RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jon Steinar Johnsen er sjef for Specsavers i Norge. Da må man ha noen brillepar å velge i. I Nydalen føler han seg hjemme. Utenfor byen kunne aldri ha tenkt seg å bo.
Jon Steinar Johnsen er sjef for Specsavers i Norge. Da må man ha noen brillepar å velge i. I Nydalen føler han seg hjemme. Utenfor byen kunne aldri ha tenkt seg å bo. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Ikke visste jeg hva en optiker var

Da brillekjeden Specsavers i høst feiret sine første fem norske år, er det mye takket være Nydalen-mannen Jon Steinar Johnsen.

NYDALEN: Johnsen har dessuten hatt en og annen finger med i andre kjedesuksesser som Spar, McDonald’s og Obs!.

På 70-tallet trålet han drabantbyene for butikklokaler til NorgesGruppens forgjenger, før Forbrukersamvirket, nå Coop, huket ham inn som sendemann. 425 kommuner var han innom i embets medfør, og Johnsens sønn fikk jobben med å sette merker i atlaset sitt.

Oslo, Oslo

Men først og fremst er Jon Steinar Johansen godt innfødt Oslomann, i flere generasjoner. Oppvokst på Årvoll og Lofthus, hvor han ble boende, inntil en mindre leilighet kallet i Nydalen for ti år siden.

Bevisstheten på hvor han er fra har alltid vært sterk. På 1970-tallet var det ikke så gjevt å være fra byen. Det var røttene til bondesamfunnet som telte mest, mener Johnsen.

– Da gikk det en faen i meg, sier bygutten, som nærmest på trass la om språket sitt.

– Jeg gikk nok litt motstrøms; begynte å si «bannan», og meldte meg inn i Klanen.

For en tidligere håndballspiller som var vant til en idrett med inflasjon i målscoringer, startet fotballen som en pine.

– Men i dag er jeg på nesten alle hjemmekampene til Vålerenga, sier Johnsen, overbevisende entusiastisk.

Så jobbet han også tett med fotballen i sin tid som administrerende direktør i Spar, Norway Cups hovedsponsor.

Ikke stort om briller

Briller hadde heller ikke Specsavers-sjefen noe greie på, før han kom inn i bransjen i 2000.

– Ikke brukte jeg briller, og ikke visste jeg hva en optiker var, sier han tørt, selv om datteren hans er utdannet i faget.

Han jobbet blant annet i Interoptik, før det kom en henvendelse fra en britisk kjede som skulle etablere seg i Norge. De ville ha Johnsen bak roret. Og som den kjedebyggeren han er, kunne han ikke si nei. I dag er Specsavers fem år og markedsledende i Norge.

– Vi hadde ikke trodd at det skulle gå så fort. Konkurrentene tok oss ikke helt alvorlig. Da vi kom inn i markedet hadde Norge verdens høyeste brillepriser. Ingen i Europa byttet briller så sjeldent som her. Det har Specsavers gjort noe med. Vi har vist at billige briller er like gode som dyre. Det er god øyehelse i det, sier Johnsen, overbevisende.

Nydalen i utvikling

Han skuer utover Akerselva, som igjen renner åpen gjennom Nydalen.

– Det er en allmenn oppfatning at elva er skillet mellom øst og vest i byen, men det er feil. Det er det Uelands gate som er, sier han. 

Johnsen deler villig av sin fascinasjon for Nydalen.

– Fra 1850-tallet var det industri; tekstilfabrikker og spikerverk. Så kom moderniseringen med innrykket av IT- og mediebedrifter. I dag er Nydalen et levende sted hvor man også kan bo godt. Nydalen har alltid vært i forkant, sier han.

Men når det planlagte signaltårnet på 24 etasjer, midt på Gullhaug torg, kommer opp som tema, rynker Johnsen på nesa.

– Jeg skjønner ikke helt meningen med det. Et signalbygg er ikke helt etter midt hjerte. Kunne man ikke heller ha utviklet plassen til et hyggelig torg? spør han, men svarer umiddelbart seg selv med et smil:

– Ser man på Nydalen i det historiske perspektivet jeg nevnte, er det forresten kanskje helt riktig med et slikt bygg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere