RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Har aldri angret på at jeg ble fostermor

– Å bli fostermor var nesten som å føde selv, bare at barnet var en 11-åring. Jeg har aldri angret, sier Anne Kristin Helsøe. I syv år har hun og ektemannen vært fosterforeldre.

ØSTENSJØ: – Jeg har alltid lest annonsene der barnevernet søker etter fosterforeldre og tenkt at jeg har noe å bidra med. Da vi så familien de søkte til denne østensjøgutten på 11 år, var det som å lese om vår familie, sier Anne Kristin Helsøe.

Anne Kristin og og mannen Per Rune Helsøe har to barn hver, og da yngstemann dro i militæret syntes de rett og slett at livet ble litt kjedelig.

– Vi ble lei av å sitte i sofaen og se på hverandre, og fant ut at vi ennå ikke var helt ferdig med å følge barn til aktiviteter og slike ting. Vi trengte noen å ta vare på, for det gir så mye positiv glede og man utvider nettverket sitt, sier Per Rune.

– Vårt felles barn

Etter en omfattende godkjenningsprosess ble ekteparet fosterforeldre til østensjøgutten som trengte et nytt hjem.

– Det gikk veldig fort fra vi så annonsen til det satt en guttunge på kjøkkenet, men familien vår har alltid visst at vi har hatt lyst til å bli fosterforeldre. Han er vårt felles barn, og vi føler oss ikke som en offentlig familie selv om vi samarbeider med barnevernstjenesten, forteller Anne Kristin og Per Rune.

I Bydel Østensjø etterlyser barnevernstjenesten nå nye hjem til barn som ikke kan bo hjemme hos sine egne foreldre, og ekteparet Helsøe forteller historien sin i håp om at flere skal melde seg som fosterforeldre.

Løvemamma

Den første tiden ble Anne Kristin kjøpt fri fra jobben av barnevernet, så hun kunne konsentrere seg om å ta vare på det nye familiemedlemmet.

– Det blir som en svangerskapspermisjon. Du skal bli kjent med barnet, innlemme det i familien og den nye hverdagen, sier Anne Kristin.

– Man blir jo litt løvemamma for disse barna. Du vil beskytte dem, så de skal ha det bra og føle seg trygge. Skaffe dem venner og nettverk. Det har han klart fint selv, med litt hjelp, sier Anne Kristin stolt.

Må holde det du lover

Hun understreker at fosterforeldre må ha et ønske om å bruke tiden på barnets beste.

– Trygghet er viktig. Vi har jobba hardt med det. Han hadde vært flere steder før han kom til oss, og da må man vise at man er til å stole på. Du må aldri love ting du ikke kan holde, sier Anne Kristin bestemt.

Nå er fostersønnen snart 18 år. Han er blitt familiens femte barn som de vil følge livet ut.

– Han er som mitt eget barn, han er min sønn, og jeg har aldri angret, sier Anne Kristin.

Per Rune er helt enig.

– Det har gått såpass greit at det har ikke vært grunn til å angre, sier Per Rune.

– Han er akkurat som de andre ungene som har bodd hjemme. Jeg anbefaler alle med tid og omsorg å bli fosterforeldre, sier Per Rune.

Bydel Østensjø trenger flere fosterhjem

Den nye sønnen til ekteparet Helsøe er dessverre ikke det eneste østensjøbarnet som ikke kan bo hjemme hos egne foreldre. Bydel Østensjø søker derfor etter nye fosterhjem, og håper å komme i kontakt med lokale omsorgspersoner så disse barna skal slippe å flytte fra nærmiljøet sitt.

– Det er belastende nok å flytte hjemmefra, om man ikke også skal bytte skole og miljø, sier Jorunn Eikå og Mariann Sandvik i Østensjø barneverntjeneste. Nå håper de å komme i kontakt med familier eller enslige som vil være fosterhjem.

– Disse barna trenger noen som bryr seg og vil engasjere seg i livene deres, så de kan bli trygge og utvikle seg positivt. De trenger en trygg havn, og vi håper at det er noen der ute med en genuin interesse for barn som har tid og rom til å hjelpe, sier Eikå og Sandvik.

– Vi vurderer hva som er klokt for hver enkelt, men som regel er fint hvis barna kan fortsette å bo i bydelen. Da kan de beholde venner og fortsette med fritidsaktivitetene sine, så oppbruddet blir minst mulig.

Jevnt behov

I dag bor rundt 50 østensjøbarn i alderen 0-18 år i fosterhjem.

Bydelen trenger fosterforeldre til barn i alle aldre, men behovet er størst i aldersgruppen 8-12 år.

– Vi har et generelt og jevnt behov for nye fosterhjem. Det er mange grunner til at barn ikke kan bo hjemme, men ofte er det omsorgssvikt på grunn av rus og psykisk helse, ofte i kombinasjon, forklarer Eikå og Sandvik.

– Hvis foreldre ikke evner å ta imot behandling må barna flytte, men de kan likevel være en ressurs. Mange skal fortsatt ha samvær, og det er viktig for barnas identitet at fosterforeldrene anerkjenner barnas opphav, sier barnevernskonsulentene.

Heldagsjobb

Fosterforeldre må være over 25 år, ha god helse, god omsorgsevne og noe erfaring med barn. Man må ikke nødvendigvis ha egne barn.

– Det er viktig med omstillingsevne og et grunnleggende ønske om å ta imot et barn og sette det først. Man må også samarbeide med bydelens ulike tjenester, sier barnevernskonsulentene.

Det er vanlig at fostermor eller -far er hjemme  en periode etter at barnet har flyttet inn.

– I starten er det stort sett en heldagsjobb, så kan man gradvis gå tilbake til vanlig jobb. Barnets behov regulerer det, sier barnevernkonsulentene.

– Tillitt tar lang tid å bygge, men kort tid å rive ned. Bare det å flytte er voldsomt for et barn, og de trenger tid, forutsigbarhet og klare rammer. Livet kan ha vært litt flytende og utrygt, og de må tørre å stole på voksne igjen. De må få vite at de kan få bo i fosterhjemmet så lenge det trengs, og trenger voksne som bruker tid og fokus på dem, sier barnevernskonsulentene.

– Ofte er det utviklingstrinn og skolearbeid som må tas igjen, men først og fremst trenger de noen som sier god natt, smører matpakke om morgenen og gir dem gode opplevelser, sier barnevernskonsulentene.

– Det kan være helt ordinære aktiviteter som ikke trenger å koste noe, men som de kanskje aldri har opplevd før. Alt fra tur i skogen eller på stranden, til taco og ludo på fredagskvelden.

Magiske øyeblikk

Barnevernstjenesten bruker mye tid på å bli kjent med fosterforeldre, så de finner voksne og barn som passer sammen. Fosterforeldre får også opplæring og kurs utfra hvilke behov barna har.

– Man må ha energi og overskudd til å følge opp barnet også på sikt, derfor må man ha god fysisk og psykisk helse. De fleste fosterbarn bor lenger enn til de er 18 år, fordi de ikke klarer seg alene og fordi fosterforeldrene ofte ønsker å følge de over i de voksnes rekker, sier barnevernskonsulentene.

– Det er magisk når fosterbarnet blir et fullverdig familiemedlem, og blir i familien på grunn av kjærlighet også når barnevernstjenesten er ute av bildet, sier barnevernkonsulentene.

Vil du vite mer om det å være fosterforeldre? Ta kontakt med Østensjø barneverntjeneste ved Mariann Sandvik på telefon 958 83 011 eller Jorunn Eika på telefon 917 74 010.

LES FLERE SAKER FRA ØSTENSJØ:

Avslørte tyver i luftekanal på kjøpesenter

Her vil Obos bygge tre nye høyblokker

 

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere