– Ikke født sånn, blitt sånn

De er svært forskjellige på mange måter, men et ønske om makt til å faktisk gjøre noe med og for samfunnet driver dem alle; Prableen Kaur (Ap), Fabian Stang og Kristoffer Gustavsen (H).

De er svært forskjellige på mange måter, men et ønske om makt til å faktisk gjøre noe med og for samfunnet driver dem alle; Prableen Kaur (Ap), Fabian Stang og Kristoffer Gustavsen (H). Foto: Foto: Gry Lunde

Den ene finner inspirasjon på YouTube, den andre har en fantasifigur som forbilde og den tredje har gjennomskuet de fleste. Alle er politikere på høyt nivå. Hvordan havnet de der?

Klikk på bildet for å forstørre.

I likhet med både ordføreren og Prableen, så studerer Kristoffer også juss. Han finner mange likheter med politikken og opplever at det han lærer i studiet gjør ham til en bedre politiker. Foto: Foto: Gry Lunde

Klikk på bildet for å forstørre.

Prebleen Kaur er politisk engasjert og sikter mot fire nye år i bystyret, men samtidig utdanner hun seg til jurist, også for å ha flere ben å stå på. Foto: Foto: Gry Lunde

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg tror heller ikke at man er født politiker, legger Fabian Stang til. - Det er ikke bare å skru på en bryter. Man må legge opp ledningene først. Det er mye arbeid for å skru på lyset. Foto: Foto: Gry Lunde

OSLO BYSTYRE: Prableen Kaur (19), Kristoffer Gustavsen (22) og Fabian Stang (57) har en ting til felles. Selv om det er et tydelig alderssprik mellom de tre er de enige om at makt og engasjement i samfunnet er det som preger deres hverdag.

Ønsker makt til å endre

- Poltikk handler om makt. Vi er her fordi vi er ute etter å skaffe oss makt i en veldig positiv forstand. Makt for å få gjennomført løsninger som vi er overbevist om at er til gangs for de vi representerer, sier Oslos ordfører Fabian Stang.

- Politikk handler også om når du møter mennesker som forteller deg hva som bør gjøres noe med, så kommer de til deg fordi de ser på deg som en person de har tillit til. Det er et ansvar du må ivareta. Det er en tillit du må vise deg verdig. Politikken er veldig givende når man først begynner, tilføyer Prableen, AUF.

Hun ble valgt inn i bystyret for Arbeiderpartiet i 2011 som en av tidenes yngste.

Det er ikke bare å skru på en bryter. Man må legge opp ledningene først. Det er mye arbeid for å skru på lyset.

Fabian Stang

Politikk inn med morsmelken?

- Jeg tror ikke man er født politiker, sier Kristoffer.

- Man tilegner seg interesser i løpet av livet som gjør at du har større fordeler innenfor politikken. De fleste starter i et ungdomsparti og så finner de ut at dette interesserer dem og tar skrittet videre ut i den store politiske verden.

- Jeg tror heller ikke at man er født politiker, legger Fabian Stang til.

- Det er ikke bare å skru på en bryter. Man må legge opp ledningene først. Det er mye arbeid for å skru på lyset.

Les mer om Fabian Stang

Inspireres av YouTube

De tre bypolitikerne har overraskende forbilder, men er enige i at inspirasjonskilder spiller en stor rolle.

- Jeg tar ofte mye inspirasjon fra YouTube. Ikke nødvendigvis en spesifikk person, men det å se på taler og argumentasjonsrekker. Det synes jeg er veldig morsomt, forteller Kristoffer, som leder Oslo Unge Høyre, og fikk bystyreplass i 2011.

LES OGSÅ: Kristoffer Gustavsen: En mester i multitasking

- Når det kommer til forbilder så ser jeg opp til mange forskjellige mennesker. Jeg pleier ofte å si at forbildet mitt er en slags fantasifigur, som er sammensatt av veldig mange mennesker. Jeg lærer av mange type mennesker, enten de er venner eller fiender, sier Prableen.

Den eldste, og mest erfarne av dem er litt mer avslappet i forholdet til rollemodeller, og er kanskje litt mer sikker på seg selv.

- Jeg har blitt såpass gammel etter hvert at jeg har ikke så veldig mange forbilder lenger. Jeg har gjennomskuet de fleste, sier han litt lurt.

Fire nye år

Ungdomspolitikerne slår fast at videre utdanning er viktig for dem begge. En karriere i politikken er ikke en garanti for videre suksess.

- Jeg er veldig klar for valgkamp og for å sikre fire nye år, forteller den unge AUF-representanten Prableen.

– I tillegg studerer jeg juss, noe som er veldig viktig, sånn at jeg har noe å falle tilbake på.

LES OGSÅ: Prableen Kaur: Årets Navn 2011 i Groruddalen

- Prableen skal jo sikre fire nye år og jeg skal sikre ny regjering, svarer Kristoffer.

Ordføreren legger til at han er stolt av de to representantene:

- Det var veldig moro å se dem første gang på talerstolen, og det er en stor opplevelse for oss andre. Det er ganske tøft å gå opp der første gang, man kjenner det litt i magen?

- Jeg kjenner det enda jeg, ler Kristoffer.

LES MER FRA UNGDOMSREDAKSJONEN

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.