*Nettavisen* Nyheter.

– Ingen bedring for fattig-Norge

Johanna Engen i Velferdsalliansen er skuffet over statsbudsjettet, som hun mener mangler ambisjon for å gjøre noe med fattigdommen i Norge. Her fra matutdelingen på Fattighuset. Foto: ARKIVFOTO: ANITA BAKK HENRIKSEN

Velferdsalliansen mener det rødgrønne budsjettforslaget svikter dem som har aller minst.

GRØNLAND: – Statsbudsjettet gir ingen bedring for fattigfolk, sier Johanna Engen fra Fattighuset og Velferdsalliansen.

Hun mener regjeringen mangler ambisjoner med budsjettet som ble lagt fram tirsdag.

– Regjeringens framlagte budsjett er lite konkret og uten ambisjoner når det gjelder de store utfordringene som står framfor oss. Sosial utstøtelse og økonomisk marginalisering på grunn av mangel på rettighetsfestet sikkerhetsnett koster samfunnet store summer i varig utstøtelse, og bruk av helsekroner og rehabiliteringskostnader i stedet for en forebyggende minsteinntekt for sosiale ytelser til livsopphold, sier Engen.

LO: Vil ha klassekamp i valgkampen

LES MER OM STATSBUDSJETTET HER

Stor barnefattigdom

Rundt 350.000 mennesker lever i dag i det man kaller relativ fattigdom i Norge. Det betyr at de har under 60 prosent av medianinntekten. Mange av disse bor på østkanten. I fjor ble det gjennomført en undersøkelse som viste at så mye som hvert tredje barn i Gamle Oslo er regnet som fattig.

– For den som berøres av dette er ikke det bare tall men en ubarmhjertig virkelighet som gir konsekvenser i hverdagen, barnas oppvekstvilkår, bolig, helse, utdanning og makten over egen tilværelse, sier Engen.

Les også: Dette er ekstremt

– Manglende vilje

Regjeringspartiene lovet i valgkampen i fjor å ta barnefattigdommen på alvor, og det ble blant annet innført gratis kjernetid i barnehagene i indre øst. Dette videreføres i budsjettet i år, men Engen mener dette er langt fra nok.

Audun Lysbakken i januar: – Barnefattigdom er viktigste vi kan diskutere

Hun påpeker at mottakere av sosialhjelp, også de 43 prosent som har dette som hovedinntektskilde, ikke vil oppleve noen bedring i 2011.

– Regjeringens manglende vilje til rettighetsfesting av sosialhjelpen på det nivå som Statens Institutt for forbruksforsknings forskningsbaserte standardbudsjett angir, bekymrer våre grupper. Norge er et av fire land i EØS sammen med Ungarn, Italia og Hellas som ikke har innført et rettighetsfestet inntektsgulv for sine borgere. Fraværet av et reelt sikkerhetsnett er en skam for et av verdens rikeste land samtidig som temaet minsteinntekt er høyaktuelt i EU for tiden, sier hun.

Rødt: – Må finne fram sparekniven

Engen etterlyser større vilje fra regjeringen til å lytte til innbyggere med egne erfaringer med fattigdom.

Regjeringens motvilje til å se hvor skoen trykker for de vanskeligst økonomisk stilte og å lytte til innbyggere med realkompetanse og selvinnsikt med henhold til hvilke virkemidler som hjelper blir sjelden tatt i bruk i praktisk politikk. Kampen mot fattigdom vil ikke lykkes om inntektsgrunnlaget til livsopphold ikke økes til SIFO- nivå og rettighetsfestes, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.