Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Godt å vite at jeg har vært gjennom det verste jeg noensinne kommer til å oppleve

ANTIRASISME: – Jeg vil hverdagsrasismen til livs og håper at alle bruker stemmeretten sin for å nå dette målet, sier Torunn Husvik.
ANTIRASISME: – Jeg vil hverdagsrasismen til livs og håper at alle bruker stemmeretten sin for å nå dette målet, sier Torunn Husvik. Foto: FOTO: GUNN BENJAMINSEN
Tilfeldigheter gjorde at Torunn Kanutte Husvik (Ap) ikke møtte Anders Behring Breivik på Utøya.

VALGKAMP: Husvik har vært med på mange valgkamper siden hun meldte seg inn i AUF på 1990-tallet. I år blir valgkampen helt spesiell.

ST. HANSHAUGEN: BU-leder på St. Hanshaugen, Torunn Kanutte Husvik var på ungdomsleiren for å holde foredrag om rollen som ungdomskandidat og unges muligheter til å påvirke i lokalpolitikken.

Del på Facebook

Da angrepet mot regjeringskvartalet ble kjent, ønsket Husvik å reise fortest mulig til St. Hanshaugen for å delta i bydelens krisehåndtering. Praktiske gjøremål forsinket BU-lederen, og det reddet kanskje livet hennes.

– Jeg ville ta i et tak for bydelen. Nå er det bydelen som har tatt i et tak for meg, sier Husvik.

LES OGSÅ: – Folk løp, skrek og gråt

Ikke helt på topp

Husvik ønsker nå å stå fram for å forklare hvorfor hun ikke klarer å yte hundre prosent i sin stilling som BU-leder i de nærmeste ukene. Politikeren forteller at hun har problemer med korttidsminnet og konsentrasjonen, og at hun ennå ikke orker å håndtere detaljerte saksspørsmål. Hun har sett seg nødt til å si fra seg rollen som stemmestyreleder ved valget.

– Jeg ber om forståelse for at jeg ikke er helt på topp for tiden, sier Ap-politikeren.

Husvik synes imidlertid det er viktig å få fram at det store deler av tiden går bra med henne. Det kommer vel så mye latter som tårer i løpet av intervjuet.

LES OGSÅ: Oslo samlet i sorgen etter 22. juli

Gjemte seg alene

– Jeg har vært på Utøya siden jeg var 14, og kjenner øya like godt som min egen bukselomme. Det viser seg at jeg er ganske god i gjemsel, sier Husvik.

I tre og en halv time lå hun skjult under to trær i det høye gresset, og i motsetning til de fleste andre som gjemte seg for skuddene på Utøya, var Husvik alene. I timene BU-lederen gjemte seg, holdt hun telefonkontakt med blant andre bydelsdirektør Ellen Oldereid.

LES OGSÅ: Mentale sår viktigst for kommunen etter 22. juli

Hun ble viktig for å få ut informasjon til politiet.

– Jeg var blant de siste som ble funnet på Utøya. Det var til slutt Vegard (Grøslie Wennesland, nestleder i AUF i Oslo og kandidat for St.Hanshaugen Ap, red.adm.) som måtte fortelle politiet hvor jeg lå gjemt, sier Husvik.

Roser bydelens oppfølging

I etterkant av terrorangrepene har det viktigste for Husvik vært å snakke med andre som var på Utøya om deres opplevelser. Den beste medisinen i en slik situasjon er å være sammen, mener hun.

Men hun har også opplevd oppfølgingen fra bydelen som svært god.

– Morgenen etter terrorangrepet sto det en krisepsykolog på døren min, sier Husvik.

Ønsker en bredere debatt

Opplevelsene fra Utøya setter naturlig nok hverdagen i perspektiv. Husvik forteller at politiske saker hun tidligere har måttet være opptatt av, som parkeringsnormer, nå framstår som mindre viktig i en periode.

Hennes ønske nå er at de større sakene blir løftet fram også i bydelspolitikken. Hun nevner blant annet klasseskillene mellom øst og vest i Oslo, som også er tydelige innad i Bydel St. Hanshaugen.

Også tapet av mange gode venner og partikolleger har vært med og endret hennes fokus.

– Vi tar nå med oss våre døde venners hjertesaker videre i vår politiske hverdag, sier Husvik.

VALGKAMPEN I GANG: Selv om Arbeiderpartiet og AUF er hardt rammet, ønsker vi ingen særbehandling

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!