*Nettavisen* Nyheter.

– Grunneier har ansvaret

Grevlingene etterlater store skader i hagene.

Viltforvaltningen mener ikke at prisen de tar er for høy, og fastholder at fjerning av grevling først og fremst er grunneiers ansvar.

OSLO: Anders Gimse i viltforvaltningen i Oslo kommune forklarer at utleie av bur er siste utvei dersom man har grevling som gjør skade i hagen.

LES OGSÅ: Grevling i hagen kan bli dyrt

– Først må det ha blitt gjort forebyggende tiltak på eiendommen. Vår praksis følger gjeldende forskrifter og regler, sier Gimse, som forteller at grevlinger som fanges i hager blir avlivet. Dyrevernlovgivningen gir ikke tillatelse til å slippe fri dyr som er fanget.

Hjelp med å fjerne dyr er ikke noe viltforvaltningen er pålagt å gjøre, men en service som ytes byens befolkning, og som forvaltningen har ekstrakostnader med, ifølge Gimse. Han opplyser at kommunen har fått svært få reaksjoner på prisene ved utleie av bur.

– Når man leier bur får man beholde det i to til tre uker, sier Gimse, og opplyser at de hittil i år har fått 70–80 henvendelser med ulike spørsmål om grevling. Kun 12–15 har vært fra personer som har så store skader i hagen at de ønsker hjelp fra viltforvaltningen.

– Men grevlinger har også en nyttefunksjon, de spiser blant annet iberiasnegl, noen typer biller, avfall og nedfallsfrukter, og mange syns nok at det er greit at de er der. Samtidig kan dyrene i noen tilfeller oppleves som nærgående og påføre skade på hagen, sier Gimse, som avviser at grevling er spesielt aggressive.

– Det er svært sjelden. Det kan unntaksvis være om de er stengt inne uten retrettmulighet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag