– Håper det blir dårlig vær

Presseboss Lise Gulbransen utenfor festivalens "hemmelige" lokaler på Fredensborg.

Presseboss Lise Gulbransen utenfor festivalens "hemmelige" lokaler på Fredensborg. Foto: FOTO: Erik Tangen

En vellykket festival har gjerne værgudene som støttespiller. Oslo Jazzfestival er intet unntak, men det er ikke sol festival-ledelsen krysser fingrene for.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sinne Eeg Foto: FOTO: PROMO

Klikk på bildet for å forstørre.

HEADLINER: Ornette Coleman FOTO: PROMO Foto: PROMO

OSLO: – Etter en typisk dårlig sommer, er det ikke så kult for oss hvis det blir knallvær under festivaluka, sier pressesjef Lise Gulbransen, som frykter at oslofolket vil prioritere grillings og strandbesøk fremfor festival dersom solen for høyt på himmelen til uka.

Ønsker blir oppfylt

Selv om festivalen åpner for 25. gang på lørdag skal ikke jubileet markeres før til neste år, forteller Gulbransen.

– Derfor har vi heller ikke så mange store navn på plakaten som i fjor, sier hun.

Hun forsikrer oss om at de er veldig godt fornøyd med årets program, og at de bringer noen legender til landet også i år.

Ornette Coleman har stått øverst på festivalens ønskeliste i mange år, og i år kommer endelig frijazzlegenden til Tigerstaden.

– Vi trodde at dette ville bli hans aller første konsert i Oslo, men det har vist seg at han faktisk spilte på Club 7 i 1978. Foreløpig har vi kun funnet én person som husker at han var der, sier hun.

I tillegg har festivalen sikret seg amerikanske Cassandra Wilson, etter flere års forsøk.

– Foruten headlinerne tror jeg de små klubbkonsertene kommer til å stå for de største høydepunktene i år, sier hun.

Gulbransen trekker blant andre frem oslogutten Felix Peikli, som spilte på festivalen for første gang som 12-åring.

– Siden har han gått på anerkjente Berklee School of Music i Boston, og kommer nå tilbake for å opptre på festivalen med sin Berklee-baserte kvintett, forteller hun.

– Har du et stalltips til de av våre lesere som ikke er så bevandret i jazzens verden?

– Sinne Eeg gjør sin norgesdebut på festivalen, og er en god anbefaling for de som vil smake litt på jazzen. Hun spiller en nydelig, varm vokaljazz som alle vil kunne sette pris på.

Like «ille» som Øya

Og apropos kvinnelige utøvere: Gulbransen har merket seg debatten som har rast i Aftenposten den siste tiden, hvor Øya festivalen har fått hard medfart for den lave kvinneandelen blant utøverne.

– Etter å ha gått oss selv sømmene fant vi ut at vi hadde omtrent like stor kvinneandel som Øya. Slik eg ser det gjenspeiler festivalprofilen hva som faktisk finnes der ute. Men blant utøverne på ungdomsscenen vår (som er flyttet fra Egertrget til Spikersuppa, journ.anm.) er kjønnsfordelingen omtrent fifty-fifty. Det viser at de unge, kvinnelige talentene er allerede er der og at det norske jazzmiljøet ikke har noe behov for kvotering, sier hun.Oslo Jazz starter med Aspheim Oldtimers på Saras Telt klokken 14:00, og holder på hele den kommende uken. Fullstendig festivalprogram finner du på festivalens hjemmeside.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.