RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Messen på fredag kveld var til minne om ofrene fra Utøya.
Messen på fredag kveld var til minne om ofrene fra Utøya. Foto: FOTO: Marion Juliussen

– Hvor var Gud oppi det hele?

Kveldsmessen i Romsås kirke fredag kveld var til minne om ungdommene som døde på Utøya. 16 år gamle Thomas Margido Antonsen fra Romsås var blant de omkomne. – Det føles som om det ikke er til å bære, sa sogneprest Hanne Kleveland i sitt inngangsord.

ROMSÅS: Bydelen Romsås skinte i nydelig kveldssol med en bitteliten bris. Langs gangveien fra T-banen og opp til kirken var det en merkelig stillhet blant blokkene og i den frodige naturen rundt.

Del på Facebook

Bare noen få barn tumlet rundt på lekeplassene, ingen ungdommer var å se på fotballbanen. Det var som om hele området lå i dvale, ventet på noe.

Smerte og fortvilelse

Blant de fremmøtte i kirken var mennesker fra flere nasjonaliteter; dresskledde menn, ungdom i shorts og sandaler og små jenter i finkjole og blomster i hendene. Stirrende øyne, matte øyne, tunge øyne. Stemningen var tung.

- Vi er samlet her med det lille vi har igjen av håp, tro og glede, sa Kleveland før hun fortalte at gutten fra deres bydel var blant de omkomne fra Utøya.

Kirkerommet ble fylt med gråt og fortvilelse, noen ungdommer hulket høyt og en liten jente kastet seg i fanget til faren sin. Smerten sto hugget i ansiktene til tre pakistanske menn som satt på andre benk, en mamma på benken ved siden av holdt godt fast i sønnen sin mens de begge gråt.

– Gud raser og fortviler

Messen ble ledet av ungdommer fra bydelen. En av dem var Anders Møller Stray som i sin trosbekjennelse både siterte de kjente ordene om kjærlighet som ble uttrykt av AUF-jenta rett etter tragedien og tekster fra Klagesangen i Bibelen.

- Hvor er Gud oppi det hele, spurte han.

Og trøstet seg selv og de andre med at Gud var til stede, er alltid til stede. Til og med på Utøya denne forferdelige fredagen. Og Gud raser og fortviler like mye som menneskene, mente han.

Møller Stray viste til de mange kloke ordene som har kommet den siste uka. Fra Statsministeren, AUF-lederen, ordføreren og andre. Det viktigste er gjentatt gang på gang i dagene som har gått. Men, noe kan kanskje ikke sies for ofte:

- Ikke la ondskapen vinne, avsluttet han.

Samtale og trøst

Det var musikk, sang og bønn i kirken denne fredagen, en uke etter angrepene i Oslo og Utøya. Den samme dagen hvor de første av ofrene, en jente fra Nesodden og en gutt fra Hamar ble begravet på sine hjemsteder.

Messen ble avsluttet ved at de fremmøtte reiste seg og sang Nordahl Griegs “Til ungdommen”. Etterpå sto flere prester til disposisjon for samtale og trøst.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere