RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Håkon Haugli (Ap) benyttet "jomfrutalen" på Stortingets talerstol til å fokusere på Oslo indre øst. Han ønsker å sette større fokus på Oslo-politikk de neste fire åra. 
FOTO: HEGE BJØRSNDATTER BRAATEN
Håkon Haugli (Ap) benyttet "jomfrutalen" på Stortingets talerstol til å fokusere på Oslo indre øst. Han ønsker å sette større fokus på Oslo-politikk de neste fire åra. FOTO: HEGE BJØRSNDATTER BRAATEN

– Hele landet er avhengig av Oslo

By og land går ikke nødvendigvis hand i hand. For fersk stortingsrepresentant, Håkon Haugli (Ap) er Oslo viktigst.

STORTINGET: – Det er på en måte en hilsen hjem, smiler Gamle Oslo-beboer Håkon Haugli (Ap), som mandag debuterte på Stortingets talerstol i trontaledebatten.

Han benyttet den såkalte jomfrutalen til å snakke om Oslo indre øst.

– I Oslos tre indre østlige bydeler, Gamle Oslo, Grünerløkka og Sagene, bor flere mennesker enn i tre av landets fylker. Området er i sterk vekst og har stort mangfold, men kommer dårlig ut på levekårsstatistikken, sa Haugli.

– Litt uvanlig

Haugli har fått plass i kommunal- og forvaltningskomiteen, som blant annet har ansvaret for distrikts- og regionalpolitikken, samt hele integreringspolitikken. Å tørre å bevare Oslo-fokuset, blir viktig for Haugli, som er en av i alt seks stortinsrepresentanter fra Oslo indre øst. Han innrømmer at det kanskje er noe uvanlig å benytte sin aller første tur på den ærverdige talerstolen til å tale kun tre bydelers sak, men påpeker at indre øst står ovenfor så prekære behov, at det er viktig at de kommer på dagsorden.

– Det er kanskje litt uvanlig å være så Oslo-fokusert, men jeg håper det kan være med på å sette tonen for mitt fokus. Min hovedoppgave blir å ivareta Oslos interesser, sier han, og legger til at selv om han ønsker å være en ombudsmann for hele landet, er det en nødvendighet å bevare et sterkt distriktspolitisk syn også for hovedstaden. Han mener også det er en vrangforestilling om at alle mennesker har en våt drøm om å flytte til landet.

– De fleste byboere trives med asfalt, sier han.

Sosiale forskjeller

– Distriktspolitikk handler alltid om by og land, og veldig mye om skatteoverføringer, men jeg mener at hele landet er avhengig av at Oslo er en motor for næringsutvikling. Da må det også være bra å bo og leve her, vi må legge til rette for næringsutvikling og innovasjon, sier Haugli.

– Det er noe helt annet å bo i Bydel Vestre Aker enn i indre øst, sier han, og peker på sosiale utfordringer og forskjeller som et viktig tema – også for Stortinget.

– Det er sagt at den som har en hånd i fryseboksen og en annen på kokeplata i gjennomsnitt har det ganske bra, sa Haugli i sitt innlegg mandag, i et forsøk på å illustrere de store forskjellene i byen.

– Løftene forplikter

I valgkampen tok flere partier, og i særdeleshet Arbeiderpartiet, til orde for en forsterket innsats for Oslo indre øst. Dette kom blant annet som et resultat av en Fafo-rapport, som viste overraskende høy fattigdom blant barn i disse bydelene.

Haugli er klar på at disse løftene er forpliktende.

– Jeg tror det kommer mer. Det ligger allerede inne i Soria Moria-erklæringen, men det er en dugnadsjobb, som vi må gjøre i samarbeid med kommunen. Jeg ønsker å jobbe for det, og det er klart at de løftene som ble gitt i valgkampen er forpliktende, sier han.Håkon Haugli (Ap)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere