– Hjertet av Ekeberg blir et Disneyland

Leder av Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen, Marianne Sunde, er tildelt 80.000 kroner av Fritt Ord for å skrive bok om kampen mot skulpturparken på Ekeberg.

EKEBERG: – Jeg føler at tildelingen er en anerkjennelse av at vi i Folkeaksjonen har et budskap som må ut til folk. At det vi har jobbet for er viktig, sier Marianne Sunde, leder av Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen.

LES OGSÅ: Ringnes møtte sin største kritiker

Hun skal bruke vinteren til å skrive boken som blant annet vil omhandle det hun beskriver som en svært uryddig prosess.

– Vi ser at det har vært mange irregulariteter, lover er brutt. Kommunens og Ringnes' roller har vært et eneste stort sammensurium. Ti anker fra Folkeaksjonen og andre er sendt til Fylkesmannen, men de er blitt behandlet under ett og avvist. Hele tiden har planene med parken rullet videre til tross for innsigelsene, sier Sunde.

LES OGSÅ: Snart åpner den nye folkeparken på Ekeberg

– Et Disneyland

Marianne Sunde flyttet til Ekeberg i 1989 og har barn som er vokst opp med å gå turer i Ekebergskogen.

– For meg og mange andre har Ekebergskogen blitt ødelagt. Jeg får telefoner fra folk som sier at de gråter når de går gjennom skogsområdet, sier Sunde og legger til:

– Dette området skulle blitt bevart som en kulturminneområde. Det ble jo også foreslått til UNESCOs verdensarvliste i 2006. Her har man funnet Oslos eldste historie med 10400 år gamle steinalderfunn som er av nasjonal interesse. Nå blir det bygget på steinalderlokaliteter og hjertet av skogen er forvandlet til et Disneyland.

LES OGSÅ: Vil behandle krigshistorien med respekt

Østkantens skog

Marianne Sunde viser til dokumenter fra da Kristiania kommune kjøpte Ekebergskogen i 1889. I papirene heter det at kommunen måtte sikre dette området fra å «gaa over i private Spekulanters Hænder».

– Nå er den det, fremholder lederen for Folkeaksjonen og refererer videre:

– Det ble fastslått at befolkningen var i vekst, mens de områder der man kunne søke rekreasjon ble færre. Det ble understreket at arbeiderbefolkningen, som bodde og arbeidet i usunne lokaliteter, iblant måtte ha mulighet til å «nyde frisk Luft og finde Adspredelse i en smuk Natur», sier Sunde.

– Fortsatt er det forskjeller på Oslo øst og Oslo vest. På denne kanten av byen og i Gamle Oslo er det mange som ikke har landsted, hytte på fjellet eller ved sjøen. Eller en båt å seile ut fjorden med på en vakker sommerdag. Derfor er denne skogen viktig for alle som bor sentrumsnært og i de østlige bydeler. Og behovet for stillhet i et naturområde er ikke mindre i dag enn i 1889. Våre forfedre var mer framsynte enn dagens politikere som her har sviktet fellesskapets verdier.

LES OGSÅ: 147 dager til Ekebergparken åpner

– Sannheten må frem

Sunde mener politikerne har blitt blendet av Ringnes sitt «trylleformular».

– De har blitt blendet av denne såkalte gaven på 300 millioner kroner. Men det er ikke en gave. Det er Ringnes som eier skulpturene, og han står fritt til å selge dem med fortjeneste når han vil. Vi har gitt ham et vakkert utendørsgalleri, sier aksjonslederen og legger til:

– Men ingen spør hva prisen er på det som er tapt. Skogens ro kan ikke kjøpes for penger. For mange er det ikke lenger rekreasjon å bruke Ekebergskogen. Sannheten må fram om den prosessen som førte til at en av Oslos største eiendomsutviklere fikk overta og kommersialisere Oslos siste sentrumsnære skog for 50 år, sier Marianne Sunde.

LES MER:

Christian Ringnes inviterer deg til folkefest

Gjenreiser Karlsborgvillaer på Ekeberg

Skulpturparken skal hete Ekebergparken

Marit lage alternativ "skulpturpark"

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.