*Nettavisen* Nyheter.

– Ingen nytte av sykehjemsetaten

ENIGE: BU-lederne Bjerne Ødegaard og Carl Oscar Pedersen har tidligere advart mot sentralisering av tjenestene i kommunen. De mener tiden har gitt dem rett. Foto: FOTO: VIDAR BAKKEN

Bydelslederne i Oslo vest er oppgitt over sykehjemsetaten, fordi den ikke kan vise til resultater og dessuten «stjeler» bydelenes initiativ.

OSLO: – Det er ikke noe nytt at Frp vil sentralisere flere av byens funksjoner. Igjen bringer byråd Sylvi Listhaug bydelene på banen og at disse skal nedlegges. Det er forunderlig at dette utspillet kommer fra en samarbeidspartner i byrådet, når hun vet at hun vet at Høyre med sin byrådsleder har et annet syn og flertallet i bystyret har et helt annet syn, sier leder av bydelsutvalget i Bydel Frogner, Bjarne Ødegaard (H).

Del på Facebook

Ingen gevinst

Han har sammen med BU-lederne i Bydel Ullern og bydel Vestre Aker flere ganger advart mot sentraliseringstendensene i kommunen og resultatene av disse.

– Jeg kan nevne eksempler på hvor dårlig sentraliseringen av en rekke områder har vært. Ett av disse er sykehjemsetaten som Listhaug har ansvaret for. Vi advarte sterkt mot opprettelsen av etaten for fem år siden. Tiden har gitt oss rett. Vi kan ikke se noen effektiviseringsgevinst, kvalitetsforskjell eller at valgfriheten er blitt noe større. Etaten har ikke tilført noe som helst, bortsett fra at sykehjemsplassene er blitt dyrere. Det er blitt altfor dyrt, sier Ødegaard.

– Når vi inflaterer den prisen vi hadde på sykehjemsplasser den gang bydelene forvaltet sykehjemsplassene, så er prisen mer enn 50.000 kroner dyrere per plass etter at sykehjemstetaten overtok. Med 520 sykehjemsplasser i bydelen er det snakk om minst 25 millioner kroner i forskjell. Hadde vi styrt dette selv ville vi klart oss med budsjettrammen bydelen blir tildelt av rådhuset, sier Ødegaard.

– Vi erkjenner at samarbeidet mellom bydelene kunne vært bedre tidligere når det gjaldt å utnytte kapasiteten på sykehjemmene, men det var helt unødvendig med en egen etat for å styre dette, sier Pedersen.

– Tidligere hadde vi nærhet til alle tjenestene innenfor omsorg. Samhandlingen mellom sykehjemsetat og bydeler går utrolig tregt, det være seg søknadsprosesser eller reaksjoner på tilsyn av omsorgstjenestene som bydelen har ansvaret for, sier Ødegaard.

– Løftet ikke en finger

I 2009 ble en intermediær post opprettet på Diakonhjemmet. Det er et tilbud til utskrivningsklare pasienter som skal bli i bedre stand til takle hjemmesituasjonen etter sykehusopphold.

– Dette kom i stand etter initiativ fra bydelene Ullern, Frogner og Vestre Aker i tett samarbeid med Diakonhjemmet sykehus. Nå vil sykehjemsetaten overta fra 01.01.2012. Rådhuset og sykehjemsetaten har ikke løftet en finger for å få til dette. Hele initiativet, gjennomføring, finansiering og forvaltning ligger hos bydelene og Diakonhjemmet. Det har vært en suksess fra første stund. Nå blir vi fratatt kontrollen over det som skulle være et tilbud til befolkning i våre bydeler. Sykehjemsetaten dreper nye initiativ, sier Ødegaard.

– Ugjennomtrengelig

– Sykehjemsetaten minner mer og mer om den gamle eldresentralen. Vi som har vært med en stund i politikken husker hvordan det gikk. Hvis du kjente de rette personene fikk du sykehjemsplass og det hele endte i økonomisk katastrofe, sier Ødegaard.

– Ved å sentralisere all virksomhet under sykehjemsetaten og med sitt utspill om å legge ned bydelene viser Listhaug sitt sanne jeg. Transparente forhold og åpenheten blir borte. Vi står igjen med en ugjennomtrengelig mastadont. Jeg vil oppfordre Listhaug til i større grad å forsvare og støtte bydelenes arbeid og ikke skylde på bydelene hver gang noe går galt, sier Ødegaard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.