*Nettavisen* Nyheter.

– Ikke bare pling-plong-musikk

 

I en uke fremover kan du oppleve utendørs trommekonserter, belgisk opera og elektronisk musikk. Ultima er i byen!

Klikk på bildet for å forstørre.

Lars Petter Hagen gleder seg til Ultimafestivalen. Foto: Anne Marie Huck

SENTRUM: – Ultima spenner vidt i forhold til utrykksfomer, sier kunstnerisk leder og direktør Lars Petter Hagen, som debuterer som sjef for en av Europas største samtidsfestivaler.

Og for å avlive alle eventuelle fordommer som folk måtte ha mot begrepet "samtidsmusikk" med en eneste gang:

– Nei, det er ikke bare "pling plong"-musikk i tradisjonelle konsertsaler, sier Lars Petter som vet at mange er skeptiske.

– Det blir både dans, musikk med visuelle utrykk, kammermusikk, forrykkende slagverkkonserter og spennende nye uttrykksformer, lover han.

I år har festivalen, som til vanlig har pågått i over 20 dager, blitt kondensert ned til litt over en uke med utallige arrangementer over hele byen, fra Youngstorget, Tullinløkka til Akershus festning, og Konserthuset for å nevne noen

Musikk på slottet

Det blir konsert i Akershus Slott med Harrison Birtwistle, som har "oversatt" ett av John Downlands melankolske verk til sitt eget tonespråk.

– Jeg gleder meg veldig til konsertene på slottet med blant annet det belgiske ensemblet "Ictus" som lager en mini-opera i utradisjonell forstand, sier Lars Petter, som heller ikke kan vente med å få med seg den overnevnte konserten som begynner klokka 19.00 fredag.

– Jeg gleder meg til å ta inn alle de forskjellige musikkformene, og forflytte meg fra sted til sted i byen, sier han og håper folk vil kjenne sin besøkelsetid og gjøre det samme.

Trommer og a-mennesker

Ultimasjefen trekker gjerne frem noen andre spennende og uvanlige konserter fra programmet. Konserten i soloppgang ved Fagervann, med komponist Knut Olav Sunde, starter grytidlig søndag, allerede 06.30

– Her kan folk få oppleve noe helt spesielt i morgentimene, sier Lars Petter, som kan fortelle at det settes opp busser som går fra Plaza hotell, for de som ikke vil campe ute i naturen natten i forkant.

– Det blir også en kjempeflott trommefolkefest på Tulinløkka fra 12.00 lørdag - dette er også helt gratis, forteller han.

Det blir nasjonalromantsisk techno på Tulinløkka, med "Bygdinn", som består av ikke helt ukjente folk fra bandet "120 days". Sisu og Kroumata slagverkensemble fremfører Steve Reichs "Drumming" sammen med Pinquins, slik at trommene rister hele byen.

Alle arrangementer holdes på et lavt prisnivå, med rabatter for studenter og honnør. Den dyreste affæren er konsertene i Konserthuset, som koster 250 kroner.

Alternativ valgvake?

Det er i tillegg konserter og arrangmenter på Teknisk Museum, som er den store familiedagen på Ultima. Selve kick off en av det hele gikk av stabelen med åpningsfest og techno på Stratos i går. Det blir eksperimentell hip hop og metall i Jakobkirken i kveld fra 22.00, og mandagens valgvake kan du legge til Internasjonalen på Youngstorget.

– Ja, det blir en tverrpolitisk valgvake her, det kan jeg love, sier Lar Petter litt lurt.

– Det blir moteshow med Marked Moskva, litt annerledes valgreportasjer og tid for å lære, leke, oppleve og danse.

Ultima er organisert som en stiftelse, hvor 18 av landets fremste musikkinstitusjoner og organisasjoner i det profesjonelle kulturliv er medlemmer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.