RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Heroin bør røykes


Leder av Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, forteller at røykepapiret er av aluminiumsfolie.
- Men røykepapiret er ikke tilsatt alle de stoffene vanlig aluminiumsfolie er.
Leder av Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, forteller at røykepapiret er av aluminiumsfolie. - Men røykepapiret er ikke tilsatt alle de stoffene vanlig aluminiumsfolie er. Foto: Arkivfoto
– Å røyke heroin i stedet for å injisere sparer liv, sier Arild Knutsen. Nå har han fått med seg politikerne på laget.

OSLO: I langt over et år har Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, delt ut røykepapir på gata. Papiret brukes for å røyke heroin i stedet for å injisere stoffet med sprøyte. Nå har han endelig fått byrådet i Oslo på sin side.

Del på Facebook

For omlag fire måneder siden startet nemlig Sprøyterommet å dele ut røykepapir, med sosialbyråd Anniken Hauglies (H) velsignelse.

Fikk tilbake fargen i beina

Knutsen forteller at det er livssparende å røyke heroinen i stedet for å sette en sprøyte.

– Overdosene vil gå ned, det er nesten umulig å ta overdose når man røyker heroinen. I tillegg forebygges infeksjoner, blodpropp, misting av tenner og andre konsekvenser av injisering, sier han.

Knutsen har tett kontakt med rusmisbrukerne i Oslo. Han forteller om gode tilbakemeldinger fra heroinmisbrukerne som har prøvd å røyke heroin fra papir.

– Den sterkeste tilbakemeldingen kom fra en dame som fortalte at hun først nå hadde fått fargen tilbake på beina. I tillegg var selvbildet hennes bedre, hun følte seg ikke lenger som en junkie.

Etterlyser kampanje

– Det hjelper ikke at kommunen tilbyr gratis røykepapir om de ikke går inn for å få menneskene til å legge vekk sprøyta. At mange er like avhengig av nåla som heroinen er ingen hemmelighet. For å slutte med heroin, må de legge vekk sprøyta først, sier Knutsen.

Han etterlyser engasjement og kampanje fra kommunen.

– Engasjement og påvirkning nytter. Det er ikke bare å tillate å dele ut gratis røykepapir, man må få sprøytemisbrukerne til å bruke papiret også. I Nederland har det vært store kampanjer for å få misbrukere vekk fra sprøyta. Det sier mye når to av 12 sprøyterom er for sprøyter, mens de andre rommene er for å røyke.

Nå håper Knutsen oslopolitikerne vil følge nederlandsk eksempel og starte en informasjonskampanje.

Lengre rus

For å få brukerne over på papir informerer Knutsen om bruken av papir.

– Effekten av røyking er den samme som injiseringen. Eneste forskjellen er at det vil ta ti minutter før man får virkning av stoffet, i stredet for ti sekunder. Men rusen varer igjen mye lenger. Får vi rusmisbrukerne til å forstå dette, vil flere velge papir. Dermed blir det færre overdoser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere