RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– I perioder har jeg vært min verste fiende


– Ingenting kan stoppe meg fra det jeg ønsker å oppnå, jeg har alltid noe på gang, smiler Sally Kamara, elev ved Bjørnholt vgs.
– Ingenting kan stoppe meg fra det jeg ønsker å oppnå, jeg har alltid noe på gang, smiler Sally Kamara, elev ved Bjørnholt vgs. Foto: Foto: Pernille Martinsen
– Den mestringsfølelsen jeg får når jeg klarer noe jeg ikke trodde jeg skulle klare, den er større enn noe annet, sier Sally Kamara (18). Hun er funksjonshemmet, men har fått til mer enn de fleste på hennes alder.

BJØRNHOLT: Vi møter Sally på Bjørnholt videregående skole. Hun går siste året på media og kommunikasjon, linja hvor siste året er kjent for å være ganske så tungt. 

– Ingenting kan stoppe meg fra det jeg ønsker å oppnå, jeg har alltid noe på gang, smiler Sally.

Elsker å snakke

Sally har nylig blitt programleder i NRK sitt radioprogram, MP3. Ettermiddagsgjengen består også Abiel Tesfai (26), Kashfa Gashamura (24) og Benedicte Hamnes (24). Sammen skal de fire blant annet snakke om hvordan unge i dag blir påvirket av media og hvor viktig det er at man er seg selv.

– Jeg er så glad for at jeg fikk denne jobben, jeg elsker å snakke så det passer meg perfekt. 

Det er ingen tvil om at Sally har mange jern i ilden. Til tross for lange skoledager og mye på timeplanen, har Sally også satt i gang et prosjekt med fem andre venninner. Et show av funksjonshemmede for funksjonshemmede. De har gitt moteshowet navnet «Project Leone».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sally Kamara

(Foto: Samir Badad)

Inntektene vil gå til mat og hjelpemidler til familier i Sierra Leone. Temaet vil være afrikansk, så de seks jentene har booket egne skreddere og kjøpt inn stoff fra Sierra Leone.

– Jeg er helt i hundre, det kommer til å bli veldig morsomt.

Av og til litt annerledes

– Jeg ønsker at andre skal skjønne at det er flere enn meg som har det vanskelig.

Sally forteller med håpefulle øyne at en dag vil kanskje andre skjønne hvordan det er å ikke være helt som alle andre i samfunnet.

– Det hender at jeg føler meg ensom fordi jeg er annerledes.

LES OGSÅ: Kronikk: «Jeg ble mobbet i ti år»

Gründer-vinner

Sally driver også en ungdomsbedrift sammen med tre andre elever fra Bjørnholt. «Ingen hindring» gir funksjonsfriske skolelever muligheten til å oppleve en typisk hverdag for handikappede.

I samarbeid med Norges Handikapforbund har gruppen reist rundt til ulike Osloskoler og latt elever erfare hvordan det er å være blind, døv eller en rullestolbruker.

– Jeg ønsker at elevene skal være litt mer bevisste på hvor vanskelig det kan være å ha et handikap. Det er flere som liker «Ingen hindring» og syns det er spennende å få et innblikk i hvordan vi funksjonshemmede har det.

Sally forteller også at hun tror elevene setter mer pris på hva de selv har, når de for eksempel har fått prøve å være blind for en dag. Tidligere i år vant de fire Bjørnholtelevene «årets gründer-idol» for prosjektet.

Sally Kamara

(Foto: Pernille Martinsen)

Tung fortid

Sally er født i Sierra Leone. Da hun var tre år ble hun skutt i ryggen. De tre kulene gjorde henne lam fra livet og ned.

LES OGSÅ: Sally ble skutt. Nå vil hun hjelpe andre ungdommer

Hennes nye liv i rullestol begynte allerede da hun var tre, samme året kom hun til Norge sammen med sin onkel og hans beste venn.

– Jeg tenker ikke så mye på det nå, jeg er jo fortsatt meg.

Viktig å være åpen

I løpet av tiden vi snakker med Sally er det flere som kommer bort eller hilser på den sprudlende jenta. Hun forteller at grunnen til at hun er så imøtekommende er fordi hun ønsker at de skal se personligheten, ikke rullestolen hennes.

– Jeg liker å være hyggelig mot andre, jeg vet hvor mye det kan bety med et lite hei.

– Det er viktig for meg at folk ikke tror at jeg er en svak person, som gjør at andre kan si hva de vil til meg. Man blir sårbar hvis man ikke har det som alle har, eller ikke er som alle andre. Jeg vil ikke bli satt i den båsen. Jeg er egentlig som alle andre.

Tar ingenting for gitt

Selv om Sally har mange ting gående, betyr det ikke at hun aldri trenger hjelp. Som rullestolbruker møter hun stadig på nye utfordringer.

– Jeg liker ikke å be om hjelp. Jeg føler at jeg er en byrde for andre. Men må jeg ha hjelp så spør jeg og folk hjelper ofte mer enn gjerne.

Sally forteller åpent om hvordan hun takler det å sitte i rullestol.

– Jeg vet at jeg er annerledes. Er jeg på fest kan jeg ikke løpe opp en etasje hvis det skjer noe kult der. Det er i sånne situasjoner hvor jeg tenker «Faen, hvorfor sitter jeg her?». Men jeg kan jo forstå hvorfor, jeg har en sterk personlighet og jeg tør faktisk å snakke for meg. Jeg representerer andre funksjonshemmede.

Sally ble ikke født funksjonshemmet og hun forteller om hvor viktig det er å sette pris på hva man har.

– Ikke ta for gitt at du kan se, høre eller lukte. Det er ingen garanti for at har det i morgen, flere må åpne øynene og sette pris på det man allerede har.

Gir seg aldri

Sally er sterk, men det er ingen tvil om at hun har opplevd mye motgang.

– Det har vært perioder hvor jeg har slitt psykisk og perioder hvor jeg har vært min verste fiende. Hun sier at det har tatt lang tid før hun kom dit hun er i dag.

Jeg spør Sally hvordan hun føler at andre opplever henne ved et første møte. Hun ler:

– Jeg er meg selv. Jeg prøver alltid å være åpen og ikke ha noen fordommer, sier hun, selv om hun innrømmer selv at hun kanskje har litt for mange fordommer.

– Du skal ikke gjøre deg opp noen meninger om en person før du har tatt dem i hånden og snakket med dem.

Sally snakker med en bestemt tone, hun er ikke redd for å si hva hun mener.

Sally slutter aldri å smile, det er ingen tvil om at denne jenta vil komme langt.

LES MER FRA UNGDOMSREDAKSJONEN

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere