*Nettavisen* Nyheter.

– Håper den blir tullete uhåndterlig og stor

Flere lag fra Oslo og Akershus kom til Rådhusplassen for å donere drakter lørdag formiddag. Foto: FOTO: Bjørn-Martin Bråten Nordby

Lørdag inntok verdens største fotballdrakt, «The Shirt», Rådhusplassen, etter en reise gjennom Norge på langs. Initiativtaker Bjørn Heidenstrøm (43) vil nå gjøre det enorme «lappeteppet» enda større.

RÅDHUSPLASSEN: Drakten, som per dags dato veier 300 kilo og består av 621 sammensydde fotballdrakter fra hele verden, er et resultat av sykkelturen han la ut på i juni 2009. I løpet av elleve måneder tok han seg fra nettopp Rådhusplassen i Oslo og til arrangørlandet for fotball-VM for herrer i 2010, Sør-Afrika.

Del på Facebook

17. mai i år la Heidenstrøm ut på en ny lang sykkeltur. Planen var å sykle Norge på langs, fra Nordkapp til Lindesnes, og deretter til Mysen, der drakten «bor» når den ikke er på reise.

– Det tok 53 dager og var en mer behagelig tur enn den første, for både meg og for familien min. Givergleden har vært stor, og gjør at vi nå kan sy inn 180 nye drakter i «The Shirt», forteller Heidenstrøm.

To hjertesaker

Den første sykkelturen hadde som mål å skape oppmerksomhet rundt at 43 millioner mennesker er på flukt verden over. Nå, i 2011, har Heidenstrøm i tillegg engasjert seg i saken som også er tema for årets TV-aksjon – Norsk Folkehjelps arbeid for å rydde miner og klasebomber.

– Hvilke resultater har du sett av dette prosjektet, da?

– Prosjektet er jo ikke en innsamlingsaksjon i form av penger i seg selv. Derimot skaper vi oppmerksomhet rundt flyktningproblematikken og viktigheten av minerydding, som igjen gjør at de veldedige organisasjonene får inn flere bidrag, sier «ekstremsyklisten».

the shirt
ENORM: «The Shirt» er er sydd sammen av 621 fotballdrakter og veier 300 kilo. Nå skal ytterligere 180 drakter sys inn, før Bjørn Heidenstrøm skal samle inn enda flere før EM i Polen og Ukraina. FOTO: Bjørn-Martin Bråten Nordby

Skal til EM

Heidenstrøm er så fornøyd med oppslutningen og oppmerksomheten rundt sine hjertesaker at han allerede har planene klare for nye sykkelturer.

– Jeg vet ikke om «Drillos» skal til EM, men det skal i alle fall jeg og alle lagene som har bidratt til «The Shirt». Planen er å samle inn drakter fra flere europeiske lag på vei til EM i Polen og Ukraina neste år, forteller Heidenstrøm.

Selv om han trives svært godt på sykkelsetet, har Heidenstrøm innsett at han ikke kan holde på til evig tid. Han forteller at han har sett for seg VM i Brasil i 2014 som sluttprosjektet, og da er drømmen å være en større gruppe med fremkomstmiddelet tuk-tuk i stedet for sykkel.

– Jeg blir trigga av å skape. Samtidig blir jeg myk og rørt når ser alle lagene som blir med og sier at dette er viktig. Jeg håper «The Shirt» etter hvert blir tullete uhåndterlig og stor. Kanskje kan vi dekke en hel fotballbane til slutt, avslutter Heidenstrøm.

– Vil hjelpe andre

Lørdagens arrangement på Rådhusplassen var i regi av hovedsponsoren for turen «Norge på langs», Assurandør.no. Her fikk Heidenstrøm nye bidrag fra fotballklubber i Oslo og Akershus, som møtte opp for å gi bort draktene sine.

– Vi er her fordi vi vil hjelpe andre som ikke har det så bra som oss her i Norge, sier Marius Mork Rydal (13) fra Abildsø.

Sammen med broren Markus Mork Rydal (9), Simen Ormstad (13) og Adrian Myhrvold (10) overrakte han den grønne Abildsø-drakten til Heidenstrøm på den midlertidige scenen på Rådhusplassen.

– Det var gøy å være på scenen og møte Bjørn. Selv om Norge spilte dårlig mot Danmark og kanskje ikke kommer til EM, så kommer i hvert fall drakten vår dit, sier lillebror Mork Rydal.

the shirt
BIDRO: Fire gutter fra Abildsø IL donerte en drakt til Bjørn Heidenstrøm. Fra venstre: Simen Ormstad (13), Bjørn Heidenstrøm (43), Marius Mork Rydal (13), Adrian Myhrvold (10) og Markus Mork Rydal (9). FOTO: Bjørn-Martin Bråten Nordby

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.