RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NOK: På Valkyrie plass er det plassert ut 12 søppelbøtter. I Sofienbergparken er det kjent sak at det kunne vært flere, mener Elise og Helene Bast. Foto: Anne Marie Huck Quaye
NOK: På Valkyrie plass er det plassert ut 12 søppelbøtter. I Sofienbergparken er det kjent sak at det kunne vært flere, mener Elise og Helene Bast. Foto: Anne Marie Huck Quaye Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye

– Hvor mange søppelbøtter trenger man egentlig på Valkyrie plass?

Søstrene Bast har skrevet master om kunst i det offentlige rom, og mener byen har mye å vinne på bedre plasseringer av søppelbøtter.

VALKYRIE PLASS: – Dette grenser til det komiske, sier Elise Bast i regnet på Valkyrie Plass.

– Nei, dette ér jo komisk, retter Helene.

Søstrene Bast skrev master om plassering av skulpturer i offentlig uterom i 2012, og ble særlig fascinert over hvordan kommunen jobber med utplassering av søppelbøtter i sammenheng med skulpturer og kunst.

I forbindelse med masteren startet de en blogg, hvor de tok bilder av morsomme eksempler som ikke akkurat er til etterfølgelse.

På lille Valkyrie plass på Majorstua er det satt opp hele 12 søppelbøtter, dandert mellom benkene på hver sin side av gresset.

GUIDE: Bli med til Oslos nye «hotte» nabolag

En søppeldunk til hver?

– Det er jo ikke favorittelementet på en plass, sier Helene, som snakker av erfaring siden begge søstrene jobber som landskapsarkitekter.

– Men hvor mange søppelbøtter trenger man egentlig, spør Elise som synes fire er mer enn nok på en plass av denne størrelsen.

Det finnes nok folk som har irritert seg over mangel på søppelbøtter i eksempelvis Sofienbergparken en varm sommerdag, mens man på Valkyrie plass altså satser på søppelbøtter mellom hver benk.

Det er for ordens skyld henholdsvis Bydel Grûnerløkka og Bydel Frogner som har ansvaret for disse parkene, mens Bymiljøetaten drifter de aller fleste store parker i byen.

Dittoslo har forsøkt å få en kommentar fra parkansvarlige i Bydel Frogner, uten hell.

GUIDE: Her får du tips til Sommer-Oslo!

Lite helhetlig tanke

Søstrene er barnebarna til kunstneren Ørnulf Bast, som blant annet er kjent for skulpturen «Folen» i Birkelunden, så kunst har de alltid vært opptatt av.

– Det er en veldig tradisjonell måte å jobbe på, forteller søstrene om akkurat Valkyrie plass.

Benkene er sirlig plassert på hver sin side av plassen, med skulptur og fontene som naturlig blikkfang fra begge sider.

De er forøvrig glade for at det ikke står en søppelkasse rett ved siden av skulpturen og fontenen på plassen, noe de har funnet masse morsomme eksempler på i andre deler av byen.

– Men når du setter deg ned på en benk vil man jo helst sitte lengst unna søppelbøttene, sier Elise, som påpeker et tydelig problem på plassen.

– Ikke plassér en søppelbøtte rett inntil et kunstverk, oppfordrer søstrene innstendig. De mener at det burde være en plan som tar for seg dette i byene.

SE VIDEO: På kjøkkengulvet der ble mora mi født

Litt tilfeldig

– Vi ser at vi har behov for å tenke mer strategisk i forhold til utplassering av avfallsdunker i det offentlige rom, sier Ruskengeneral, Jan Hauger.

Han forteller at dette er et arbeide som for tiden jobbes med.

Ofte plasseres søppeldunkene inntil noe, gjerne lyktestolper eller for eksempel et leskur. Men en generell plan for dette, eksisterer ikke.

– Nei, vi har ikke noe mal vi går etter. Vi setter søppelbøtter der det ser ut som de hører hjemme, sier seksjonssjef i veiseksjonen i Bymiljøetaten, Joakim Hjertum.

Søstrene har forøvrig ingen planer om å henge ut kommunalt ansatte, men etterlyser nettopp en slik plan som tar for seg hvordan ting kan bli bedre i byen.

– Men man setter ikke søppeldunker inntil kunst, oppsumerer Elise.

De skjønner forøvrig konseptet med å sette søppeldunker inntil andre elementer, som en lyktestolpe.

LES OGSÅ: Nå blir det politiske dopauser for alle

Favorittplasser

Søstrenes favorittplasser og kunst i Oslo er forøvrig Tigeren foran Østbanehallen, som er et godt plassert kunstverk.

Den store skulpturen fungerer som et blikkfang og genrerer aktivitet på en ellers noe utfordrende plass.

Sehesteds plass er den rolige motsetningen.

Den noe bortgjemte plassen mellom Kristian Augusts gate og Christian IVs gate plassen fremstår som et vakkert uterom, der skulptur og omgivelser harmonerer med hverandre.

Søstrene Bast oppfordrer leserne til å ta turen innom neste gang de er i området.

FLERE NYHETER FRA DITTOSLO.NO:

I retten for Ekebergskogen

Nå ber kundene nesten alltid om suging og full pakke uten kondom

Ingen sommerferie for rusavhengige på gata

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere