*Nettavisen* Nyheter.

– Hadde gyldig billett, havnet i blodig basketak med kontrollører

Julio Gonzales ble sjokkert vitne til at en reisende med gyldig billett angivelig fikk juling av kontrollørene på Oslo-trikken. Foto: Foto: Pål Magnus Tømmervold

Tidligere «Norske Talenter»-deltager, Julio Gonzales, ble vitne til det han beskriver som «maktmisbruk og skremmende oppførsel» fra billettkontrollørene på Oslo-trikken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kommunikasjonsrådgiver i Ruter, Gro Feldberg Janborg. Foto: Foto: Anne Marie Huck

– Kunden hadde betalt, men kunne ikke bevise dette fordi Ruters elektroniske system fungerte ikke. Mannen endte til slutt med å få juling på grunn av kollektivselskapets mangler, sier Julio Gonzales til dittOslo.no.

Gonzales, som kanskje noen drar kjensel på fra TV-skjermen for den sterke innsatsen i «Norske Talenter 2010», er mildt sagt rystet over det han nylig ble vitne til på 11-trikken i Oslo sentrum.

Facebook-innlegg

I et innlegg på Ruters Facebook-side beskriver han det som skjedde en ettermiddag i slutten av november, og bekrefter historien overfor dittOslo noen dager senere.

Storo-bosatte Julio forteller at grunnen til at han ønsker å stå frem med historien i media, er fordi han ønsker en forklaring på hendelsen fra Ruters side, samtidig som han etterlyser et mer synlig regelverk for de reisende.

– En kunde ble stoppet i kontroll ved legevakten, og viste sin elektroniske billett idet han skulle av. Personen satt rett ved meg, så jeg var vitne til alt. Den sivilkledde kontrolløren fikk ikke avlesingssystemet til å virke - og klarte derfor ikke å lese av kortet.

– Jeg sa til kontrolløren at jeg så vedkommende betalte på samme sted som meg. Kunden fortalte deretter at han måtte gå av, siden konen hans var på legevakten etter å ha blitt påkjørt av en bil. Han sa han kom rett fra et julebord og det var grunnen til at han tok trikken, forteller Julio.

– Fikk utgangen sperret

Vitnet til trikkeopptrinnet sier at offeret ble fullstendig ignorert og fikk utgangen sperret av kontrollørene.

– Kunden snudde seg og prøvde å rekke neste dør. Da ropte kontrolløren på makkeren, som stilte seg i veien for mannen, med begge hendene fast i setene foran meg. Kunden ba om å bli sluppet av, men da kom det til ytterligere tre kontrollører. Det endte med at de la ham i bakken, og tok hendene bak på ryggen – akkurat som på politiprogram på TV, sier Julio.

Han forteller at det først var da flere andre om bord i trikken reiste seg og ropte at dette kunne de ikke gjøre, at mannen ble sluppet av på Oslo S.

– Da løp han i retning legevakten, og blødde fra hodet etter basketaket med kontrollørene. Hadde jeg visst hvem mannen var, hadde jeg vitnet mot kontrollørene, sier Julio.

Håper på kontakt

Nå håper Julio å komme i kontakt med vedkommende som han mener ble et offer for maktmisbruk, og oppfordrer alle som har opplevd lignende hendelser til å dele sin historie.

– Det holdt ikke med at kona til vedkommende ble utsatt for en ulykke, men kontrollørene måtte gjøre dagen hans enda verre, sier Julio.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver i Ruter, Gro Janborg, er det umulig å skulle kommentere denne saken.

– Det ble ikke gjennomført sivil kontroll på Trikken på kveldstid den helgen som innlegget er publisert. Den fornærmede som omtales i innlegget, har heller ikke tatt kontakt med oss, etter det vi kjenner til. Vi er forsiktige med å kommentere konkrete enkelthendelser i sosiale medier og i media, av hensyn til personvernet, sier Janborg.

LES OGSÅ: LEDER: «Å tro at man straffer Ruter når man ikke betaler er i beste fall naivt»

– Forståelig med reaksjoner

Kommunikasjonsrådgiveren synes imidlertid det er forståelig at folk reagerer i lys av selve Facebook-innlegget, og understreker at Ruter er opptatt av at kontrollsituasjonen skal gå ordentlig for seg.

– Kontrollørene skal opptre profesjonelt. Vi har tett dialog med dem og felles fokus på at det skal utvises skjønn i situasjoner som oppstår. Kontrollørene er håndplukket og trent opp i konflikthåndtering.

– Det kontrolleres et stort omfang mennesker på buss, båt, trikk og T-bane i løpet av et år. Det meldes heldigvis om få episoder hvor det oppstår ubehagelige situasjoner, sier Janborg.

LES OGSÅ: – Dama mi har mensen, så jeg turte ikke spørre etter reisekortet

LES OGSÅ: Rådhuset garanterer for stasjon

LES OGSÅ: Han vet at du sniker ...

LES OGSÅ: – Dette må vi kunne kalle suksess

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag