*Nettavisen* Nyheter.

– Halvorsen sitter stille med hendene i fanget

I gjennomsnitt har Oslos barnehager 6,09 barn på en ansatt. Nå raser PBL. De advarte statsråden i april 2011.

150 kommuner har bedre barnehagebemanning enn Oslo. Men alarmklokkene bør ringe, mener Private Barnehagers Landsforbund.

Klikk på bildet for å forstørre.

Administrerende direktør i PBL, Arvid M. Olsen, sier at han forstår foreldrenes bekymring. Foto: PBL

OSLO: – Det er en urovekkende utvikling, sier administrerende direktør i Private Barnehagers Landsforbund (PBL), Arild M. Olsen.


Av 429 kommuner i landet har bare 150 kommuner bedre bemanning i barnehagene enn Oslo. Dette viser tall PBL har fått tak i.
Tallene, som er fra 2011, viser gjennomsnittet av antall barn per ansatt. I Oslo er det 6,09 barn per ansatt. Landsgjennomsnittet ligger på 6,19 barn per ansatt.

LO og Foreldregruppa for barnehagene i Oslo streiker i dag fra klokken to på grunn av bekymring. I oslobudsjettet er det lagt opp til kutt i pengene til bydelene. Foreldregruppa er spesielt engstelige for at dette vil ramme de minste.

LES OGSÅ: De fire borgerlige er endelig enige om oslobudsjettet

Statsrådens ansvar

Olsen forteller at PBL advarte om utviklingen allerede i april 2011. Da hadde foreningen en presentasjon for statsråd Kristin Halvorsen (SV) og Kunnskapsdepartementet.

– Vi ser at det er null kontroll over denne utviklingen. Antall ansatte reduseres og vi er veldig bekymret, sier Olsen.

Han mener feilen ligger hos statsråden og ikke hos kommunene.

– Kommunene må få mer penger øremerket til barnehager og bemanning, sier Olsen.

Han legger vekt på konsekvensene av den lave bemanningen i barnehagene.

– Mindre tid til barna, mindre tid til aktiviteter og andre tilbud. I tillegg tror jeg det høye sykefraværet i denne sektoren har sammenheng med den lave bemanningen, sier han, og legger til at han forstår foreldres bekymring.

LES OGSÅ: Kommer hjem med fulle bleier

Etterlyser stabilitet

PBL har også tall som viser at barnehageforeldre er mindre tilfredse enn før, og ifølge Olsen er det småbarnsforeldrene som er minst tilfreds.

– Foreldrene til de minste barna er nok veldig vare. I tillegg har de kanskje litt dårlig samvittighet for at de må levere fra seg barnet i mange timer. Når man da ser at bemanningen er lav og andel vikarer øker, så blir man litt skeptisk til kvaliteten. Man ønsker jo stabilitet for de små, sier han.

LES OGSÅ: Foreldrene i Jettegryta er utrygge

– Halvorsen gjør ikke noe

Olsen mener det er grunn for å frykte manglende bevilgninger.

– I Oslo fikk kommunen ansvaret for barnehageutbyggingen for tidlig, vil jeg si. Utbyggingen, manglende tomter og kostnadene rundt det hele gir et stort press på kommunen, sier han, og legger til:

– Statsråden sitter stille med hendene i fanget og ser på at bemanningen i barnehagene blir lav, da er det ikke så rart at kommunepolitikerne blir litt passive. Jeg mener at Kristin Halvorsen abdiserte uten å gjøre noe, sier Olsen.

DEBATT: "Et familiefiendtlig budsjett"

Har gitt 30 milliarder til barnehager

Statssekretær i kunnskapsdepartementet, Elisabet Dahle, mener kritikken fra PBL er helt uberettiget.
Det er oppsiktsvekkende at Olsen legger skylden for Høyres svik over på Halvorsen, sier hun.

Dahle sier at det er Oslo kommune som sitter med ansvaret. Kunnskapsdepartementet har overfører 30 milliarder kroner til kommunene for at de skal kunne gi tilbud av god kvalitet i barnehagene.

Dahle synes ikke PBL skal la Høyre slippe unna det ansvaret, og viser blant annet til at bemanningsgrensen blir fjernet. En nasjonal bemanningsgrense er noe regjeringen kan vurdere å innføre.

Men nå handler det altså om at ansvarlig barnehagemyndighet i Oslo kommune fjerner den kommunale bemanningsgrensen. Dette er et innsparingstiltak som rammer barna. Høyre snakker ofte om kvalitet, men her viser de sitt sanne ansikt, når barnehagebyråd Ødegaard sier at kvalitet og bemanning ikke henger sammen. Her snakker han over seg selv, for det er godt dokumentert, sier Dahle

Nå utfordrer hun PBL til å heller se på hva kommunepolitikerne unnlater å gjøre, i stedet for å rette pekefinger mot Halvorsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.