*Nettavisen* Nyheter.

– Ikke bare krigshistorier fra Afrika

BOKLANSERING: Yacoub Cissé ønsker velkommen til Litteraturhuset i dag klokka 16.30. Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye

– Jeg ville skape et mer positivt bilde av Afrika enn det media alltid fokuserer på, sier Yacoub Cissé. Visste du for eksempel at Kragerøs postmester i 1681 var afrikaner?

Klikk på bildet for å forstørre.

FLERE MALERIER: Abdul Karim var Edvard Munchs modell ved flere anledninger.

Wergelandsveien: I dag klokka 16.30 blir det boklansering på Litteraturhuset med diktlesning av Bertrand Besigye og andre innlegg fra bokas bidragsytere. «Afrikanere i Norge gjennom 400 år» viser en for mange ukjent og spennende historie som kan dateres helt tilbake til 1596. Thomas Hylland Eriksen, kunsthistoriker Ann Falahat(medredaktør), Leif Svalesen, og Cissé er noen av skribentene i den svært så fargerike og godt illustrerte boka.

Ikea-møte

– Mange tror at afrikanere først kom til Norge på 1960-tallet, sier Yacoub. Han forteller om ideen han fikk i 1996, etter et tilfeldig møte med en eldre dame på et ganske så kjent framkomstmiddel, nemlig Ikea-bussen

– Hun snakket om julestria, og så fortalte hun plutselig om sin afrikanske venninne, sier Yacoub godt plassert i kafeen på Litteraturhuset. Etter litt hoderegning, og løfte om å sees igjen, begynte tankene å fly.

Det var altså afrikanere i Norge for lenge siden. Hvorfor ikke samle sammen den informasjonen og dokumentere Afrikaneres liv i Norge opp gjennom tiden?

Mye materiale

– Jeg hadde sett mye krigshistorier i media fra Afrika, og ville gjerne skape et mer positivt bilde, forteller han engasjert.

Yacoub begynte etter møtet på Ikea-bussen å intervjue blant annet Pete Brown, et musikkikon som beskrives i boka, og samlet informasjon og fotografier om afrikanere i landet sett fra et historisk perspektiv.

– Veldig mange fotografier er hentet fra Misjonshøyskolen i Stavanger, sier Yacoub og viser til haugevis av materiale som ikke fikk plass i boka.

Vi får høre om Christian Hansen Ernst som først var i tjeneste hos Gyldenløve, kongens stattholder i Norge 1664-1669, og ble landets første svarte embetsmann som postmester i Kragerø i 1681. En ukjent historie for mange.

Munchs modell

Ganske få kjenner også til maleriene Edvard Much har malt av Abdul Karim. Det var kunstnervennen Ravensberg som anbefalte Munch å male mannen som ble funnet på sirkus. «Jeg anbefalte Munch at engagere en riktig brav og tiltalende neger Sultan Abdul Karim som tjener, kusk og model» kan man lese i boka.

Det er mange spennende historier i boka, blant annet om en norsk-afikansk kvinneskjebne Kola Mangoli, den absolutt mer kjente musikeren Anne Brown, og det finnes et intervju med den kjente samtidsdikteren Bertrand Besigye som også framfører dikt på Litteraturhuset i dag.

Boka er støttet av Norsk Kulturråd, Fritt ord, Accidenter og Campcom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.