RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Her blir det jul!


Femte året på rad stiller Nils Gunnar Lie opp som frokostvert i God morgen, Norges julesending. "Barnebarnet" Mikkel er stadig med ham på jobb. ALLE FOTO: ANNE-GRETHE ULRIKSEN
Femte året på rad stiller Nils Gunnar Lie opp som frokostvert i God morgen, Norges julesending. "Barnebarnet" Mikkel er stadig med ham på jobb. ALLE FOTO: ANNE-GRETHE ULRIKSEN
Nils Gunnar Lie er tradisjonens mann. I år fører han også tradisjonen videre på TV-skjermen i julen.

NORDSTRAND: Fra og med mandag 20. desember og 10 dager utover, blir Nordstrand-beboer Nils Gunnar Lie og de andre frokostvertene å se på skjermen fra klokken 08.55 til 11. TV2 etterkommer dermed seernes ønske. I følge Lie får de nemlig hvert år forespørselen: Blir det julesending?

– Folk ser fram til det. Det er hyggelig at de tenker sånn. Det er femte gangen vi har det nå. Det er veldig populært, vi får mange seere og kanskje litt andre seere, sier juleverten.

Han og "barnebarnet", en japansk spisshund ved navn Mikkel, tar vel i mot Nordstrands Blad like før jul.

Frokostkongen Lie forteller at jul i God morgen, Norge er rolig og fint.

– Det er egentlig ikke noe annerledes enn de andre sendingene – kanskje litt mer folk i studio. Vi prøver å komme i god julestemning, sier Lie.

Spennende gjester

Julestemningen kommer autaomatisk når han inntar et julepyntet studio, med sprudlende mennesker som Finn Schjøll og Wenche Andersen, som frister med lekre blomsteroppsatser og gode lukter fra kjøkkenet.

– Vi prøver å lage litt julehefte-stemning, da, sier han og røper navnet på noen av gjestene som skal dukke opp under høytiden.

– Maria Haukaas Storeng kommer, Lise Fjeldstad leser juleevangeliet på julaften, også får vi besøk av helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen 4. juledag. Hun har en datter som er funksjonshemmet. Det er grunnen til at hun begynte i politikken. Jeg synes vi er heldige som får så mange fine gjester, sier han.

I tillegg kan du oppleve Shabana Rehman, Donkey boys, Mari Maurstad, Jan Thomas, Hanne Krogh, Inger Lise Rypdal, Frelsesarmeen, et gospelkor, Frelsesarmeen med flere. Det er virkelig gjort en innsats for at seerne skal få en hyggelig start på dagen i julehøytiden.

Tradisjoner

Nils Gunnar Lie forteller at de i God morgen, Norge tenker spesielt på de som opplever julen som en vanskelig tid.

– I julen kommer alle slags følelser. For en del er vi de eneste som kommer på besøk, så vi håper at vi kan gjøre julen litt lettere og lysere for dem. Julen er ikke bare kos og hygge. Det er ting vi tenker på i høyeste grad, sier han.

Selv forbinder han ordet jul med familiefest og fredelig høytid, men han synes det går greit å jobbe i julen. Det blir jo tid til besøk også!

– Jeg har nesten alltid jobbet hver jul uten at det har vært noe problem. Min kone skal også jobbe, og barna har blitt så store uansett. Jeg har tre voksne barn, som kommer hjem her. Også kommer svigermor. På formiddagen på julaften står risengrynsgrøt med mandel høyt på lista. Da er det alltid en beina kamp. Det er en litt morsom tradisjon, humrer han.

På ettermiddagen rusler familien Lie bort til Nordstrand kirke, og når de har fått sitt tradisjonsrike og åndelige påfyll, bærer det hjem til pinnekjøtt. Man er da tross alt vestlending.

– Julen er fin når du har det godt og har det bra med dine. Er utgangspunktet greit, så er det en koselig jul, oppsummerer han.

Da og nå

Om julegaver sier Lie:

– Det er hyggelig at vi gir hverandre en presang, men jeg synes at vi bruker alt for mye penger på det. Bare i Norge bruker vi 12 milliarder på julefesten. Nå må vi tone det ned.

Til jul ønsker han seg minst mulig.

– Spar pengene. Bruk dem på andre ting, sier han til familien.

Da han var liten gutt opplevde han sammen med søsteren sin flere ganger å få den flotteste julepakken i gaten. Faren hans var nemlig på den tiden ofte i Amerika.

– Dette var på 50-tallet. Jeg fikk skinnjakke og søsteren min fikk dukkevogn. Da var vi de heldigste ungene, mimrer han.

Med det samme vi befinner oss i barndommens gater, nevner han også en fast og hyggelig tradisjon: Barna i hjembygda pleide nemlig å gå julebukk. Da fikk de blant annet fiken, nøtter og appelsin.

– Appelsinen kom ikke før til jul den gang, forteller han og klapper barnebarnet.

Sterke bånd

– Nå skal vi snart ut å gå tur, vi, sier han til Mikkel, som hele tiden har ligget tålmodig under soafen på kjøkkenet.

– Det er hans plass, forteller "bestefar".

Mikkel labber bort til ham og får lov til å komme på fanget. Først venter litt mat og så skal han få komme seg ut på tur i marka. Det er ingen tvil om at de trives i hverandres selskap. Og Nils Gunnar Lie selv sier:

– Det er hyggelig å gå tur. Det gjør vi mye av, ikke sant Mikkel?

Joda, for Lie er jo tross alt en tradisjonens mann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere