RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arkelog Leif Håvard Vikshåland har vært på befaring på Ekeberg sammen med Riksantikvaren og Kulturhistorisk Museum. Foto: Arkiv
Arkelog Leif Håvard Vikshåland har vært på befaring på Ekeberg sammen med Riksantikvaren og Kulturhistorisk Museum. Foto: Arkiv

– Gravingen på Ekeberg er en politisak

Riksantikvaren og Kulturhistorisk Museum var onsdag på Ekeberg for å se Telenors vandalisme meg egne øyne. De mener gravingen er en politisak.

EKEBERG: – Jeg hadde med en representant for Riksantikvaren og en fra Kulturhistorisk Museum i går. De mente begge to at gravingen er så alvorlig at den bør politianmeldes, forteller arkeolog Leif Håvard Vikshåland hos Byantikvaren.

Ulovlig graving

Saken handler om en flere hundre meter lang grøft på nedsiden av Ekeberg Camping. Her skal Telenor legge ned en kabel. Problemet er at gravingen ble satt igang uten at en arkeolog er til stede, til tross for flere klare beskjeder om at dette var et krav.

Kabelgrøften ligger bare 15 meter fra viktige arkeologiske funn, og går i et område der sannsynligheten for fornminner i grunnen er større enn noe annet sted i Oslo.

Ikke avgjort ennå

– Det er Byantikvaren som tar den endelige avgjørelsen om saken skal anmeldes til politiet. Men rådene utenfra er altså klare, sier Vikshåland til Nordstrands Blad.

Dersom det blir anmeldelse handler det om brudd på to paragrafer i Kulturminneloven som setter strenge krav til tiltak som gjøres i områder med automatisk fredede kulturminner.

– Telenor fulgte loven i forhold til å varsle om arbeidene i forkant. Men de fanget ikke opp våre tilbakemeldinger og satte i gang ulovlig, sier arkeologen.

Arbeiden stoppet

Telen i bakken har foreløpig stanset hele graveprosjektet på Ekeberg. Om Telenor skal få starte gravingen igjen må telen slippe taket først.

Det er ikke aktuelt å la grabben jobbe i hard jord, da ødelegges alle fornminner.

– Uansett så skal det være en arkeolog til stede i det videre arbeidet. Skal de jobbe der i vinter så må bakken først tines opp av mildvær eller ved hjelp av varmematter. Jeg vet ikke hvor prekært det er for Telenor å få fullført arbeidene raskt, sier Vikshåland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere