RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Håpløs boligsituasjon!


Mange unge oppsøker Unginfo i Møllergata for å få hjelp til å skaffe seg bolig. Informasjonsleder Wanda Voldner mener det er en stor utfordring å hjelpe de unge videre, når leieprisene er så høye.
Mange unge oppsøker Unginfo i Møllergata for å få hjelp til å skaffe seg bolig. Informasjonsleder Wanda Voldner mener det er en stor utfordring å hjelpe de unge videre, når leieprisene er så høye. Foto: FOTO: WANDA VOLDNER
Minoritetsungdom og andre unge sliter i dag med å skaffe bolig. – Kommunen må mer på banen, mener Wanda Voldner, informasjonsleder i UngInfo.

OSLO: – Det må satses både på kommunale boliger som førstegangsbolig og på studentboliger, sier informasjonslederen.

– UngInfo er en informasjonstjeneste for unge mellom 13 og 26 år. Der kan man spørre om alt man måtte lure på og få svar. Men når det kommer til bolig, mener Wanda at det er vanskelig å gi fullgode forslag til hvordan innrette seg. Daglig kommer det folk innom kontoret i Møllergata, som lurer på hvordan de skal finne seg et sted å bo uten å blakke seg.

Hun mener at unge skvises på boligmarkedet, fordi de har få reelle alternativer.

– Vi vet virkelig ikke hva vi skal råde dem til. Unge generelt er ikke den mest bemidlede gruppen. Skal Oslo fortsette å være et attraktivt sted for unge mennesker, må det bli enklere å finne seg rimelige steder å bo. Kommunen og studentsamskipnadene må på banen, sier Wanda.

Dyrt og vanskelig

I Oslo er det i underkant av 7500 studentboliger. Dette skal fordeles på 60.000 studenter.

– Om man sammenligner antall studenter med antall studentboliger ser man at det er et enormt sprik. Hvis Oslo skal fortsette å vokse må det tilrettelegges for unge som trenger et sted å bo, sier hun videre.

I følge Unginfo har gjennomsnittsprisen for å leie en to-roms leilighet denne sommeren for første gang passert 10.000 kroner i måneden.

– Det har blitt forferdelig dyrt. Det er en stor utfordring for oss å hjelpe dem videre. Vi ser særlig at unge gutter med minoritetsbakgrunn sliter ekstra mye, forteller Wanda.

Informasjonslederen erfarer at utleiere ønsker seg etablerte personer som de er sikre på. Derfor kan ung alder være en hindring. Hun har også fått inntrykk av at utleierne er mer skeptiske til ungdom med minoritetsbakgrunn.

– De velger heller å søke seg mot leietakere ”de kjenner”. Dette setter ungdommen i en vanskelig situasjon. Jeg synes det er veldig synd. De som ikke finner noe sted å bo må bare lete videre og bo hos familie og venner, sier hun.

Wanda skjønner at folk kan bli frustrerte.

– Det er ikke så gunstig å oppleve å bo på vent, bo hos venner og måtte flytte fram og tilbake, mener lederen.

Husk bolig-CV

Hun anbefaler alle å lage seg en bolig-CV med kontaktinformasjon, litt om deg og hva du gjør, interesser, personlige egenskaper, betalingsevne og referanser. På den måten kan man skille seg ut på visningene.

– Vi har gratis datamaskiner til utlån, sier Wanda.

Hun anbefaler folk å søke etter bolig på sider som finn.no, hybel.no. På Unginfos egen nettside, www.ung.info kan du få tips til hvordan man går fram i boligsøkeprosessen.

Hvis du er mellom 17 og 23 år og har problemer med å etablere deg på det ordinære boligmarkedet kan du også søke etter bolig gjennom Ungbo. Dette er Oslo kommunes boligtilbud til unge mellom 17 og 23 år.

– Ungbo er kjempeflott, men det er lange ventelister og det er mange som ikke har muligheten til å benytte seg av det. Med knappe 300 boenheter sier det seg selv at de ikke når alle som har behov for det, sier hun.

Oslo vokser

Wanda forteller at den håpløse bosituasjonen for ungdom er et gjentakende problem hvert år.
– I tillegg til at Oslo er Norges største studentby er hovedstaden også en magnet for arbeidssøkende svensk ungdom. Så mye som ti prosent av Oslos befolkning kommer fra vårt naboland i øst. Svenska Foreningen tilbyr rimelig losji for svensk ungdom som flytter til Norge for å prøve lykken. Allikevel kan Svenska Foreningen bare ordne husvære for knappe 200 sjeler, beretter hun.

Unginfo opplyser at de demografiske prognosene er entydige: Oslo kommer til å vokse mye i årene som kommer.

– Men dette er ikke en gitt utvikling. Mellom 1970 og 1986 gikk Oslos befolkning med ned 40 000. Økte boligpriser var en av årsakene. Denne situasjonen kan gjenoppstå, sier Wanda.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere