RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Ingenting har skjedd siden trikkedrapet


MISTET TRYGGHETEN: Turid Thoresen forteller at gjerningsmannen tok fra henne tryggheten etter at hun ble knivstukket på 17-trikken i 2004.
MISTET TRYGGHETEN: Turid Thoresen forteller at gjerningsmannen tok fra henne tryggheten etter at hun ble knivstukket på 17-trikken i 2004. Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen
Turid Thoresen var en hårsbredd fra døden, da en psykisk syk mann knivstakk henne på trikken. Etter bussdrapene er hun rystet over manglende tiltak fra norske myndigheter.

OSLO: – Det var bare ren flaks at jeg overlevde den dagen. Hadde det ikke vært for rask respons av ambulanse på stedet, og et fantastisk kirurgisk team på Ullevål ville jeg ikke vært her i dag, sier Turid Thoresen.

3. august 2004 går en psykisk syk 40-åring amok med kniv på 17-trikken. Én person blir drept, og fire blir alvorlig skadet – én av dem livstruende. Turid Thoresen mener hun overlevde mot alle odds.

Er ikke lenger trygg

For en uke siden skjedde det igjen. En mann drepte tre mennesker på Valdresekspressen. Mannen har fått avslag på sin asylsøknad, og skulle sendes ut av Norge. Etter drapet ble han lagt inn på psykiatrisk avdeling.

For Turid rippes vonde minner opp igjen.

– Jeg kjente det veldig på kroppen da jeg fikk høre hva som hadde skjedd. Min første reaksjon var å bli veldig trist og lei meg, sier Thoresen.

LES OGSÅ: «Myndighetene har et stort ansvar for å beskytte enkeltmennesker mot vold»

Samtidig blir hun forbanna over at lignende tragedier som den hun var igjennom for ni år siden, skjer igjen.

– Hvorfor blir det ikke gjort noen konkrete tiltak? Så vidt jeg vet har det ikke skjedd noen som helst siden trikkedrapet i 2004, sier hun.

Turid ble stukket i hjertet som ble påført tre hull. Hun mistet seks liter blod og fikk punktert en lunge. Nå ni år senere sliter hun fremdeles med senskader og fysiske smerte. Men det hun savner mest er tryggheten.

Turid Thoresen

TAR IKKE LENGER TRIKK: Turid Thoresen bor ved Adamstuen og jobber på Grünerløkka. Selv om trikken går direkte ned tar Turid bil til jobb hver eneste dag. Foto: Anita Bakk Henriksen

– Jeg tar veldig sjeldent offentlig transport, noen få ganger i året må jeg, selv om jeg gjør alt for å unngå det. I tillegg er jeg mye redd bare jeg går ut på gaten i Oslo, sier hun og legger til:

– Å bli fratatt tryggheten er et stort inngrep i et menneskets liv.

LES OGSÅ: Drepte medpasient med 33 knivstikk på Ullevål sykehus

Ingen vurdering av psyken

Hvert år kommer det cirka 10.000 nye asylsøkere til Norge, og det eneste de blir sjekket for er hiv/aids og hepatitt. Den psykiske vurderingen uteblir.

– Slikt er frustrerende. Jeg lurer på hvor mange såkalte tikkende bomber som lever i Oslo uten å få noe hjelp. Og da mener jeg ikke vare asylsøkere, det kan gjelde hvem som helst, påpeker hun.

Turid fikk opplyst at gjerningsmannen i 2004 var rangert som så psykisk syk at han ikke var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Allikevel fikk han gå fritt omkring i byen bare ett år senere.

Tror ikke på lovendring

– Dersom våre psykiatere er så flinke til å kurere folk for psykiske lidelser bør vel alle i Norge være mentalt friske, sier Thoresen med en ironisk undertone.

Hun liker dårlig at det ikke er tilstrekkelig samarbeid mellom de ulike etatene i Norge, og mener at oppfølgningen i psykiatrien er minimal.

– Det må en lovendring til, og det er det kun politikerne som kan gjøre, men slik det ser ut har jeg liten tro på at noe blir gjort, sier Thoresen.

LES OGSÅ:

Døden nær, reddet av blodgivere

Dømt til behandling

Sigrid-tiltalt vil unngå diagnose

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere