RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Husbanken er unge og ensliges beste hjelp


Å bygge flere boliger er den eneste løsningen for å få folk inn i eiet bolig.
Å bygge flere boliger er den eneste løsningen for å få folk inn i eiet bolig. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO
Mens boligprisene skyter i været, sliter unge og enslige med å kjøpe den boligen de trenger. – Husbanken er det viktigste hjelpemiddelet, sier Anne Beathe Tvinnereim.

OSLO: Flere boliger vil sørge for at alle har et trygt sted å bo. Det sier statssekretær i kommunaldepartementet, Anne Beathe Tvinnereim (Sp).


– Ambisjonen til regjeringen er å få flest mulig av dem som vil det, inn i eiet bolig. For å hjelpe unge og enslige inn i eiet bolig finnes det en rekke tiltak, forteller Tvinnereim.

Trenger flere boliger

Å presse prisene nedover er ingen godt idé.

– Erfaringer fra slutten av 80-tallet viser at store prisfall fører til stans i boligbyggingen, og gjeldskriser, sier Tvinnereim.

Og boligbyggingen er essensielt for å få alle i bolig.

LES OGSÅ: – Vi må lære oss å elske heisekraner

– Flere og flere flytter til Oslo. For å sørge for bolig til alle, må det bygges flere boliger, sier Tvinnereim.

Hun forteller at boligbyggingen ble tredoblet fra 2010 til 2011, og at det i fjor var 4500 boliger under bygging.

– Og det vil bli minst like god boligbygging i 2012 og 2013.

SLIK VIL POLITIKERNE HJELPE UNGE OG ENSLIGE INN I EIET BOLIG

Best å eie

– Å eie er særnorsk, men det er det beste. Det er en tryggere og bedre måte å være etablert på, fremfor å leie. Man får jo også med seg prisstigningen, sier hun.

Og får å få dem som vil eie inn i egen bolig, så viser Tvinnereim til Husbanken.

– Statslånet er den viktigste hjelpen til dem som sliter med å kjøre. I fjor fikk 10.800 husstander hjelp. Det er det høyeste tallet noensinne, forteller hun.

I tillegg kan det søkes om bostøtte og etableringslån.

LES OGSÅ: Nærmer oss 800.000 innbyggere

– Ikke fjern egenkapitalen

– Når etterspørselen på boliger er stor, og det er få boliger å selge, så skyter prisene i været, sier Håkon Haugli, boligpolitisk talsmann i Ap.

Haugli tror det beste er å se seg om etter en bolig i utkanten av byen, eller utenfor oslogrensen. Men å fjerne kravet om egenkapital er ikke veien å gå.

– Kravet er viktig for å forhindre at folk tar på seg lån av størrelser de ikke kan betjene. 12 prosent av norske husstander har i dag en gjeld på mer enn seks ganger årsinntekten. Vi må ha virkemidler som gjør det mulig for ungdom og andre å etablere seg i egen bolig, men å lage et system der folk får gjeld de ikke kan betjene eller senke kravene til bankenes utlånspraksis, er ikke svaret, sier Haugli.

LES OGSÅ: Boligprisene skyter i været

Ingen «quick fix»

Løsningene kan være å styrke BSU, flere studentboliger og styrke Husbankens statslån

– Også har jeg tro på å bygge boliger som man kan leie, for å så gradvis betale ned på den. Eksempelvis betaler man 6000 kroner i leie, og disse pengene går med på å dekke kjøpet av leiligheten over en lang tid, foreslår Haugli.

Han medgår at det er vanskelig for unge og enslige å få kjøpt en bolig, og kommenterer at det ikke er enkelt å kjøpe bolig i Oslo.

– Det finnes ingen politisk «quick fix» på dette. Derfor tror jeg de nevnte tingene, i tillegg til å styrke leiemarkedet er veien å gå, sier Haugli, og legger til at Norge er det lander hvor flest personer eier bolig.

– Åtte av ti eier bolig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere