– Ikke gjort av stein

Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein sammen med Kulturminister Anniken Huitfeldt under åpningen av Bjørnson året. Alle Foto: Anne Marie Huck

Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein sammen med Kulturminister Anniken Huitfeldt under åpningen av Bjørnson året. Alle Foto: Anne Marie Huck

Bjørnson-året er i gang, og den kjente dikteren og forfatteren likte seg best i stormfull vind og hardt vær-ikke på sokkel slik vi ser han utenfor Nationaltheateret i dag, sier forfatter Edvard Hoem.

Edvard Hoem skriver om Bjørnson i biografien "villskapens år"

Nettstedet www.bjornstjerne.no er lansert i dag, forteller den stolte redaktøren Ingjerd Skrede

Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein gleder seg til april og stasellig Bjørnson-utstilling

Herborg Kråkevik sto for underholdningen.

professor Petter Aaslestad fortalte oss hvorfor vi bør minnes Bjørnson.

Nationaltheaterets sjef, Hanne Tømta introduserte en smakeprøve på festforestillingen som Herborg Kråkeviks deltar i senere i år.

SOLLi PLASS: For alle de som merker at vi går fra ett forfatterjubileumsår til et annet, forsikrer nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein de fremmøtte på pressekonferansen på Nasjonalbiblioteket i formiddag, at dette er helt tilfeldig.

– Det er faktisk ikke slik at vi sitter og leter etter kjente forfatteres fødselsår og dødsdager og finner runde tall for å lage jubileer, sier hun og innleder med dette Bjørnson-året 2010, som feirer ikke mindre enn 100 år siden den kjente forfatteren og dikteren døde. Kulturminister Anniken Huitfeldt sto for den offisielle åpningen av Bjørnson-året.

– Det er her nasjonens hukommelse er, sa statsråden om Nasjonalbiblioteket, og snakket varmt om jubileumsåret, og den sentrale og kjente dikteren Bjørnson.

Allsidige Bjørnson

– Det var knapt ett tema Bjørnson ikke var opptatt av, fortsatte nasjonalbibliotekaren og snakket i korte trekk om utstillingen som skal opp på bibliotekets vegger islutten av april til oktober, så Bjørnson-frelste må fremdeles vente tålmodig til våren kommer.

Det er Kultur og Kirkedepartementet som har bedt biblioteket ta et sentralt ansvar for markeringen av 100- års jubileet for Bjørnson, men jubileet brer seg over hele landet, til dikterens hjem i Aulestad og til Bjørnsonfestivalen i Molde.

Lidenskapelig og energisk

Edvard Hoem som er aktuell med Bjørnson biografien «Villskapens år», har også sitt å si om dikteren til Lokalavisen etter den offisielle åpningen.

– Han var voldsomt energisk og lidenskapelig. Varm, sjarmerende og en litt merkelig person som hadde det som best da han ble oppfattet som kontroversiell, sier Hoem. Han har brukt vel fem år på å finne ut av hvem Bjørnstjerne Bjørnson var, og har i første boka om dikteren konsentrert seg om barndom og ungdomsår.

– Jeg har blant annet lært at han var mye mer motsetningsfull enn det jeg trodde, sier Hoem til Lokalavisen.

Han gjør seg blant annet klar for å snakke mer om dikterens unge år i Frogner Kirkestue lørdag klokka 12.30.

– Han var ingen mann på en sokkel, slik vi ser han i dag utenfor Nationaltheateret, men et levende menneske, ikke gjort av stein, sier Hoem lidenskapelig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.