hanshaugen.

Også tapet av mange gode venner og partikolleger har vært med og endret hennes fokus.

– Vi tar nå med oss våre døde venners hjertesaker videre i vår politiske hverdag, sier Husvik.

VALGKAMPEN I GANG: Selv om Arbeiderpartiet og AUF er hardt rammet, ønsker vi ingen særbehandling

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.