*Nettavisen* Nyheter.

– Husbanken er unge og ensliges beste hjelp

Å bygge flere boliger er den eneste løsningen for å få folk inn i eiet bolig. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Mens boligprisene skyter i været, sliter unge og enslige med å kjøpe den boligen de trenger. – Husbanken er det viktigste hjelpemiddelet, sier Anne Beathe Tvinnereim.

Klikk på bildet for å forstørre.

Anne Beathe Tvinnereim (Sp) Foto: PRESSEFOTO: Morten Holm/Scanpix

OSLO: Flere boliger vil sørge for at alle har et trygt sted å bo. Det sier statssekretær i kommunaldepartementet, Anne Beathe Tvinnereim (Sp).


– Ambisjonen til regjeringen er å få flest mulig av dem som vil det, inn i eiet bolig. For å hjelpe unge og enslige inn i eiet bolig finnes det en rekke tiltak, forteller Tvinnereim.

Trenger flere boliger

Å presse prisene nedover er ingen godt idé.

– Erfaringer fra slutten av 80-tallet viser at store prisfall fører til stans i boligbyggingen, og gjeldskriser, sier Tvinnereim.

Og boligbyggingen er essensielt for å få alle i bolig.

LES OGSÅ: – Vi må lære oss å elske heisekraner

– Flere og flere flytter til Oslo. For å sørge for bolig til alle, må det bygges flere boliger, sier Tvinnereim.

Hun forteller at boligbyggingen ble tredoblet fra 2010 til 2011, og at det i fjor var 4500 boliger under bygging.

– Og det vil bli minst like god boligbygging i 2012 og 2013.

SLIK VIL POLITIKERNE HJELPE UNGE OG ENSLIGE INN I EIET BOLIG

Best å eie

– Å eie er særnorsk, men det er det beste. Det er en tryggere og bedre måte å være etablert på, fremfor å leie. Man får jo også med seg prisstigningen, sier hun.

Og får å få dem som vil eie inn i egen bolig, så viser Tvinnereim til Husbanken.

– Statslånet er den viktigste hjelpen til dem som sliter med å kjøre. I fjor fikk 10.800 husstander hjelp. Det er det høyeste tallet noensinne, forteller hun.

I tillegg kan det søkes om bostøtte og etableringslån.

LES OGSÅ: Nærmer oss 800.000 innbyggere

– Ikke fjern egenkapitalen

– Når etterspørselen på boliger er stor, og det er få boliger å selge, så skyter prisene i været, sier Håkon Haugli, boligpolitisk talsmann i Ap.

Haugli tror det beste er å se seg om etter en bolig i utkanten av byen, eller utenfor oslogrensen. Men å fjerne kravet om egenkapital er ikke veien å gå.

– Kravet er viktig for å forhindre at folk tar på seg lån av størrelser de ikke kan betjene. 12 prosent av norske husstander har i dag en gjeld på mer enn seks ganger årsinntekten. Vi må ha virkemidler som gjør det mulig for ungdom og andre å etablere seg i egen bolig, men å lage et system der folk får gjeld de ikke kan betjene eller senke kravene til bankenes utlånspraksis, er ikke svaret, sier Haugli.

LES OGSÅ: Boligprisene skyter i været

Ingen «quick fix»

Løsningene kan være å styrke BSU, flere studentboliger og styrke Husbankens statslån

– Også har jeg tro på å bygge boliger som man kan leie, for å så gradvis betale ned på den. Eksempelvis betaler man 6000 kroner i leie, og disse pengene går med på å dekke kjøpet av leiligheten over en lang tid, foreslår Haugli.

Han medgår at det er vanskelig for unge og enslige å få kjøpt en bolig, og kommenterer at det ikke er enkelt å kjøpe bolig i Oslo.

– Det finnes ingen politisk «quick fix» på dette. Derfor tror jeg de nevnte tingene, i tillegg til å styrke leiemarkedet er veien å gå, sier Haugli, og legger til at Norge er det lander hvor flest personer eier bolig.

– Åtte av ti eier bolig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.