*Nettavisen* Nyheter.

– Grete Waitz er en legende

Jens Stoltenberg hyllet Grete Waitz og kalte henne en legende. Foto: FOTO: KAJA STABURSVIK

Flere hundre mennesker hadde funnet veien da Grete Waitz ble minnet på hjemmearenaen Bislett stadion onsdag kveld.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mange av de frammøtte la ned blomster ved statuen av Grete Waitz utenfor Bislett stadion. Foto: FOTO: KAJA STABURSVIK

Klikk på bildet for å forstørre.

Åge Aleksandersen bidro med sang på Grete Waitz’ minneseremoni onsdag kveld. Foto: FOTO: KAJA STABURSVIK

BISLETT: Det var Spotsklubben Vidar, foreningen Aktiv mot kreft og Grete Waitz’ ektemann Jack Waitz som sto bak minnemarkeringen for hele Norges løpedronning som gikk bort 19. april.

Alle interesserte var invitert til den åpne seremonien, og gjestelista over underholdningsinnslagene og talere var lang.

LES OGSÅ: Grete Waitz hylles i New York Times

Tilstede var blant annet Kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg, ordfører Fabian Stang, samt et knippe av norske idrettsprofiler, representanter for New York Runners, tidligere konkurrenter, familie, venner og idrettsinteresserte nordmenn som alle ønsket å hedre den ydmyke verdensstjernen.

Åge Aleksandersen, Bjørn Eidsvåg og Lisa Stokke stilte også opp med kunstneriske innslag for i minnes maratondronningen.

Mange fine ord

Talerlisten var lang, og gjennomgående blant dem alle, var beskrivelser av Grete Waitz som beskjeden, jordnær, sjenerøs, omtenksom og et menneske av kjærlighet.

Statsministeren benyttet anledningen til å minne om den utrolige betydningen Waitz har hatt for nordmenn.

– Grete Waitz er en legende som har gitt oss flere magiske øyeblikk. Hun har også vist viktigheten av å ha troen på at det nytter, selv når ting virker vanskelig, sa han, og la til:

– Hun var en veiviser som viste det norske folk gleden og viktigheten av fysisk aktivitet. Allerede som 31-åring ble hun foreviget i sokkel utenfor Bislett, men viktigere er plassen hun har fått i norske hjerter.

MANGE MØTTE OPP:

Hundrevis av mennesker møtte opp på Grete Waitz' minnemarkering på Bislett stadion mandag kveld. FOTO: KAJA STABURSVIK

Fremmet gode verdier

Styreleder i Sportsklubben Vidar, Oskar Petter Jensrud, understreket at Grete Waitz var mer enn verdens løpedronning.

Hun fremmet også gode verdier og brøytet vei for sosial, kulturell og politisk likhet for kvinner i idretten, noe som resulterte i at hun ble slått til ridder av St. Olavs Orden for hennes virksomhet som rollemodell for andre mennesker i 2008.

Ikke stor begravelse

Like før Grete Waitz sovnet inn, og det var klart at hun ikke ønsket noen stor begravelse, spurte mannen hennes, Jack om de i det minste kunne ha en liten minnemarkering for henne på Bislett.

– Hun godtok det, men jeg er ikke sikker på om det var akkurat dette hun tenkte seg, sier Jack som var overveldet over oppmøtet på stadion.

Jack Waitz

En rørt ektemann, Jack Waitz, ble også hedret på Bislett stadion onsdag kveld. FOTO: KAJA STABURSVIK

Etter en rolig bisettelse med kun førti inviterte, ble minnestunden på Bislett en verdig seremoni i stedet for stor begravelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.