*Nettavisen* Nyheter.

– Hjalp til med å unndra skatt for 13,2 milliarder kroner

En fotograf (26) må mandag møte i retten tiltalt for å ha tatt og oppbevar 200 bilder av et barn. Foto: Arkivfoto

Finansrådgiver og tidligere Skeid-leder, Helge Vilhelmsen, er tiltalt for milliardunndragelser i USA. I slutten av oktober starter den historiske rettssaken i Oslo tingrett.

OSLO: Ifølge tiltalen skal 61-åringen ha sikret utbytte av straffbare handlinger ved å ha organisert 25 norske stråmenn for å hjelpe rike amerikanere til å unndra 13,2 milliarder kroner i skatt.

– Vår klient nekter straffskyld, på bakgrunn av at han har drevet helt ordinær forretningsvirksomhet. Det er tale om investeringspakker som er foretatt etter grundige skattemessige og rettslige vurderinger foretatt av det store revisjonsselskapet KPMG og en rekke velrenommerte amerikanske advokatfirmaer, sier tiltaltes forsvarer, Frode Sulland, til dittOslo.no.

Postkasseselskaper

Økokrim mener på sin side at Vilhelmsen i tidsrommet 1998-2006 skal ha rekruttert stråmennene blant bekjente og forretningsforbindelser, som skrev under på at de eide selskaper på Cayman Island i Karibien. Flere nordmenn skal ha hjulpet KPMG ved å stå som eiere i postkasseselskaper i skatteparadiset.

Ifølge Dagens Næringsliv er det disse selskapene som angivelig er blitt brukt til å oppnå urettmessige skattefradrag for velstående amerikanere.

Hver av disse hadde arvet firmaer, solgt foretaket og plassert pengene i nordmennenes selskap. Deretter ble det konstruert et tap som nullet ut gevinsten for å unngå skatt.

Største skattesaken noensinne

Totalt mener Økokrim at Vilhelmsen har mottatt og distribuert om lag 270 millioner kroner. Målt i beløp er dette den største skattesaken som noen gang er ført i norsk rett.

– Men beløpenes størrelse reflekterer at dette var investeringspakker, som blant annet gjennom KPMG ble solgt til et stort antall meget velstående amerikanere. Ingen av disse er dømt for noe som helst, og amerikanske myndigheter har ikke tapt ett øre i skatt, sier Sulland.

Det amerikanske revisorselskapet har på sin side inngått en avtale med amerikanske myndigheter i denne saken og akseptert å betale en bot på 2,5 milliarder kroner.

– Burde vært henlagt

To tidligere ansatte ble dømt til fengselsstraffer, og Økokrim hevder minst én av dem er en nær bekjent av Vilhelmsen.

– I Oslo tingrett vil det bli bestridt at det i det hele tatt er tale om straffbare forhold i USA. Vår klient har arbeidet i firmaet Skandia Capital AS, og alle inntekter er fullt ut oppgitt til beskatning.

– For tiltalte har det vært en ekstrem belastning å vente på en avklaring av denne saken. Etter min mening burde saken ha vært henlagt for mange år siden, sier Sulland.

Hovedforhandlingen er berammet fra 29. oktober til 14. februar.

LES OGSÅ: Millionsvindel gir to måneder fengsel

LES OGSÅ: Bydelene vil ha varsel om korrupsjon

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.