RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– I 2050 er Kolbotn en del av Oslo


INDUSTRIOMRÅDE: Boligbygging langs jernbanelinjen inn til byen er nødvendig for å hanskes med befolkningsveksten i hovedstaden. FOTO: ARKIV
INDUSTRIOMRÅDE: Boligbygging langs jernbanelinjen inn til byen er nødvendig for å hanskes med befolkningsveksten i hovedstaden. FOTO: ARKIV
Høye boligpriser og befolkningsvekst i Oslo vil føre til fortetning i byen og økt utbygging langs jernbanelinjen.

OSLO: I dag bor det rundt 1,1 millioner mennesker i Oslo og Akershus, og Stor-Oslo er ifølge Statistisk Sentralbyrå regionen som vokser mest i Nord-Europa.

Rundt år 2040 kan innbyggertallet i Oslo passere en million innbyggere, dersom veksten fortsetter i omtrent samme tempo som nå.

Hvor skal folk i Oslo bo?

Flytter ut av bykjernen

Sist uke skrev DittOslo om Anita (36) som har valgt å kjøpe bolig i Moss fordi hun ikke har råd til å kjøpe bolig i Oslo. Planen hennes er å pendle inn til Oslo med tog hver dag.

Anita (36) gir opp boligmarkedet i Oslo

Sjefsøkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, tror jernbanetilbudet vil være avgjørende for hvor folk velger å bosette seg i fremtiden.

– Jeg tror vi vil se at det blir mer utbygging langs jernbanelinjene ut av byen. Om førti år er nok Lillestrøm, Kolbotn og Asker blitt en forlengelse av byen.

Jernbaneverkets største prosjekter for tiden er utbygging av nytt dobbeltspor mellom Lysaker og Sandvika, modernisering av Vestfoldbanen, ny bane mellom Oslo og Ski og dobbeltsporutbygging mot Hamar. Dette betyr at reisetiden fra de nærliggende tettstedene Sandvika, Lillestrøm, Ski og Asker vil forkortes, allerede i nær fremtid.

- I internasjonal sammenheng er ikke avstanden fra byene rundt Oslo og inn til Oslo stor. Med ny jernbanelinje vil også dagens reisetid forkortes betraktelig, sier Andreassen.

Hvordan ser Oslo ut i 2050?

- Vi har jo bare to valg: enten må vi bygge i høyden inne i byen eller så må vi bygge ut et større område. I fremtiden tror jeg vi vil se at Oslo får høyere hus i sentrum samtidig som byens område vil utvides og møte bebyggelsen i nabobyene.

 

Byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen (H) tror ikke folk vil tvinges ut av byen og avviser at det vil bli et problem å finne plass til alle de nye boligene innenfor Oslos grenser.

- Vi rekker å bygge bolig til alle

- Den største utfordringen i fremtiden vil ikke bli mangel på områder å bygge boliger på, det vil være å skape gode kommunikasjonsløsninger så folk kan komme seg raskt til sentrum selv om de bor et stykke utenfor, sier han.

Folke Fredriksen mener også at kommunikasjonsløsninger vil være avgjørende for fremtidens boligkjøpere.

- Det viktigste fremover blir å legge til rette for at folk har mulighet til å komme seg inn til sentrum fra utkantsområdene. I 2050 håper jeg vi har et mye bedre nærtogtilbud enn vi har i dag, sier han.

I følge Folke Fredriksen er områdene med størst boligutbyggingspotensiale i Oslo er i dag fra Kampen mot Ensjø, Løren, Hasle, Vollebekk og Økern.

I disse områdene er tanken at dagens næringsvirksomhet og forlatte industriområder skal erstattes med boligområder.

Hvordan ser Oslo ut i 2050?

- I 2050 tror jeg vi vil se fortetning og noe høyere bygninger i sentrum, mer utbyggelse rundt t-bane knutepunktene inn mot Oslo og opprettelse av mange ny bo-områder på tidligere industriområder i byen, som Nydalen og Kværnerbyen er eksempler på i dag.

Sentrum forbeholdt de rike

Forsker i avdeling for Boligforskning og miljørettet planforskning i NIBR, Rolf Barlindhaug, tror markagrensen, sjøen og ønskelig framtidig fortetting i Oslo vil føre til at mer av boligbyggingen vil skje utenfor Oslos grenser og at en om noen tiår vil se en større regionspredning.

- Når byen vokser og randsonen flyttes utover, vil en som i andre storbyer se at prisene på boliger i sentrum vil stige ytterligere på grunn av dette, og at prisforskjellene på boligene i sentrum og utenfor blir større og større. Dette gjør det vanskelig for andre enn dem med høy inntekt å etablere seg sentralt i byen, sier Barlindhaug.

Boligprisene i Oslo skyter i været

Samtidig vil det være et behov for arbeidskraft innen ulike servicenæringer. Mange lavtlønnede vil dermed måtte pendle fra billigere utkantstrøk inn til byen. Derfor er det viktig å få på plass gode og effektive transportløsninger.

Hvordan ser Oslo ut i 2050?

- Jeg tror på en omfattende fortetting i Oslo, men at byene og omegnskommunene blir mer og mer integrert i et Stor-Oslo. Med en forsiktigere fortetting i Asker og Bærum i vest, vil den største veksten skje i øst- og sydkorridoren, men også Drammensregionen vil vokse.

 

Får mer for pengene

Eiendomsmeglerfullmektig i Postbanken Eiendom, Haleem Wahid, ser at flere og flere velger å bosette seg utenfor sentrum.

- Jeg skjønner veldig godt hvorfor folk velger å flytte utenfor bykjernen. Her får man en treroms til samme pris som et bøttekott i sentrum, sier han.

Wahid tror trenden vil øke i årene som kommer og at Oslos bygrenser vil utvides.

- Med den økende tilstrømmingen til Oslo, tror jeg absolutt trenden vil fortsette. Så lenge folk kan komme seg til sentrum raskt, er mange villige til å flytte et godt stykke utenfor byen. Kort reisetid til sentrum er alfa og omega for boligkjøpere.

Hvordan ser Oslo ut i 2050?

- Om femti år tror jeg Stor-Oslo har strukket seg helt ut til Kolbotn og Lillestrøm, kanskje ikke helt til Moss, men Oslos areal vil garantert vokse.

Wahid forteller at Groruddalen, Østensjø, Søndre Nordstrand og Nordstrand alle er områder med stor prisvekst på boliger. Dette er også blant områdene med størst utbygningspotensiale i Oslo.

 

VIL DU VITE HVOR MYE BOLIGENE I DITT OMRÅDE BLIR SOLGT FOR? SE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere