Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Innrømmer støy, men gjør ikke noe

PROBLEMET: Leder av bydelsutvalget, Carl Oscar Pedersen, møtte beboerne Kjell Spigseth og Liv Eli Rønning, som forklarte hvor ille situasjonen rundt togoppstillingsplassen er.
PROBLEMET: Leder av bydelsutvalget, Carl Oscar Pedersen, møtte beboerne Kjell Spigseth og Liv Eli Rønning, som forklarte hvor ille situasjonen rundt togoppstillingsplassen er. Foto: FOTO: VIDAR BAKKEN
Jernbaneverket innrømmer at støy fra Bestum snustasjon kan være plagsom, men skjuler seg bak forskriftene.

BESTUM: På Bestum snustasjon, som er både snuplass og oppstillingsplass, går og står togene om natten, prustende og pesende, til stor sjenanse for naboene i Sigurd Iversens vei. I mange år har naboene bedt om en støyskjerm.

Del på Facebook

Natt og dag

– Boligene var her før snustasjonen ble etablert. At 400 tog passerer her hvert døgn, det må vi leve med. Når toget har passert, tar lyden slutt. Det er ikke tilfelle med togene på snustasjonen. Her står rekker av tog og gir lyd fra seg natt og dag.

– Det som er spesielt, er at dagens støyforskrifter ikke tar høyde for en snustasjon. Forskriftene tar bare utgangspunkt i gjennomsnittlig støy, men sier ikke noe om hva som skjer på en slik snuplass, sier Kjell Spigseth, som bor rett overfor snustasjonen.

Liv Eli Rønning er oppgitt over holdningen til Jernbaneverket.

Med lukkede vinduer

– Det er endringer i lydbildet gjennom hele natten. Støyen gir seg aldri fra tog som kommer og går. Det skriker i bremser, og hylende trykkluft slippes ut. Godstogene går også sent og dundrer kraftig. Det er også stor forskjell på togsettene. Det er trist at vi må sove med lukkede vinduer.

– Om dagen snakker vi om at vi skal ta en tur på perrongen når vi går ut på terrassen, sier Rønning.

Leder av bydelsutvalget, Carl Oscar Pedersen (H), er skuffet over Jernbaneverkets reaksjon.

Ingenting skjedde

– Vi innkalte til møte i juni med Jernbaneverket for å diskutere situasjonen, men det kom ingenting ut av møtet. Svaret er at de ingenting kan gjøre. De gjemmer seg bak forskriftene og har dessuten ikke midler til støyskjerm, sier han.

Pedersen forklarer at Jernbaneverket viser til at andre områder som kommer inn under forskriftene for gjennomsnittlig støy vil bli rammet, om det brukes midler til Bestum snustasjon. Det vil dessuten danne presedens for andre snustasjoner.

– Det kan jeg ikke forstå, da det er få vendestasjoner som er etablert i boligstrøk. Det som er spesielt her, er at boligstrøket kom før vendestasjonen. Da påhviler det etter min mening et ansvar på Jernbaneverket å gjøre noe med støyen. Her blir flere hundre mennesker berørt, sier Pedersen.

Innrømmer støy

Allerede i 2000 vedtok bydelsutvalget i Bydel Ullern et pålegg om at Jernbaneverket måtte redusere støyen på togoppstillingsplassen. Fylkeslegens uttalelse i 2001 sa at støyen kunne medføre fare for helseskade. Fylkesmannen opphevet senere bydelsutvalgets pålegg med begrunnelse i gjeldende forskrifter for støy.

– Siden har togtrafikken økt og problemet ved oppstillingsplassen oppleves som verre enn noensinne. I et brev fra Jernbaneverket fra 2009 vises det igjen til at det ikke er noe krav til tiltak i henhold til forskriften, men samtidig innrømmer Jernbaneverket at forskriften ikke er dekkende for støybelastningen i enkelte områder, sier han.

I brevet fra Jernbaneverket står det blant annet: «Støyende enkelthendelser (f.eks. bremsende godstog, kurveskrik og kompressorutblåsninger fra stillestående tog) gir lite utslag på beregningene, og det er ofte dette som er mest forstyrrende på naboer».

Ingen strategi

– Jernbaneverket erkjenner altså at dette er et problem. Riktignok sier de i 2009 at de har planer om utvikle en strategi som også omfatter disse støyproblemene. Etter to år er sannheten at det ikke finnes noen strategi. Nå vil bydelsutvalget ta tak i saken på nytt og denne gangen går vi rett på Samferdselsdepartementet.

Man kan ikke erkjenne et problem og så la være å gjøre noe med det, sier Pedersen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!