*Nettavisen* Nyheter.

– Her må kommunen bruke sunn fornuft

Leif Lund fortviler fordi kommunen mener Kirkebakken er privat og at beboerne selv må stå for strøing og brøyting. Nå får han støtte fra FAU på Bekkelaget skole og Bekkelagshøgda vel. Foto: Øystein Dahl Johansen

FAU på Bekkelaget skole og Bekkelagshøgda vel slår ring om Kirkebakken og mener Oslo kommune bør fortsette å brøyte den.

BEKKELAGET: For noen uker siden skrev Nordstrands Blad en sak om Leif Lund i Kirkebakken som hadde fått beskjed om at Kirkebakken, som kommunen har brøytet og strødd i alle år, ikke lenger ville bli vedlikeholdt.

Leif Lund mener Kirkebakken er en offentlig vei som det offentlige burde ha interesse av å vedlikeholde. Nå får han støtte, blant annet fra trafikksikkerhetsgruppe ved Bekkelaget skole:

– Jeg bodde selv i Skogholtveien og brukte Kirkebakken som en av flere ruter da vi gikk hjemover fra skolen. Det var og er en trygg og fin vei å gå, til forskjell fra en del andre veier hvor det er mer biltrafikk og mangler fortau. Dette er å anse som en offisiell vei og det vil være en stor ulempe hvis ikke kommunen vedlikeholder og tar vare på den, sier Bård Olsen som er leder for trafikksikkerhetsgruppa til Foreldrenes arbeidsutvalg på Bekkelaget skole.

Krøllete regulering

I offentlige registre dukker veien opp med ulik regulering. Samferdselsetaten fremholdt for tre uker siden at veien var å regne som gang- og sykkelsti og heller ikke kunne brukes til kjøring til eiendommene. Dette reagerer Bekkelagshøgda vel på:

– Det er mange private veier i vårt område, men de er privatregulerte. Det som er spesielt her ar at det er en offentlig regulert gangvei og da må jo det offentlige ha et ansvar for at det skal være mulig å ferdes der om vinteren, mener arkitekt Gry Ingeborg Dahlberg som sitter i styret i Bekkelagshøgda vel.

Hun bor selv i den private Framveien hvor det er opprettet et brukerfellesskap som leier brøyting og annet vedlikehold.

Dahlberg mener at det er vanlig at noen husstander kan bruke en gangvei til å kjøre til eiendommer, spesielt når dette er gjort over lang tid.

– Dette er en sak det må ryddes opp i, både juridisk og med tanke på hvem som brøyter der, sier Dahlberg.

Ferdselsvei

Leif Lund, som bor i Kirkebakken 3, fatter ikke hvorfor de skal bekoste brøyting av en vei som brukes av alle i området.

Nå appellerer han til at kommunen bruker sunn fornuft og fortsetter brøytingen også i vinter.

– Foreldrene til min kone kjøpte Kirkebakken 3 for 60 år siden og den har vært måkt. Dette er jo en ferdselsvei og det er litt merkelig at vi som påsittere skal bekoste brøyting av en vei som hele strøket bruker, sier Leif Lund.

Mulig løsning

– Det er alltid litt vanskelig i slike saker, men dette er en privat vei som ved en feiltakelse er brøytet og strødd av Mesta i 2005. Vi kan ikke bruke skattebetalernes penger til å brøyte private veier av prinsipp, sier Odd Bratteberg i Samferdselsetaten. til Nordstrands Blad.

Han skisserer likevel en annen løsning for beboerne og andre i området som bruker Kirkebakken.

– Det de bør gjøre er å søke kommunen om å gjennomføre reguleringen av veien til gang- og sykkelvei. Så kan vi overta og drifte veien, sier Odd Bratteberg.

Dermed ser løsningen ut til å være at beboerne i Kirkebakken avhender grunn til kommunen, som regulerer veien til gang- og sykkelvei hvor det skiltes med kjøring tillatt til eiendommene.

– Jeg er litt på tynn is her, men jeg skulle tro at veien er bra nok til gang- og sykkelvei og dermed ikke trenger å oppgraderes før den overføres, sier Bratteberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag