RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Ingen grunn til å rope hurra


Leder av forbyggende på Majorstuen politistasjon, Hanne M. Persson, etterlyser holdningsendringer hos en del foreldre og ungdom.
Leder av forbyggende på Majorstuen politistasjon, Hanne M. Persson, etterlyser holdningsendringer hos en del foreldre og ungdom. Foto: Foto: Fredrik Eckhoff
Politiet merker ikke noen forskjell på «ungdomsfylla», selv om en undersøkelse viser nedgang i alkoholforbruket blant ungdom.

MAJORSTUEN: – Det er klart at det er positivt at tallene viser nedgang, men vi har en litt annen oppfatning i praksis. Ut fra hva politiet opplever har ikke bildet endret seg nevneverdig, sier leder av forebyggende avdeling på Majorstuen politistasjon, Hanne M. Persson.

486 elever

Den nye SALTO–undersøkelsen om ungdoms rusvaner ble referert i forrige utgave av Ullern Avis Akersposten. Den er basert på selvrapportering fra 486 ungdoms- og videregåendeelever fra Bydel Ullern.

Sammenliknet med samme undersøkelse i 2007 som viste at Ullernungdom lå på topp når det gjaldt rus, hadde nå konsumet og hvor ofte de drakk gått ned (se faktaboks).

Går over styr

– Vi ser fremdeles like mye ungdom fra 13 til 19 år som ruser seg i vårt område. Flere 13-åringer er allerede etablert i festmiljøet. Selvrapporteringen fra Ullernungdommen viser at tallene fremdeles er høye, sier Persson.

Mye av festingen foregår i lukkede rom, i store hus og kjellerstuer. Det går i alkohol og narkotika. Mye av det som skjer blir aldri oppdaget.

– Vi blir bare tilkalt når ting går over styr. For ikke lenge siden ble vi til kalt av Natteravnene om en fest i en villa. Her møtte vi på 100 til 150 ungdommer. Mange var åpenbart berusede og sjanglet ut av vinduer, dører og terrasser da vi kom. I tillegg til at de er svært unge, opplever vi hjem som blir rasert for titusener av kroner. Vi har sett mange stygge eksempler på dette. sier Persson

Bruker sin posisjon i samfunnet.

Hun er oppgitt over mange foreldres ansvarsfraskrivelse og holdning til politiet.

– Av erfaring vet vi at barn av foreldre som bringer og henter, venter oppe eller har faste innetider drikker mye mindre enn andre. Når vi kommer over barn som er åpenbart beruset eller for eksempel drikker på gaten, tar vi kontakt med foreldrene, sier Persson.

Hun forteller at noen foreldre blir irritert over å bli forstyrret sent på kvelden. Politiet opplever også fra tid til annen at foreldre bruker sin posisjon i samfunnet, med uttalelser som "jeg er advokat" og liknende.

– Da sier jeg: nei, i denne sammenheng er du først og fremst en forelder. Holdningen er: Vi har ikke problemer. Det er politiet som er problemet, sier Persson.

Til barnevernsvakten

Andre ganger er foreldrene borte og politiet er ikke i stand til å få kontakt med dem.

– Vi har også kommet til privatfester ute av kontroll og fått kontakt med foreldrene. En forskrekket mor eller far kan si: Jeg har jo akkurat ringt og da var jo alt i orden. Mange barn blir overlatt til barnevernsvakten når vi ikke får kontakt med foresatte eller det kan være foreldre som ikke er i stand til å hente dem av ulike årsaker. Noen ganger kommer foreldre i drosje fordi de selv er beruset., sier Persson.

Mister rspekten

Hun mener foreldrenes holdning smitter over på barna.

– Hver helg møter vi ungdom som tror de eier verden og kan gjøre hva som helst. Når de blir stoppet blir vi ofte truet med at mor eller far er den og den eller har den og den posisjonen. De kommer til å ordne opp. De mister respekten for både politiet og andre voksne generelt. Her har foreldrene et stort ansvar, både for å ta vare på barnet og ikke minst sette grenser.

Persson er også bekymret for den økende bruken av narkotika.

– Vår store bekymring er at det er blitt en lett tilgjengelig vare. Jo større tilgang, jo flere er det som prøver. At det er ulovlig er ikke en terskel for mange. Omfanget øker. Det er noe vi har stort fokus på nå, sier Persson.

SaLTo-undersøkelsen viser at 6,4 prosent av ungdommene mellom 14 og 16 år oppgir at de har prøvd hasj/marihuana.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere