RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Ingen menneskerett å bo i Oslo

Det ble satt i gang rekordmange boligprosjekter i 2. kvartal i år. Likevel tror ikke bransjen det er nok til å møte den forventede befolkningseksplosjonen.

OSLO: Året 2013 begynte med svært lite aktivitet i boligmarkedet, med en markant nedgang i igangsatte boligprosjekter. En mulig forklaring kan være den kalde vinteren og at en del boligprosjekter derfor ble utsatt.

Les også: Bygger eldreboliger på Kjelsås

Aktiviteten tok seg derimot kraftig opp i 2. kvartal. Ekspertene sier at vi har lagt bak oss det beste andre kvartal når det gjelder igangsetting av nye boliger siden målingen ble etablert i 1999. Det viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening.

Statistikk

I andre kvartal 2013 steg igangsettingen av nye boliger med 7,4 prosent sammenliknet med samme kvartal i fjor. Men ser man på årets første halvår samlet, er det igangsatt 5,6 prosent færre boliger sammenliknet med samme periode i fjor.

Salget av boliger steg med 4,7 prosent i andre kvartal sammenliknet med andre kvartal i fjor. Ser man på årets første halvår sammenlagt har boligsalget steget moderat med 0,9 prosent sammenliknet med første halvår i fjor.

Les også: Boliger i boks på Kringsjå

Bygges fortsatt for lite

Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, understreker at selv om vi har lagt bak oss et kvartal med historisk gode tall for igangsetting av nye boliger og boligsalg, så viser prognoser fra SSB at vi kan forvente en rekordhøy befolkningsvekst frem mot 2020.

Ser man på det forventede behovet for boliger og antallet boliger som bygges, er differansen stor. Særlig frykter bransjen at det bygges altfor lite leiligheter.

– Det er tross alt leiligheter det er størst behov for, sier Jæger. Etter årets første seks måneder er det igangsatt 25 prosent færre leiligheter enn i fjor.

Les også: Jomfruhagen ferdig neste høst

Flere må ut av Oslo

Boligprodusentene tror noe av stagnasjonen i boligbyggingen skyldes økte kostnader for utbyggerne.

– Vi ser blant annet at en del tomter selges for dyrt, sier Jæger. Mange aktører strever derfor med å oppnå lønnsomhet i prosjektene.

Tall viser at det er behov for å bygge 38.000 nye boliger hvert år frem mot 2020. I dag bygges det rundt 28.000.

Særlig i Oslo er byggetakten langt bak det forventede behovet.

Bekymringen ligger i at Oslo i fremtiden vil bli et sted forbeholdt dem med mest penger.

– Det er ingen menneskerett å bo i Oslo. Utfordringen slik jeg ser det blir å transportere folk inn i bygen, sier Jæger.

Les også:

Frykter nytt depositumskrav til ramme studenter

Synnøves (67) kommunale leilighet økte med 4000 kroner i måneden

Her kommer 130 nye leiligheter i hjertet av Lambertseter

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere