Gå til sidens hovedinnhold

– Hva skal jeg bli når jeg blir stor?

Unge i dag har et helt hav av utdanningsmuligheter og karrierevalg. Samtidig som man oppfordres til å ikke skulle stresse med valgene, hviler det seg et stort press på unges skuldre når det kommer til følelsen av å lykkes.

OSLO: Universitet eller høyskole? Kanskje ta et friår? Privat eller offentlig utdanning? Studere i utlandet? Hva med folkehøyskole? Skal jeg studere i det hele tatt?

– Presset på å lykkes i dag er stort, man blir redd for å velge feil ut ifra at det kanskje finnes noe enda mer riktig der ute – noe man tenker at man ikke har oversikt over. Å kalibrere for fremtiden er utfordrende, forteller karriereveileder Kvammen Ekker.

Rådgiver Karoline Hanssen ved Bjørnholt videregående skole forteller at det er mange ungdommer som er opptatt av å fåen god utdanning, enten om man vil gjøre noe samfunnsnyttig eller utdanne seg til et yrke der man kan tjene godt.

Ikke stress!

Hanssen oppfordrer til å ikke stresse med valg av studier. Det er ikke alle som er klare for å studere rett etter videregående når man kan være ganske skolelei.

- Ungdom har veldig god tid til å finne ut av hva de vil studere eller hva de vil bli, det er ikke noe man må starte på med en gang. En kan også ha flere studier man er interessert i og tror man kan passe til. Det viktigste er å finne den retningen som gjør at man ser for seg en arbeidshverdag i fremtiden som man vil like.

Som ung er det ikke alltid like lett å sortere egne tanker, spesielt ikke når det finnes et hav av utdanningsmuligheter der ute og presset som følger med. På dette stadiet er en karriereveileder mer enn behjelpelig i jakten på å finne ut hva som passer best for akkurat deg.

LES MER OM STILLING FRA DITTOSLO

«Jeg vet jo hvem jeg er, men er bare ikke helt sikker alltid»

Studie- og karrierevalgsenteret Emmali & Ekker er blant de som kan hjelpe til med unges bevisstgjøring i forhold til valg av.

Trude Kvammen Ekker

VEILEDER: Trude Kvammen Ekker, daglig leder og karriereveileder i Emmali & Ekker.

Trude Kvammen Ekker, daglig leder og karriereveileder ved senteret forteller av karriereveiledning handler om å identifisere hvilke utdanninger man kan passe til å ha, og om hvordan man skal gå frem for å få disse utdanningene/jobbene.

- Kundene opplever økt trygghet i forhold til at valgene de tar er riktige for dem, og de får en større bevisstgjørelse rundt egen person og hva de står for. Dette siste er kanskje det mest givende å bidra til, slik jeg ser det – da det er mange unge i dag som «mister seg selv» litt i jakten på det konforme og myten om hva de «bør» være. Som en ungdom sa det så godt til meg: «Jeg vet jo hvem jeg er, men er bare ikke helt sikker alltid».

ÅPEN DAG PÅ OSLOS VIDEREGÅENDE SKOLER: SE OVERSIKT

Om du er sikker eller usikker

Kate Helena Anker-Nilssen (25) er en av de som selv har benyttet seg av karriereveiledning til valg av studie.

Karoline Hanssen

NYTTIG: Kate Helena Anker-Nilssen (25) er en av dem som har benyttet seg av karriereveiledning.

Kate forteller at hun var veldig skeptisk til karriereveiledning i starten og var ikke mye interessert i å vite hva andre kunne ha å si, ettersom hun egentlig hadde funnet ut at hun ville studere innenfor hotell- og reiselivsledelse.

– Selv hadde jeg ikke benyttet meg av noen form for rådgivning, jeg tenkte at jeg måtte prøve og eventuelt feile. Jeg hadde en viss anelse om hva jeg ville, og tenkte dermed at jeg fikk gi det en sjanse og så se hvor det førte meg.

Likevel ble Kate tilslutt overbevist av sin mor som mente at det var viktig at noen som hadde greie på studie- og karrierevalg kunne høre hva hun tenkte og gi henne noen råd. I ettertid har ikke Kate angret et sekund på at hun gjennomførte det.

- Jeg hadde kjempestort utbytte av dette tilbudet. For dem som ikke har peiling på hva de vil eller hva de kan egne seg til, må det jo være en guds gave å få noen til å analysere evner uten at duhelt skjønner hvordan. Det er ganske så fascinerende. Mest sannsynlig får man et godt utgangspunkt man kan gå videre fra. For de som har en karrierevei allerede planlagt, er det godt å få bekreftelse på hva man forhåpentligvis allerede vil og egner seg til.

Har du erfaring med karriereveildning, og hjalp det deg? Kommenter under!

LES MER FRA UNGDOMSREDAKSJONEN:

«I år skal jeg bli voksen. Tror jeg»

Karoline (20): – Livet mitt er blitt satt på vent

For Siri (18) ble livsendring til livsstil

Pernille (17): Med fremtiden i sine hender

– Sparing fra tidlig alder er gull verdt

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut