RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Hadde gyldig billett, havnet i blodig basketak med kontrollører


Julio Gonzales ble sjokkert vitne til at en reisende med gyldig billett angivelig fikk juling av kontrollørene på Oslo-trikken.
Julio Gonzales ble sjokkert vitne til at en reisende med gyldig billett angivelig fikk juling av kontrollørene på Oslo-trikken. Foto: Foto: Pål Magnus Tømmervold
Tidligere «Norske Talenter»-deltager, Julio Gonzales, ble vitne til det han beskriver som «maktmisbruk og skremmende oppførsel» fra billettkontrollørene på Oslo-trikken.

– Kunden hadde betalt, men kunne ikke bevise dette fordi Ruters elektroniske system fungerte ikke. Mannen endte til slutt med å få juling på grunn av kollektivselskapets mangler, sier Julio Gonzales til dittOslo.no.

Gonzales, som kanskje noen drar kjensel på fra TV-skjermen for den sterke innsatsen i «Norske Talenter 2010», er mildt sagt rystet over det han nylig ble vitne til på 11-trikken i Oslo sentrum.  

Facebook-innlegg

I et innlegg på Ruters Facebook-side beskriver han det som skjedde en ettermiddag i slutten av november, og bekrefter historien overfor dittOslo noen dager senere.

Storo-bosatte Julio forteller at grunnen til at han ønsker å stå frem med historien i media, er fordi han ønsker en forklaring på hendelsen fra Ruters side, samtidig som han etterlyser et mer synlig regelverk for de reisende.

– En kunde ble stoppet i kontroll ved legevakten, og viste sin elektroniske billett idet han skulle av. Personen satt rett ved meg, så jeg var vitne til alt. Den sivilkledde kontrolløren fikk ikke avlesingssystemet til å virke - og klarte derfor ikke å lese av kortet.

– Jeg sa til kontrolløren at jeg så vedkommende betalte på samme sted som meg. Kunden fortalte deretter at han måtte gå av, siden konen hans var på legevakten etter å ha blitt påkjørt av en bil. Han sa han kom rett fra et julebord og det var grunnen til at han tok trikken, forteller Julio.

– Fikk utgangen sperret

Vitnet til trikkeopptrinnet sier at offeret  ble fullstendig ignorert og fikk utgangen sperret av kontrollørene.

– Kunden snudde seg og prøvde å rekke neste dør. Da ropte kontrolløren på makkeren, som stilte seg i veien for mannen, med begge hendene fast i setene foran meg. Kunden ba om å bli sluppet av, men da kom det til ytterligere tre kontrollører. Det endte med at de la ham i bakken, og tok hendene bak på ryggen – akkurat som på politiprogram på TV, sier Julio.

Han forteller at det først var da flere andre om bord i trikken reiste seg og ropte at dette kunne de ikke gjøre, at mannen ble sluppet av på Oslo S.

– Da løp han i retning legevakten, og blødde fra hodet etter basketaket med kontrollørene. Hadde jeg visst hvem mannen var, hadde jeg vitnet mot kontrollørene, sier Julio.

Håper på kontakt

Nå håper Julio å komme i kontakt med vedkommende som han mener ble et offer for maktmisbruk, og oppfordrer alle som har opplevd lignende hendelser til å dele sin historie.

– Det holdt ikke med at kona til vedkommende ble utsatt for en ulykke, men kontrollørene måtte gjøre dagen hans enda verre, sier Julio.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver i Ruter, Gro Janborg, er det umulig å skulle kommentere denne saken.

– Det ble ikke gjennomført sivil kontroll på Trikken på kveldstid den helgen som innlegget er publisert. Den fornærmede som omtales i innlegget, har heller ikke tatt kontakt med oss, etter det vi kjenner til. Vi er forsiktige med å kommentere konkrete enkelthendelser i sosiale medier og i media, av hensyn til personvernet, sier Janborg.

LES OGSÅ: LEDER: «Å tro at man straffer Ruter når man ikke betaler er i beste fall naivt»

– Forståelig med reaksjoner

Kommunikasjonsrådgiveren synes imidlertid det er forståelig at folk reagerer i lys av selve Facebook-innlegget, og understreker at Ruter er opptatt av at kontrollsituasjonen skal gå ordentlig for seg.

– Kontrollørene skal opptre profesjonelt. Vi har tett dialog med dem og felles fokus på at det skal utvises skjønn i situasjoner som oppstår. Kontrollørene er håndplukket og trent opp i konflikthåndtering.

– Det kontrolleres et stort omfang mennesker på buss, båt, trikk og T-bane i løpet av et år. Det meldes heldigvis om få episoder hvor det oppstår ubehagelige situasjoner, sier Janborg.

LES OGSÅ: – Dama mi har mensen, så jeg turte ikke spørre etter reisekortet

LES OGSÅ: Rådhuset garanterer for stasjon

LES OGSÅ: Han vet at du sniker ...

LES OGSÅ: – Dette må vi kunne kalle suksess

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere