Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Her vil du alltid kunne treffe noen

VELKOMMEN: Bjørn Norman tror et treffsted vil bli godt mottatt av godt voksne som har mistet nettverket sitt.
VELKOMMEN: Bjørn Norman tror et treffsted vil bli godt mottatt av godt voksne som har mistet nettverket sitt. Foto: Arkivfoto: Cathrine Brynildsen
Forrige jul inviterte han ensomme eldre hjem til seg. Nå starter Bjørn Norman et treffsted for godt voksne i Parkveien.

FROGNER: – Vi håper å komme i gang allerede i slutten av februar.

Bjørn Norman gleder seg. Det siste året har han jobbet for å skape et møtested der mennesker som har mistet sitt gamle nettverk kan knytte nye bekjentskaper. Nå er Eldrekontakt i ferd med å bli virkelighet.

Her startet det: – Alle trenger en tilhører

Ser de usynlige

– Vi henvender oss til de usynlige eldre. Mennesker som gjerne har hatt et rikt sosialt liv tidligere, men som mistet kontakten med nettverket sitt da de ble pensjonister, forteller Norman.

70-åringen mener folk ofte ikke er forberedt på de sosiale endringene pensjonisttilværelsen innebærer. Overgangen fra lønn til pensjon kan også innebære at man går mindre ut, tror han.

Les også: – De eldre vil bo sammen

Samarbeid med sentrene

Sammen med noen venner begynte Norman å sende ut brosjyrer til seniorsentre og frivillighetssentraler i mai i fjor. Responsen har vært god. På sikt vil han prøve å få til et samarbeid med Seniorsaken.

– Hvis vi kan få noen til å si «Hei, jeg vil være med når et av seniorsentrene drar på tur eller gjør noe annet gøy» så har vi fått til noe bra, sier han.

Les også: – Seniorsentrene motvirker vår tids store folkesykdom

Frivillig innsats

Initiativtakeren har vært involvert i ulike frivillige organisasjoner og sentraler i mange år. Det er fra dette nettverket han har rekruttert de første frivillige til det nye treffstedet.

– Vi er et interimstyre på tre personer, og i tillegg har vi syv-åtte andre i dugnadsgjengen. Når vi starter opp håper vi å være 12–14 stykker, forklarer Norman.

Les også: Knut Kaasa vil selge deg en venn

Telefonisk tjuvstart

Allerede om få uker vil første ledd i prosjektet være klar: En kontakttelefon der de som trenger det kan snakke om det de vil. Telefonen vil være døgnåpen, og ta imot alle.

– Kirkens SOS har også en slik tjeneste, men mange avstår fra å ringe dit på grunn av religionsaspektet i navnet. Vi vil være verdinøytrale, og her skal du alltid kunne treffe noen, sier Norman.

Positiv byråd

Eldrebyråd Aud Kvalbein er glad for initiativet, som hun mener vil motvirke vår tids nye folkesykdom.

– Medmenneskelighet og sosial kontakt er det beste tiltaket mot ensomhet, sier hun, og legger til at hun gleder seg over all frivillig innsats på dette feltet.

– All honnør til dem som vil gjøre en innsats og skape mer samhold og et varmere samfunn.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!