RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Hold deg unna dem!


Sjef ved Majorstua politistasjon, Arne Solberg får aldri sagt mange nok ganger at folk må holde seg unna travellers. Han sitter på en utredning som viser at disse gruppene drar med seg mye kriminialitet. FOTO: ALEXANDER SYNSTAD
Sjef ved Majorstua politistasjon, Arne Solberg får aldri sagt mange nok ganger at folk må holde seg unna travellers. Han sitter på en utredning som viser at disse gruppene drar med seg mye kriminialitet. FOTO: ALEXANDER SYNSTAD
Politisjef Arne Solberg ber publikum om å holde seg unna enhver form for kontakt med irske travellers. Men han oppfordrer de som føler seg truet om å si fra til politiet. Han slår fast at travellers fører med seg mer enn bare svart og dårlig utført arbeid.

Bogstad/Majorstuen: Solberg, som er sjef ved Majorstua politistasjon kan ikke få sagt det mange nok ganger. Så derfor sier han det igjen:

– Ikke ta kontakt med travellers på noen som helst måte. Ikke snakk med dem. Bare avfei dem totalt. Å komme i snakk med dem kan i det verste fall bety at de bare setter i gang, og så krever penger etterpå. Husk at de kommer hit fordi det er et marked for dette. Ikke gi dem sjansen, sier Solberg.

LES OGSÅ: Politisjefen slår tilbake mot kritikken

Blir nektet å campe

Ifjor hadde de base på Bogstad camping. I år er det slutt på det. Både Bogstad camping og Ekeberg camping nekter dem inngang. Politiet håper det gir dem mindre handlingsfrihet. Politiet er spent på om forbudene ved campingplassene gir effekt, eller om de finner seg nye områder.

Menneskehandel

Politiet ser også andre problemer i kjølvannet av travellers. I en fersk utredning slår politiet fast at dårlig, svart arbeid og uærlige metoder bare er en del av problemet. Lederne i gruppene rekrutterer ressurssvake personer, gjerne rumenere, til å jobbe for seg. Gjennom vold og trusler spres det frykt. Dermed tør ikke arbeiderne annet enn å forholde seg lojale.

LES OGSÅ: - Si nei takk

Folk som er blitt rekruttert til dette arbeidet, forteller om svært dårlige arbeidsforhold. Ifølge politiet er arbeidsdager fra 07.00 til 23.00, ikke uvanlig. De bor dårlig, får lite mat og dårlig betalt.

– Da snakker vi om begrepet menneskehandel, sier Solberg.

Politiet vet også at disse arbeiderne blir tvunget til å stjele kjøretøy og verktøy som travellers-gruppene trenger for å utføre arbeid.

Les flere nyheter fra Oslo her!

Ble dømt

I 2008 ble en britisk statsborger i Jæren tingrett dømt. Dommen innbefattet både menneskehandel og tvangsarbeid.

– Dermed ser vi at disse gruppene fører med seg kriminalitet som er verre enn svart arbeid. Det må de ikke få muligheten til, sier Solberg.

LES OGSÅ: Én bande, vårt problem

Han ber de som har følt seg truet, eller sett noe til travellers, om å melde i fra.

– Meld fra om tid og sted, så skal vi gjøre så godt vi kan. I fjor fikk vi en del kritikk for at vi ikke gjorde noe i forhold til travellers. Men det skal sies at Majorstua politistasjon mottok svært få meldinger som hadde med travellers å gjøre.

Her finner du Akersposten på facebook!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere