*Nettavisen* Nyheter.

– Ikke noe problem å gå på byen edru

Karijanne Halvorsen drikker øl i lunsjen sammen med Mathilda Halvorsen. Siri Buck holder seg til fanta idag. Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye

De tre venninnene på Fridays har ikke hørt om Rusfri dag, men synes flere burde beherske "kunstformen" å gå på byen edru.

Klikk på bildet for å forstørre.

Christopher Wahl deler ut jus og informasjon om rusfri dag på Nationaltheateret i dag.

KARL JOHAN: – Jeg drikker ikke alltid til maten. Også er jeg ikke glad i å drikke så tidlig på dagen, sier Siri Buck med en fanta foran seg på bordet.

Kajijanne Halvorsen skyter fort inn at det faktisk er årets aller første utepils for henne, og at det er ferie.

Både Karijanne og Mathilda Halvorsen( forøvrig ikke søsken, journ. anm.) har tatt seg en pils til lunsjen i dag, der de sitter på uteserveringen på Fridays på Karl Johan.

De tre venninnene bor i henholdsvis Tromsø og Lillehammer, og er på storbyferie fram til søndag.

Les også: Ingvilds Tinder-dater gikk ikke helt som planlagt....

Ingen rus på søndag

Det er fint at man setter litt fokus på farene ved alkhol, mener Mathilda når undertegnede nevner Rusfri dag, som Frelsesarmeen informerer om denne fedagen ved å dele ut jus på Nationaltheateret.

– Det er mange som er positive, sier Christoffer Wahl som deler ut sitronjus til folket.

Søndag 8.juni arrangerer Frelsesarmeen for fjerde gang Rusfri dag. Da settes søkelyset på hva rusmidler gjør med oss og oppfordrer folk til å avstå fra rus denne dagen. Rett og slett for å vise solidaritet med alle som lider på grunn av egen eller andres bruk av rus.

− Åpenhet rundt rus og bruk av alkohol er viktig, blant annet for at folk skal stoppe opp og tenke gjennom sin bruk av alkohol sammen med barn, sier Arne Johannessen, som er ambassadør for Rusfri dag på frelsesarmeens hjemmeside.

LES MER om Rusfri dag her!

Kunstform å være edru

–Jeg har hørt at dem som alltid oppfordrer andre til å drikke ofte selv har et alkoholproblem, sier Mathilda.

Hun opplever så og si aldri drikkepress, men er heller ikke en person som aldri drikker alkohol på byen.

– Det er jo nesten en kunstform å være edru på byen, sier Karijanne, som behersker akkurat denne kunsten lett.

Venninnene forteller at de sjelden opplever drikkepress, og at de kanskje i så måte er en lite representativ gjeng for mange av landets ungdommer.

– Jeg ville heller følt at det hadde vært unaturlig å drikke øl hvis alle satt og drakk brus, sier Mathilda, som sier at det handler om hvilke sosiale settinger man er i.

Les også: Dette kan du gjøre i Oslo i helgen

Trives å være sammen edru

– Man må trives å være med folk i edru tilstand, sier Mathilda.

Hun forteller drikkepresset var merkbart i yngre alder, og at man ofte da dro ut på byen med ett mål: å bli full. Særlig viktig var dette da man bodde langt unna sentrum, og skulle ut på byen med gjengen.

– Det er ikke like fristende nå når man bor sentralt og har steder med alkohol rundt seg hele tiden, sier hun som selv bor i Lillehammer.

De synes det er greit å ta et glass eller to, men mener det er fare på ferde hvis to personer sammen deler fire flasker vin i løpet av en kveld.

– Men vi er nok heldig i vår venngjeng, konstaterer de.

Mister kontroll over livet

– Jeg har fire alkhoholikere i min familie, så jeg vet hva det vil si å ha et rusproblem, sier Siri som forteller om å se nære som mister leilghet og kontroll over flere aspekter i livet.

– Du trenger ikke å drikke deg full å være apekatt, sier Siri. De har forøvrig ingen problemer å gå på byen med fulle, småfulle eller helt edru folk.

– Man driver ikke med sånn moraliserende snakk som at jeg skal ikke drikke i kveld, påpeker Mathilda. Men et mål er de enige om.

– Du trenger ikke å sjangle hjem, sier Karijanne.

Man kan ha det gøy edru, mener de.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.