RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Hest er ikke akkurat alpinski


Ivar Bakke, Kristine Aass, Christine Skovhold, Kristine Gulbrandsen, Gry Alexandersen og Linn Wåler Rønning. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Ivar Bakke, Kristine Aass, Christine Skovhold, Kristine Gulbrandsen, Gry Alexandersen og Linn Wåler Rønning. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Hesten har fått en renessanse, mener Ivar Bakke, som gir dølehesten nye bruksområder på Skjerven gård.

MARIDALEN: Fot tredje året på rad gikk Kjelsås-jenta Gina Sylling til topps i juniorklassen i NM for dølehest på Starum i oktober. Gina er en del av Ivar Bakkes «Team Skjerven» på Skjerven gård i Maridalen.

Sammen med Gina deltok juniorene Christine Skovhold (15), Kristine Aas (14) og Kristine Gulbrandsen (18), alle fra Kjelsås, og seniorene Gry Alexandersen og Wenche Lid, i norgesmesterskapet. I tillegg var teamets Linn Wåler Rønning (25) fra Tåsen, som leder rideopplæringen på gården, med som dommer.

Brukshesten

Et NM består av klassene dressurridning, presisjonskjøring, bruksridning og brukskjøring. De siste er nært knyttet til det som var dølehestens opprinnelige bruksområder.

– Hest er nemlig mer enn å ri lett trav, oppsummerer Bakke.

Dølehesten karakteriserer han som en tung arbeidshest. Den ble brukt i skogsdrift, til å dra plogen på jordene og til bryggerikjøring i byene.

– Dølehesten var arbeidshest nummer én i Norge, den rådet grunnen før traktoren kom, sier Bakke, som er født og oppvokst på Skjerven.

Men da motordriften overtok på midten av forrige århundre, skiftet «enhver gårdbruker med respekt for seg selv» ut hesten med traktor. Så også Bakkes far.

Renessansen

Men nå har hesten fått en renessanse, mener Bakke. Interessen er stor. På Skjerven er det venteliste med barn som vil lære seg å ri. Bakke selv tar oppdrag med hesten både som julenisse, kanefart- og ølkjører i gammel stil. Og det er ikke bare bruks- og dressurarbeid hesten kan brukes til.

– Den kan også brukes i terapi, sier Bakke.

I mange år har han tatt imot ungdomsskoleelever med atferdsproblemer fra Vestre Aker skole, autister på rideopplæring, og nå sist har Bakkes sønn og svigerdatter, Jon Ivar og Tori, startet et dagtilbud for demente, i samarbeid med Oslo kommune, der også dølehestene har en viktig rolle i behandlingen.

LES OGSÅ: Et unikt tilbud på Skjerven

Få igjen

– Hest er en krevende aktivitet. Det er moro å se hvordan jentene mestrer det store dyret på 600 kilo. Det er et levende dyr, og det ligger mye arbeid bak en deltakelse i NM. Hest er ikke akkurat som en sykkel eller alpinski. De er individuelle, og det står stor respekt av det jentene her får til, sier Bakke.

For dølehestene trenger «venner». Ifølge Bakke er det bare om lag 3000 igjen av den særnorske hesterasen. Bakke selv har åtte i daglig bruk på gården.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere