RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Vi tilrettelegger for deltakere i Vilje Viser Vei, men bidrar med tilrettelegging og veiledning til arbeidsgivere også, sier Kari Grorud Ek og Violetta Arnesen.
– Vi tilrettelegger for deltakere i Vilje Viser Vei, men bidrar med tilrettelegging og veiledning til arbeidsgivere også, sier Kari Grorud Ek og Violetta Arnesen.

– Hjelp folk ut i jobb!

– Det er samfunnsmessig til det beste for alle at vi hjelper mennesker tilbake til arbeidslivet. Det mener Kari Grorud Ek og Violetta Arnesen. De hjelper folk inn på rett spor, under tiltaket Vilje viser vei.

FURUSET: I følge tilretteleggerne, Kari Grorud Ek og Violetta Arnesen, øker stadig antall mennesker med psykiske lidelser i samfunnet, og dermed også behovet for tilpasning og tilrettelegging.

Deres oppgave er å hjelpe folk i arbeid og holde den. De har vært med på NAVs tiltak i bydel Alna siden oppstarten i 2007.

Hva må til for oppstart i tiltaket?

– Dette er et tiltak for personer med psykiske lidelser. Vi hjelper med å finne rett yrkesmål, praksisplass og bistår under jobbsøking. De som ønsker en plass i Vilje Viser Vei må ha arbeidsevne og et ønske om å komme i arbeid, eller arbeidsrettede tiltak.

– Kravene er også at man har en psykisk lidelse som har gjort det vanskelig å komme ut i ordinært arbeid, at man har generell kjennskap og forståelse om sin psykiske lidelse. For å komme inn i dette tiltaket må man ha en stabil bo-situasjon, avklart økonomisituasjon, ha arbeidsavklaringspenger eller er klar til å søke. Da har man mulighet til å konsentrere seg om arbeid, forteller Violetta.

Tiltaket er for alle mennesker i alle aldre, mange har høy utdanning og noen har lav utdanning og lite arbeidserfaring.

– Vi har alt fra bioingeniører, journalister, kantinepersonell, saksbehandlere og så videre. Dette er for folk som trenger hjelp til å komme seg videre og inn i arbeidslivet, sier Violetta.

Hos Grorud Ek og Arnesen kan man få hjelp til å omsette den kompetansen man har til noe nytt.

– Du vil få tilrettelegging og tett oppfølging, tilpasset dine ønsker og behov, sier hun videre.

Ulike prosesser

Tiltaket handler om endringsarbeid og kan vare inntil tre år. På den måten kan tilretteleggerne jobbe med endringsprosesser over tid.

Violetta og Kari kan ha ulike roller, de er deltakernes veileder, rådgiver, mentor og tilrettelegger. Og ikke minst er de et medmenneske.

– Mange har ofte vært uten arbeid over lengre tid. Det betyr at man da sliter med å se eget potensial, og vet ikke hva de kan bidra med i arbeidslivet. Når selvtilliten blir lav er det viktig å oppleve å mestre, sier Kari.

– Under karriereveiledning i Vilje Viser Vei kartlegger vi kompetanse, erfaringer, ressurser, interesser og vi ser at dette bidrar til at deltakeren endrer oppfatning om seg selv. Vi opplever at de tar mer og mer ansvaret for sitt eget liv og tar mer styring. Valg av yrke, arbeidsplass og miljø blir da mer samstemt med deltakerens yrkesprofil. All forskning viser at dette er viktige suksessfaktorer for å kunne trives i jobben og kunne være i stillingen over lengre tid, forteller Kari.

Prosesskurs

Tilretteleggerne har utarbeidet og gjennomfører også prosesskurs for deltakere som ønsker det.

Der får de mulighet til å trene på ulike ferdigheter, som for eksempel kommunikasjon, forstå og se seg selv i en gruppe, arbeidslivets spilleregler, og øve seg på å løse ulike ting som de opplever som vanskelige for å komme videre i arbeid.

Tilrettelagt

Tiltaket benytter metodiske prosesser i samspill med deltaker og samarbeidspartnere. En metode som fungerer er også å prøve ut arbeids- og læreevnen ved å delta på kompetansegivende kurs.

– Der kan man blant annet gjenoppfriske kunnskaper, for å komme tilbake til arbeidslivet med en mykere start. Forpliktelse i forhold til kurssted og det sosiale aspektet er også en del av arbeidstreningen.

– Vi arbeider aktivt for å etablere et arbeidsforhold for deltakerne. Praksisplass kan være vesentlig i denne prosessen. Vi samarbeider tett med arbeidsgivere og bistår med tilrettelegging, sier Kari.

Gjensidig utbytte

En av deres viktigste suksess faktorer er å hjelpe den enkelte til rett arbeid. Det innebærer at de har et hensiktsmessig samarbeid med den enkelte arbeidsgiver.

– Vi bistår med å fange opp tilretteleggingsbehov, og kunne være sparringspartner for arbeidsgiver. Tilretteleggingen består ofte i å finne riktige oppgaver og mengde, se på arbeidstid og omfang, og forhold rundt arbeidsmiljø, dvs. bistand for inkludering, og ellers å hjelpe til i den kontinuerlige dialogen med arbeidsgiver/arbeidstaker, forteller Violetta.

Etterlyser arbeidsgivere

Hun og Kari tenker bredt når de er på utkikk etter praksisplasser, både offentlige og private.

– Vi oppfordrer flere arbeidsgivere til å komme på banen og ta et samfunnsansvar. Det handler om en vinn-vinn situasjon! sier hun videre.

Violetta og Kari mener at de gode bedriftene er de som både tjener penger og som samtidig er bevisst på å bygge opp et sosialt og hyggelig miljø.

– Mye forskning peker på at arbeidsmiljø i bedrifter er viktig. Vi ønsker å samarbeide med disse bedriftene, som har økt fokus på mellommenneskelige forhold og som klarer å bruke dette i god forretningsmessig ånd, forteller Violetta.

– De mest attraktive arbeidsgivere, er de som klarer å balansere businessdelen og det medmenneskelige, skyter Kari inn.

Solid arbeid

Selv om enkelte av deltakerne kan ha redusert arbeidsevne, begrenset fleksibilitet, økt sårbarhet og lav selvtillitt, har dette en kompenserende effekt i praksis.

Som Violetta sier:

– Det betyr at for eksempel redusert arbeidsevne i form av et saktere arbeidstempo, så er det slik at man gjør et grundigere arbeid, og lite feil. Videre er en mer sårbar person ofte opptatt av å være til hjelp og bidrar til mer medmenneskelighet på arbeidsplassen. Dette kan være faktorer som styrker arbeidsgruppa og som gjør det til et godt sted å være.

– Når man trives på arbeidet fremmer dette økt lojalitet, effektivitet og at den enkelte identifiserer seg mer med bedriftens mål og visjoner, sier Violetta.

Hun forteller at deltakere ofte har behov for grundigere og lengre opplæring, noe som stiller større krav til tydelig kommunikasjon.

– Tydeligere kommunikasjon vil igjen bidra til et tryggere og bedre arbeidsmiljø, samt fremme bedre struktur og orden i bedriften. Det som tilsynelatende kan virke svakt, uinteressant og ubrukelig, viser i praksis å være det motsatte, sier Kari.

Tilrettelegging

– Vi tilrettelegger for deltakere i Vilje Viser Vei, men bidrar med tilrettelegging og veiledning til arbeidsgivere også. Vi deler vår kompetanse og bidrar hensiktsmessig for at dette skal bli en vinn-vinn situasjon for alle parter, sier Violetta og Kari.

Hvis du som deltaker eller arbeidsgiver ønsker å vite mer om dette, kan du ta kontakt med Kari Grorud Ek (23 47 91 92) eller Violetta Arnesen (23 47 91 93).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere