RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Ineffektivt, for forsiktig og sutrete

Sjef for etterforskning på Stovner, Stein Erik Olsen, føler ikke lengre at han passer inn i politiet. Han er lei ressurssløsing og ukultur i det offentlige system, og ber etaten gjøre ting enklere.

STOVNER: Nå når Stein Erik Olsen (56), sjef for etterforskning ved Stovner politistasjon, snart går av med pensjon, vil det være en delvis lettet polititopp som ved første mulighet takker for seg, etter et langt liv i det offentlige system.

For Olsen liker å bygge opp ting, og se raske resultater. Da blir ikke en jobb i det han mener er et ineffektivt og for forsiktig politi tilfredsstillende nok.

«Kjedelige» Groruddalen

Olsen har hatt stillingen som sjef for etterforskning siden 1998. På den tiden var antall straffesaker i Stovner politikrets på ca. 18.000 i året. I dag ligger dette tallet på rundt 10.000. I 2011 hadde Stovner best resultat av samtlige politkretser i Oslo på måltall politiet opererer med.

LES OGSÅ: – Groruddalen er et trygt sted å bo

– Groruddalen har fått mye urettferdig omtale. Kriminalitet, ran og innbrudd har sunket som en stein. Dette er et trygt og godt sted å bo, mener Olsen.

Han forteller at måten Stovner har fått ned tallene på er å ha fokus på å få tatt de såkalte gjengangerne, som står for svært mye av kriminaliteten.

– Vi har også hatt fokus på det som betyr noe for folk. Nå er det nesten kjedelig stille å jobbe her, og det er utelukkende positivt, sier han.

Kritiserer ueffektivitet

Stovner politistasjon huser i dag ett av landets mest respekterte etterforskningsmiljø, og har etter Olsens eget utsagn landets beste familievoldgruppe.

Men samtidig som positive resultater viser seg, har Olsens metoder som sjef møtt en del motbør og kritikk internt i politiet.

– Om man er for redd for å feile, vil man aldri lykkes, sier Olsen. Han mener en forsiktighetskultur, som innebærer å bruke enorme ressurser på å forsikre seg mot «worst-case»-tilfeller, tar for mye av fokuset vekk fra politiarbeidet som gir resultater.

– Det brukes masse ressurser på etter min mening unødvendige ting, sier han.

Olsen trekker frem justismord som et eksempel på noe som brukes enorme ressurser på å unngå, selv om tallene på dette historisk alltid har vært mikroskopiske i forhold til det totale antall saker.

– Jeg har nok en annen kultur enn andre politiledere. Det kan godt hende fremtiden er bedre, men den passer ikke meg, sier han.

Stolt av resultatene

Karrieren ved Stovner politistasjon har gitt Olsen muligheten til å jobbe med flere store saker.

Han var dypt involvert i etterforskningen av den smått legendariske Tveitagjengen på midten av 80-tallet, frem til «Bønna»-drapet på tidlig 90-tall. I tillegg var han i 2011 hovedetterforsker på Norges hittil eneste sak der noen er dømt for tvangsekteskap.

– Jeg har jobbet på flere store, tunge, saker sammen med mange dyktige medarbeidere. Jeg er stolt av det vi har fått til, sier han.

Men nå innrømmer veteranen gjerne at han har gått litt lei av jobben.

– Det er kommet for mye nytt, som gjør at man ikke får gjort det som er riktig og viktig. Jeg er nok ganske enkel i hodet og har fokus på enkle prinsipper. Men ofte er det sånn at det enkle er det beste, sier Olsen.

Rom for satsing

På de arenaene der han kan styre sin egen hverdag har Olsen funnet sin vinneroppskrift.

Som ildsjel i idrettsmiljøet på bostedet Kjelsås har han vært med på å bygge opp Kjelsås skiklubb fra null. Allerede som 22-åring begynte han som trener, og nå blir det fotball og skismøring han skal bruke all sin tid på.

– Her er alle skia til Thomas ser du, sier Olsen og åpner døra til rommet som huser skiparken til langrennsveteran Thomas Alsgaard.

Olsen er som skismører for privatlaget Team United Bakeries vant til å omgås idrettsprofiler med klare mål og nese for suksess. Med Olsen som trener ble Kjelsås J-15 også kretsmestere i fjor.

– Jeg har vært nær toppidrett hele livet og legger ikke lista etter det svakeste leddet i lenken. Alle skal med, men de som vil oppnå noe skal få lov til det, sier han.

– For mye sutring

Med dette tankesettet har Olsen mindre tro på dagens holdninger i politiet enn slik det var før.

– Ved å forvalte ressurser på en bedre måte, og lære av idretten, kunne vi økt effektiviteten i politiet med mange hakk. Det er for mye sutring i politiet. Det er mer enn nok ressurser, vi bare utnytter de dårlig, mener Olsen.

Hadde det vært opp til ham ville store deler av politiets ressursbruk på hendelser og ordenstjenesten vært flyttet over til forebyggende avdelinger.

Som sjef for etterforskning har Olsen også fått nye betjenter til å måtte være minst ett år i etterforskningsavdelingen for å bedre kunne fungere i ordenstjenesten senere.

– Guttene gjør en fantastisk jobb ute i felten. Med erfaring fra etterforskning vet de bedre hva de skal se etter for å løse en sak, sier han.

For Olsen er det viktig å levere fra seg et rent bord og en solid grunnmur når han gir seg.

– Nå føler jeg at jeg har gjort mitt i politiet, og det skal bli godt å drive med noe annet, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere