RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Ikke tull med julematen


Daglig leder på Soria Moria, Ian Skattum (f.v.), barsjef Stein Berge Berntsen og Erik Strøm-Larsen diskuterte ivrig da vi ba dem fortelle om julemat og -drikke. ALLE FOTO: LARS ROAR RUD
Daglig leder på Soria Moria, Ian Skattum (f.v.), barsjef Stein Berge Berntsen og Erik Strøm-Larsen diskuterte ivrig da vi ba dem fortelle om julemat og -drikke. ALLE FOTO: LARS ROAR RUD
Kulinariske krumspring hører rett og slett ikke julaften til. Tradisjonen tro er sprø svor på ribba det mest spennende elementet.

TORSHOV: – Mitt beste tips er egentlig at man ikke steker ribba for kort, sier kjøkkensjef på Soria Moria bistro og bar, Tobias Olsson.

– Så heller for lenge enn for kort?

– Ja, nesten i alle fall. Da blir den saftigere, forklarer Olsson, som akkurat har dandert et stykke saftig ribbe med alle husmødres drøm – svor så sprø som baconcrisp.

Sprø svor

– En gang for alle – hva er trikset?

– Stek ribba opp ned i rundt 20 minutter først, stek så på svak varme og så skrur man opp varmen de siste 15-20 minuttene, forklarer Tobias, som får støtte av Erik Strøm-Larsen, fra slakterbutikken med samme navn.

– Ja, sett gjerne på grill på ovnen også, sier han.

Og er det noen som bør vite hva de snakker om er det jo nettopp Strøm-Larsen. Butikken selger mellom 15 og 20 tonn ribbe i førjulstida og er blant annet fast leverandør til Soria Moria.

Så julemat altså. Vi tok turen til Soria Moria for å ta tempen på den slags, og ikke minst få med ett ess i ermet til å imponere i jula.

Les også:Hva spiser oslofolk på juleaften

Magrere ribbe

– Hva med for eksempel litt magrere mat nå i høytiden?

– Det er faktisk forsket på det og det er avlet fram en magrere gris. Men jeg mener nå at det er greit med feit mat i jula, påpeker Strøm-Larsen.

– Ja, og litt feit ribbe, litt rødkål og et lite glass akevitt. Det skal mye til å slå den smakskombinasjonen, skyter daglig leder på Soria Moria, Ian Skattum inn.

Og det bringer oss over på drikkevarene. For tror du det er likegyldig hva man putter i glasset må du tro om igjen. I alle fall hvis du skal score poeng på kjøkkenet i jula.

– Veldig mange er jo opptatt av vin til mat, og jeg synes jo kanskje man bør være det til ribba også, sier Skattum, som får støtte av sin egen barsjef, Stein Berge Berntsen.

– Men er det virkelig ikke sånn at man kan lage ribbe på en litt annen og mer moderne måte?

– Julemat er tradisjon. Man tuller rett og slett ikke med julematen til folk, smiler Erik Strøm-Larsen.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere