RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Ikke enkelt å sitte i bydelsutvalget


Leder bydelsutvalget i Søndre Nordstrand: Nadeem Butt. Foto: Sara Sægrov Ruud
Leder bydelsutvalget i Søndre Nordstrand: Nadeem Butt. Foto: Sara Sægrov Ruud
Bydelsleder Nadeem Butt mener partienes slagord om integrasjon må omsettes i handling.

HOLMLIA: Det stunder mot stortingsvalg. Ett av de heteste temaene blir trolig integrasjon.

– Det blir for enkelt å si at alle foreldre som ikke sørger for at barna kan norsk når de begynner på skolen skal straffes. Da er det bedre, slik vi gjør her i bydelen, å tilby gratis kjernetid, slik at alle barn får like muligheter, sier Nadeem Butt (Ap), som nå kan se tilbake på to år som leder i bydelsutvalget på Søndre Nordstrand.

– Vi har også styrket familiekontoret. Her kan må få hjelp med alt fra konflikthåndtering til barneoppdragelse. Det er bedre å få hjelp med småting enn at ting vokser seg til en stor konflikt, sier Butt.

Noen hundre meter unna sitter søskenparet Fozia (24) og Abbas Butt (23) i kirkeasyl i Holmlia kirke, fordi deres mor i stedet for å finne en løsning sammen med barnevernet da hun på begynnelsen av nittitallet ble syk og fikk vansker med omsorgen for barna, valgte å sende barna til hjemlandet Pakistan.

Kunne fått hjelp

– Hun kunne fått hjelp på et familiekontor. Moren kunne pratet med noen som kunne forsikret henne om at barna ville bli tatt godt vare på gjennom barnevernet, og at hun kanskje senere kunne fått omsorgen tilbake. I stedet velger hun en løsning som blir katastrofal for seg selv og for barna, som ikke får noen normal barndom etter dette, sier Butt

Moren blir redd og sender barna til Pakistan. Mens barna er utlandet fornyer moren oppholdstillatelsen på feil grunnlag, og i 1999 mistet familien oppholdstillatelsen.

Streng asylpolitikk

I 2008 prøvde søskenparet sin tilknytning til Norge, og vant frem i tingretten, men i lagmannsretten mistet de oppholdet, fordi de siden 1999 hadde oppholdt seg ulovlig i Norge.

– Utlendingsnemnda velger å se bort ifra at det er unntaksbestemmelser for dette, de har for eksempel tilknytning til riket.

– Hva synes du om at UNE er endelig klageinstans i asylsaker?

– Norge har en streng asylpraksis, og et klart prinsipp om at saker skal behandles likt. Men så er det tvilssakene, der det er betenkelig at nemndsleder alene kan fatte avgjørelser som har store konsekvenser for enkeltmennesker, sier Butt.

Nesten to år er gått siden Nadeem Butt (50) ble valgt til leder i bydelsutvalget. Bydelens økonomi har til tider nesten løpt løpsk, og bydelsutvalget har måttet tåle en del verbal juling fra rådhuset.

– Vi har hatt en del krevende saker å bryne oss på, og det er ikke enkelt nå, oppsummerer han. På siste møte før ferien valgte bydelsutvalget å styrke barnevernstjenesten med sju stillinger.

– Vi må lykkes med barnevernet. Det handler ikke bare om penger, men om å gi barna det de trenger. På sikt er penger brukt i barnevernet er vel anvendte penger, sier Butt.

Ønsker mer makt

Det er mange oppgaver og mye å sette seg inn for de 15 medlemmene i bydelsutvalget.

– Det er vanskelig å være fritidspolitiker, medgir han.

– Kunne du tenke deg at bydelsutvalget ansatte bydelsdirektøren selv?

– Det er et politisk omstridt spørsmål, men sett fra bydelsutvalgets side ville det vært bedre. Nå har vi en annen struktur som er politisk bestemt, og det forholder vi oss til, sier Nadeem Butt, som i juni også rundet 50 år.

– Ja, det er riktig, men jeg er ikke så opptatt av den type oppmerksomhet. Man fyller 50, og det er det, sier Nadeem Butt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere